Петър Славов внася промени срещу рецидивистите на пътя

OFFNews 21 април 2015 в 12:28 3459 0

Петър Славов

Депутатът от Реформаторския блок Петър Славов внесе предложения за промени във вече гласувания на първо четене Закон за движение по пътищата.

Реформаторът предлага шофьорите, причинили катастрофи, при което има пострадал, и обжалват наказателното си постановление, да нямат право да шофират, докато се установи категорично дали са виновни.

При сегашните мерки, описани в Закона за движение по пътищата, шофьорите запазват книжката си до приключване на обжалването, а не са рядкост и случаите, в които един и същ водач обжалва няколко акта едновременно.

Според Славов това ще спре рецидивистите по пътя, които извършват системно нарушения, а наказанията им се бавят с години. Такива са случаите в Панагюрище и Стара Загора, при които загинаха децата Петьо и Паоло.

Депутатът предлага и по-тежки наказания за шофьори, които си позволяват да спират по тротоари, зелени и пешеходни зони.

С промените в Закона за движение по пътищата на първо четене депутатите записаха сериозна санкция - 200 лв., за паркиране в градинки и по тротоари, което предизвика въпроса къде ще паркират водачите в големите градове, в които няма достатъчно паркоместа за всички автомобили.

Една от целите на промените е да се узакони "Синята зона" в София, като смениха думата "такса" с думата "цена".

Заради думата "такса" в закона общините, в които има платени зони за паркиране, трябва да докажат, че събраните пари отиват за конкретната дейност, а в София с тях се покриват и разходи за градския транспорт.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови