Първанова: Видях пустинята, която остава след шистовия газ

OFFNews Последна промяна на 26 септември 2014 в 17:25 19954 27

Антония Първанова

"Видяла съм пустинята, която остава след добив на шистов газ. Когато бях в Европейския парламент ни отведоха на място в Канада, за което се твърдеше, че е добиван шистов газ и 10 години след това са извършвани рекултивационни дейности. Повярвайте, беше истинска пустиня".

Това разказа лидерът на НДСВ Антония Първанова по време на инициираната от нея кръгла маса на тема „Не на шистовия газ в България!”, която се проведе днес във Варна.

На срещата присъстваха представители на НПО-та, екологични организации и партии, които са против проучванията и добива на шистов газ.

"В Канада има огромни територии, които не са населени. Нашата Родина е прекалено малка и гъсто населена, за да си позволим да превърнем която и да е част от нея в пустиня", обясни Първанова.

Тя обясни, че когато една държава като Франция, която е с доста по-развито гражданско общество разреши добива на шистов газ, тогава "ще предположим, че тази дейност е еднакво доходоносна и безвредна, за да го направим и у нас".

"Когато надупчат френската Ривиера, тогава ще приема, че е нормално да се прави това и на българската Ривиера", допълни тя.

Природозащитници, който участваха в дискусията коментираха, че Италия преди дни забрани проучванията и добива на шистов газ. Те обясниха, че такава забрана има във Франция, Германия и Австрия и очевидно има причина за това.

Еколозите подчертаха, че са обединени от една цел – да не се допуска добив на шистов газ, който ще застраши живота в България. Те споделиха, че в Австралия, където е добиван въглищен газ през 53-а година все още от земята изригват пушеци и дим.

"Ние не сме на страната нито на Русия, нито на САЩ, просто трябва да се разбере, че икономическите интереси на определен кръг от фирми нямат нищо общо с обществения и национален интерес в тази област", категорични бяха природозащитниците.

"Трябва да решим дали да развиваме туризъм и производство на храни, или да унищожим природата си, която е възпята дори и в химна на Републиката, след което да предприемем стъпки корпоративните интереси да не са за сметка на човешките и обществените. Хората си мислят по този въпрос, че държавата ги защитава, но тя не ги пази, след като цяла Добруджа е раздадена за проучване, а за част от парцелите вече се сключват 35-годишни договори за концесия", заключи Първанова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

26.01 2016 в 23:44

НЕ МОГА ДА РАЗБЕРА КОМЕНТИРАЩИТЕ КОИТО СА ЗА ШИСТОВИЯ ГАЗ - ТОЛКОВА ЛИ СТЕ ТЪПИ, ИЛИ ПРОСТО ЗА ЖЪЛТИ СТОТИНКИ ПИШЕТЕ КОМЕНТАРЧЕТА ? :)

25.01 2016 в 11:23

тая е видяла пустиня в банковата и сметка и е решила да изкара някоя друга рубла

24.01 2016 в 08:23

В химна на републиката се декларира също и вярност към Русия. СЛОЧАЕНОСТ? Не мисля!

Кво прайм тогава?

24.01 2016 в 04:08

Във Европа сме все зелени и имаме много по-добро законодателство от Американското. Заради това използваме енергия от въглища която доказано замърсява, а отричаме шистовия газ които не е създал 1 проблем до сега в САЩ и Канада. За това 10 месеца след скандала със wolswagen, санкциите за манипулация вече са платени в САЩ а при нас още се чудим да разследваме ли случая.. за това.. защото сме зелени и пазим околната среда много по-добре от гадните американци.

23.01 2016 в 08:59

И тая глупачка се продаде на Прокопиев и ВЕИ мафията!&

13.02 2015 в 01:26

В това педанане Първанова признава, че в Евроларламента гласува с "да" за шистовия газ. /"Господари на ефира" от 28.05.2014 год. Ето: гледайте от 25:50 http://vbox7.com/play:8cd1ce25c0

22.01 2015 в 10:05

Да го гудя на всички еколози!

21.01 2015 в 23:24

ТОТАЛНА лъжа и измама.

ОФФНюз - Шистов газ в Канада се добива от по-малко от 10 години! Справка:

http://en.wikipedia.org/wiki/Shale_gas_in_Canada

Това е просто жалко да бъде публикувано даже!

21.01 2015 в 21:52

ТАЗИ Е ЗА ПСИХАТЪР-ДА СЕ ВКАРА В КЛИНИКА.-С КАИШКИ НА РЪЦЕТЕ И КРАКАТА.СЕГА ИСКА ДА НИ РАЗБИЯТ ЗЕМЯТА ТАЯ НЕОРАВНАСЕНА БАБИЧКА.ГАДИНА -ТИ НЕ СТАВАШ И ЗА КЛОЗЕТНА ЧИСТАЧКА.ПУ-

21.01 2015 в 18:51

Нещо ми се струва,че еврейката председателка на Европейският Еврейски парламент,соросмедийте започват да я избелват!И като си спомня,че преди 2 дни Бою Безродни си пожела жена президент,нещата почват да изкристализират!
 
X