Петър Славов: Законът ни за офшорките е калпав

OFFNews 24 април 2015 в 17:18 2796 1

Петър Славов, Реформаторски блок.

"В този си вид Законът за офшорките е непрецизен, дори калпав. Нуждаем се от време до октомври, за да го коригираме" (Закона за икономическите и финансовите отношения с дружествата, регистрирани в юрисдикции с преференциален данъчен режим, свързаните с тях лица и техните действителни собственици, известен като Закона за офшорките беше приет миналата година от 42-то Народно събрание).

Това коментира Петър Славов от Реформаторския блок по повод приетите днес промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи.

Парламентът гласува предложение на Реформаторския блок, с ще се отложат с 5 месеца разпоредбите, според които на глоба подлежат чуждестранни и офшорни компании, които притежават земеделска земя в България.

Влизането в сила на разпоредбата в закона, предвиждаща налагането на глобите, беше отложено за месец октомври 2015 г, докогато трябва да се намери трайно разрешение на проблема, уточниха от Реформаторския блок.

Славов изтъкна два основни проблема в подкрепа на предложението на реформаторите:

"В сегашният си вид, законът ще санкционира инвестиции от страни извън ЕС като Япония, Австралия, Канада и др., които чрез българско дъщерно дружество са решили да инвестират в земеделски земи в България. Става дума за дружества, регулирани от българските власти, които плащат данъци в държавата;

В т.нар. Закон за офшорките, прокаран от ДПС, е предвидена вратичка за офшорните компании. Същевременно ще се санкционират „бели“ компании с ясни собственици, които по законовия ред са направили големи инвестиции в България."

От трибуната Славов отбелязва, че разпоредбата на закона, предвиждаща налагането на санкции и приета от 42-то Народно събрание е непрецизна, дори калпава и изнесе данни, според които само за един месец след приемането на разпоредбата за налагане на санкции след 1 май санкции, оборотът на Българската фондова борса е спаднал със 75%.

Според него корекциите са важни и за всички онези собственици на земеделска земя, които искат да я продадат на реална цена, а не на сегашния сринат пазар.

В своите мотиви депутатите отбелязват, че удължаването на срока е с цел осигуряване на възможност за предприемане на адекватни промени на текстове в закона, станали причина за започване на наказателна процедура срещу България от страна на Европейската комисия.

Предложената промяна е изготвена, за да се предотврати прогонването на и без това малкото на брой чуждестранни инвеститори в областта на земеделието в България, за да не се ограничава интереса на чужди граждани на нови инвестиции от страна на граждани, които не са членове на ЕС, и закриването на стотици работни места, уточняват от РБ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови