Първанова: ГЕРБ води началото си от НДСВ

OFFNews 24 септември 2014 в 17:50 5059 7

Антония Първанова

Поредица от политически формации водят своето начало от НДСВ. ГЕРБ води началото си от НДСВ- техните структури и лидери започнаха кариерата си от НДСВ.

Това заяви председателят на НДСВ Антония Първанова в ефира на БНТ.

Първанова допълни, че освен ГЕРБ има и други партии, които са основани върху "източени" структури на НДСВ. Като такива тя посочи Българска нова демокрация, „България на гражданите“ и „България без цензура“.

"Ще си позволя да кажа, че ми прави впечатление, особено през последната една година, връщайки се обаче назад във времето, от 2001 г. досега, не само, че е времето, когато НДСВ е управлявало и е било най-спокойно, но НДСВ се явява чист донор – донор на кадри", допълни Първанова.

Лидерът на НДСВ изрази надеждата си, че след парламентарните избори ще се "внесе малко разум в управлението на държавата".

"Аз се надявам, че все пак ще бъдат поставени параметри на ГЕРБ за управлението на страната, защото ние вече не просто се отличаваме, ние не само сме в дъното на страната ни – ние сме някак си изцяло извън принципите на управление и принципите на гражданското общество, които са валидни за целия Европейски съюз", обясни Първанова.

Тя припомни и събитията от миналата зима, когато правителството на Бойко Борисов подаде оставка, след като хиляди хора протестираха в големите градове на страната и един човек загина след самозапалване.

"Единствената държава в Европа сме, може и в света да сме, в която, след като едно правителство е свалено, и то с протести, и то с насилие е свалено, след това същата политическа партия, с още по-голямо мнозинство отново да бъде избрана. Погледнете случая „Варна“. Варна е като диагноза на държавата. Неслучайно, каквото тръгне от Варна, това се случва и в държавата. Във Варна един кмет беше свален включително с цената на човешки живот и самозапалване", каза Първанова.

"Може би тук е мястото да кажа, че по времето на НДСВ нямаше стачки, протести и самозапалвания", акцентира лидерът на НДСВ.

По повод обвиненията, че НДСВ е създало КТБ, Първанова коментира, че подобни изказвания са несъстоятелни, защото "създаването на една банка не е факторът, който я превръща след това в пирамида".

"Въпросът е кой превърна КТБ в това, което е в момента… този фактор, защото КТБ вече се яви фактор за стабилността на държавата. Много се съмнявам, че в България някога ще излезе истината за КТБ, защото ще бъде удобно за всички да прикрият нещата, които са се случвали там", допълни Първанова.

Бившата евродепутатка коментира, че през годините е имало много комисии в парламента от 1990 г. до сега, които са разследвали кредитни милионери, приватизации и купуване на гласове, но работата им не е имало реални резултати.

"Да сте видели осъден? Да се е случило нещо, което да е помогнало на българите да се ориентират не просто кой кой е, а че има в държавата справедливост? Това веднага навежда на мисълта, че най-болна може би в България е държавността и да започнем със съдебната система. Очевидно е, че на тези избори всичко е обещано, всичко е подредено. От една страна ни плашат, от друга страна ни обещават, че ще ни спасят от това, с което ни плашат, и нещата ще бъдат решени", допълни Първанова.

Лъдерът на НДСВ не пропусна да подчерта, че НДСВ е единствената партия, която от създаването си до сега се намира в центъра на политическото пространство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови