Петков: При военен конфликт в Украйна главните рискове за нас са в сферата на енергетиката

Има план за прибиране на нашите дипломати от Украйна, но засега няма да бъде задействан, заяви премиерът

Ружа Райчева 26 януари 2022 в 17:34 6475 4

Снимка parliament.bg

Главните рискове при военен конфликт в Украйна са в сферата на енергетиката, по-конкретно - в сферата на газа. Имаме идея как да защитим българското население, ако ни бъдат наложени санкции от Русия. Повече ще кажем, когато засекретим заседанието.

Това заяви министър-председателят Кирил Петков във връзка с конфликта Русия - Украйна по време на извънредното заседание в парламента, насрочено по искане на ГЕРБ.  

За изслушване по темата в парламента са министърът на отбраната Стефан Янев, външният министър Теодора Генчовска и ръководителите на Държавна агенция „Национална сигурност” (ДАНС) и Държавна агенция „Разузнаване“ (ДАР). След изслушването на министрите заседанието ще продължи при закрити врата.

Бившият външен министър Даниел Митов (ГЕРБ) заяви, че едва след тяхна декларация, от "Продължаваме промяната" са били принудени да коментират ескалацията на напрежението между Русия и Украйна:

"На всичкото отгоре премиерът и двамата министри - външният и на отбраната -  направиха отделни изявления. Разнопосочни мнения бяха изговорени, едва ли не - лични. ГЕРБ ще подкрепи съюзническо присъствие от страна на НАТО в страната, ако правителството предложи такова." 

Премиерът представи позицията на българското правителство:

"От самото начало заявихме, че ще сме конструктивен съюзник в НАТО и в ЕС. България е и ще бъде отговорен съюзник, с предвидима позиция и никой не би трябвало да се упражнява по тази тема. 

Първата и най-важната позиция за България е че трябва да работим с всички възможни средства за деескалиране на напрежението. Деескалацията и неизползването на военни средства ни е най-висок приоритет. 

Вчера свикахме Съвета по сигурността към МС - мога да споделя, че ескалацията е реална, гледаме на ситуацията като на сериозно предизвикателство пред българското правителство. 

Уверявам ви, че нашата стратегия за пръв път е да не сме консуматори на сигурност, а да сме конструктивни партньори и съюзници, и да сложим Българската армия като приоритет в нашата стратегия за отбрана. За съжаление през годините се откриват ясни дефицити в оборудването на армията. Инвестициите са били отделни, направени без координация и с малко възможности за оптимизирането на отбраната. 

Инвестициите в отбраната оттук нататък ще стават на база на системен предглед за това какви са най-големите дефицити в армията. 

Имаме различни варианти как да участваме в отбраната - нашият избор е да приоритизираме Българската армия - с български войски и българско командване. За пръв път това е основният приоритет. Ще използваме кризата, за да инвестираме в най-нуждаещите се места. "

По-късно на брифинг за журналистите в НС Петков каза, че правителството има готов план за прибирането на българските дипломати от Украйна, в случай, че рискът от военни действия нарасне. По думите му самолетите, които ще бъдат пратени, са вече в готовност. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12182

4

sawall

27.01 2022 в 11:52

Аз не съм съгласен с всичко което ПП говорят или предлагат, обаче за мен е голям кеф премиерът да говори със свързани изречения и за стратегия, а не на парче: аз съм дал 5млн за т'фа, аз съм дал 10млн за онуй там... И накрая какво? Половинчато, 5 пъти над бюджета (оградата на границата с Турция...), недомислено, неизползваемо, обаче баджанака на брат'чеда направил едни пари от едни поръчки и сменил Нивата с Мерцедес.

5827

2

pisnamiotmutri

26.01 2022 в 18:59

т.н. Генерал Борисов, който бил гъст с Ердоган, Путин и лидерите в ЕС няма ли да се яви в парламента да даде малко акъл. Той обича оръжията спи с тях казва и че го е грижа за българите. Да не се крие