ВСС: Не искаме да се молим за пари на изпълнителната власт

Българските граждани не бива да ви се молят да работите, репликира Гешев Атанаска Дишева

Даниела Добрева 17 февруари 2022 в 11:27 2497 0

Намаленият бюджет на съдебната власт стана повод за разногласия в Пленума на Висшия съдебен съвет, който прие становището на Прокурорската колегия срещу предложението на депутати да се вземат 20 млн. лв. от текущите разходи на държавното обвинение, за да се дадат на Българската агенция на науката.

Въпрос на Олга Керелска за това дали съществува механизъм Министерският съвет да отпуска допълнително средства при недостиг предизвика гневна реакция от стана на главния прокурор Иван Гешев.

"Не знам дали осъзнавате до какви неща стигаме. По логиката на г-жа Керелска трябва да се молим за пари. За какво върховенство на правото говорим", възмути се Гешев.

Боян Магдалинчев отговори, че това е правено на два пъти, но е въпрос на воля на изпълнителната власт. Въпросът не бил в това - "не искаме да се молим, държавата е длъжна да осигури средства за нормална работа на институциите си", смята председателстващият ВСС.

Олга Керелска обясни, че не би следвало да се подкрепя такъв подход за промени в бюджета на ВСС, защото той е извън общата технология на предварително съгласуване. Не приема подхода между първо и второ четене в който и да законопроект да се правят съществени промени. Но напомни кариерните бонуси, които се раздават в съдебната власт в края на годината.

"Бумерангът идва при нас. Становището, което ни се предлага, не се занимава с този въпрос. В него има голословни твърдения, които не звучат юридически. В становището има политическо говорене, общи фрази и твърдения, а не касае юридическото - да има съгласувателна процедура, че има закон за нормативните актове, който възпрепятства това", посочи Керелска.

Тя предложи становището да се преработи и получи подкрепата на Атанаска Дишева. Дишева коментира, че се променя бюджетът на прокуратурата с 20 млн. лв., но това не е 60% от него, както се твърди, и препоръча прокуратурата да обърне внимание на издръжката на почивните си бази и парите за техния ремонт. И според нея значими промени между и второ четене в законите не бива да се допускат и ВСС трябва да изрази ясната си позиция по този въпрос.

"Недопустимо е с намаляване на бюджета съдебната власт да бъде мотивирано увеличение на друг орган, в случая на БАН. Но нека избягаме от политическия дебат, защото това олекотява нашата теза. Ако прокурорската колегия си е приела такова становище, да си го изпрати, но не от името на ВСС. Г-н Гешев, обръщам вашето изречение - българските граждани не бива да ви се молят да работите", посочи Дишева.

Олга Керелска пък попита дали съдебната власт е направила всичко необходимо, за да убеди обществото в необходимостта от допълнителни пари.

"Иска да ни се (от гражданите - бел. ред.) подскаже, че трябва да вървим към оптимизиране на органите на съдебната власт. Вместо това ние искаме увеличение. По време на нашия мандат увеличението на бюджета е 1млрд. лв. Ние увеличаваме само разходите. Това трябва да бъде обект на непрекъснато обсъждане", изтъкна тя.

Мотивите на двете обаче не бяха приети от членовете на ВСС.

Предложението становището да бъде преработено не бе прието, след като 16 от членовете на ВСС гласуваха "против".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови