НДСВ с жалба до ЦИК и СЕМ заради предизборен дебат по БНТ

OFFNews 26 септември 2014 в 15:35 3128 0

От НДСВ са подали жалба до ЦИК, СЕМ и БНТ заради предизборен дебат, провел се тази сутрин в ефира на БНТ, в който е участвал техен кандидат-депутат.

„Изказваме своето възмущение по начина на организиране и провеждане на дискусията”, се казва в жалбата, която е изпратена от секретаря на НДСВ Гинка Славчева.

От партията са на мнение, че провелият се диспут не е дал възможност на зрителя да си състави реална представа за политиките на партиите по зададените въпроси и дори е объркал и отблъснал гласоподавателя.

От партията настояват за компенсация и предоставяне на телевизионно време от страна на БНТ.

Ето какво точно пише в жалбата на НДСВ:

„Съгласно подписаното Допълнително споразумение към Споразумение от 29.08.2014г. между НДСВ и БНТ, в чл.1 страните са приели реда и условията за отразяване на предизборната кампания чрез обособената рубрика в Сутрешния блок“Денят започва“ . В дискусията, излъчена от Пловдив, в която от името на НДСВ участва адвокат Мария Джатова, водач на листата в 17 МИР-Пловдив област и трета в листата в 16 МИР-Пловдив. Изразяваме своето неодобрение по начина на предоставяне думата на участниците, неовладяване на ситуацията по време на дискусията-безразборно говорене, надвикване, говорене по няколко от участниците заедно, без да се направи категоричен опит от страна на водещия да се спазва регламента, описан в Допълнителното споразумение за еднакво време за всеки участник. Тази ситуация обезсмисли диспута на БНТ, който дори и да е безплатен, което беше повторено няколко пъти , поставя в неравнопоставеност политическите партии, които са заявили участие.

Считаме, че този Диспут на практика не даде възможност на зрителя да си състави реална представа за политиките на партиите по зададените въпроси и по-скоро обърква и отблъсква гласоподавателя, отколкото да го мотивира да гласува на 5 октомври.

По тази причина НДСВ настоява за компенсация и предоставяне на телевизионно време от страна на БНТ.

БНТ е обществена телевизия и сме убедени, че работи единствено и само в интерес на обществото."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!