Пеканов: Нямам интерес към проекта на Кирил Петков и Асен Василев, нито планове за влизане в политиката

OFFNews 23 септември 2021 в 09:57 4816 0

Снимка БТА/Цветомир Петров, архив

Не сме коментирали с Кирил Петков и Асен Василев проекта им, но не бих проявил интерес да участвам в него. Нямам планове за влизане в политиката. Най-вероятно ще се върна към академичния си живот, каза вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов пред Нова тв.

Визиите ни не навсякъде съвпадат, каза Пеканов и обясни: "политиките на по-лекия икономически либерализъм на 90-те години и само антикорупционна риторика не са достатъчни, за да тръгне страната по нов път". Според него са необходими безвъзмездна помощ за бизнеса, мерки за справяне със социалните неравенства, въвеждане на необлагаем минимум в данъчната система на България, "преосмисляне на този фискален консерватизъм".

Според него само със затягане на контролните механизми България няма как да стане много по-богата държава. Трябва много повече, убеден е той.

"Естествено, че мерките срещу корупцията са много важни, трябва да правим много повече и в сферата на върховенството на закона - абсолютно вярно, но това не е достатъчно, за да гарантираме, че няма да сме последни в Европа, че няма да продължаваме да имаме ниски заплати, нисък стандарт на живот.

Инфлацията

Тя е нещо очаквано във времена на силен икономически растеж, а той е 10% на БВП през второто тримесечие, и изключително ниска безработица.

Това е добрата страна, но има и друг голям фактор - "притеснителните тенденции на световните пазари на енергетиката". Не само в България, в цяла Европа те цените поскъпват много и според вицепремиера трябва да се противодейства с помощ за бизнеса под формата на директно компенсиране. Необходима е и законова дефиниция за енергийна бедност, за да може хората в нея да бъдат подпомогнати.

Въглищните централи

Препъни-камъкът при преговорите с европейските институции по Плана за възстановяване е ангажиментът ни за закриването им до 2035 г.

"Тази тема е била неглижирана в България, не се е говорило за това, приемала се е като нещо, което ще правят богатите държави, ние няма нужда да го правим. И сега, за няколко седмици, трябва да вземем тези решения.

Изненадани сме колко е рязък тонът на Комисията. Те очакват от нас буквално сега да вземем това решение. Сега това не може да стане, но трябва да си дадем сметка, че някога в бъдещето ще стане, за да мислим мерки в помощ на хората, които евентуално биха били под риск", посочи Пеканов.

Той призна, че са го стреснали някои мнения - например, че е по-добре да излезем от ЕС, отколкото да закрием "Мини Марица-изток".

"Чувам различни мнения. Някои са малко стряскащи. Дори чувам мнения от синдикалисти, че е по-добре да загубим всички тези пари и да излезем от ЕС, но да не затваряме въглищните централи. (...) Цените на емисиите едва ли ще започнат да падат, тоест мръсното производство ще става все по-нерентабилно. Трябва да търсим решенията, но това не трябва да става прекалено бързо. Хората имат нужда от яснота, че ще им бъдат дадени алтернативи. Говорим със синдикатите и бизнеса какви са те - изграждане на индустриални зони, нови бизнеси."

По повод трудните преговори с европейските институции той коментира:

"Ясно заявяваме на европейските институции: "Искаме да започнем официалните преговори, да подадем Плана, за да знаем, че по всички други проекти поне има яснота".

За мен е важно те да започнат да се реализират, защото има дълги обществени процедури, търгове. Например подкрепям инициативата на Софийска община. Те започват с изграждането на метрото, защото вече сме стигнали до консенсус, че то ще бъде част от Плана. Кога ще дойдат парите не е толкова важно, важно е проектите да започнат да се реализират".

За него твърдият тон на Европа е изненадващ. "Изненадани сме от това, защото те явно не разбират, че е доста страшно, ако най-бедната страна не получи подкрепа сега, по време на икономическо възстановяване, когато ни трябват тези пари".

Критиките на Борисов

Попитан за критиките на лидера на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов, че промяната на сегашното управление се изчерпвала с промяна на цените, че такава нямало в никоя сфера, "освен, че взеха на Гешев шофьора" служебният вицепремиер отговори така:

"Винаги съм ценял специфичните комуникационни похвати на бившия премиер, но нека да видим каква е ситуацията. Цените на тока растат в световен мащаб. Миналата година имахме рекордно ниски цени в енергетиката в цял свят, защото имаше ниска икономическа активност. Сега сме на другата крайност. Както виждате, това се случва навсякъде и едва ли служебният кабинет е виновен за глобалните процеси. Иска ми се да имахме такова влияние, но не е така. Това са политически заигравки, те ще продължат и ще се засилват до изборите. Това е нормална част от политическата риторика".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови