Първа проверка в къща за гости – всичко е наред

OFFNews 09 юни 2019 в 20:36 4939 2

Къща за гости - Лясковец

Снимка БНР

Къща за гости в Лясковец бе обект на внезапна проверка от инспектори от земеделското министерство и ДФ „Земеделие“, нарушения не бяха установени.

Къщата е изградена със собствени средства и съфинансиране по Програмата за развитие на селските райони от предишния програмен период. Проверката е извършена в присъствието и на медии, съобщава БТА.

Стефан Спасов, началник на отдел "Водено от общностите местно развитие" към министерството, е разгледал документацията и състоянието на къщата, както и регистрите от цялостната й дейност до момента. След близо 2 часа проверка пред журналистите той посочи, че къщата за гости функционира от 2015 г., използва се по предназначение, има регистър на нощувките и на гостите за целия период.

Според него в регистрите са записани голям брой чуждестранни туристи от Португалия, Франция и Румъния, а и месеци, в които са били регистрирани около 150 нощувки. Собствениците на къщата са предоставили и документация за платени туристически данъци в община Лясковец за периода 2015-2018 г., която сочи, че няма никакви разминавания.

До момента собствениците са вложили в начинанието си около 400 000 лева собствени инвестиции, били са подпомогнати с европейски средства от близо 75 000 лева, а за новия програмен период кандидатстват за финансиране от 68 000 лева за допълнително оборудване, посочи изпълнителният директор на Местната инициативна група Мария Маринова.

Къщата за гости в Лясковец е първата, от която започват изненадващите проверки на инспекторите от министерството по идея на земеделския министър Десислава Танева. Ще бъдат проверени общо 14 къщи за гости в цялата страна, кандидатствали за европейско финансиране по новия програмен период, допълни Стефан Спасов.

Къщата в Лясковец е 150-годишна и е възстановен паметник на културата. Туристическият обект работи от 4 години и се оказва напълно изряден. От два месеца той е проверяван и от НАП, и Икономическа полиция.
Проверките на 14-е къщи за гости трябва да приключат до 14 юни. Ако бъдат открити нередности, собствениците ще възстановяват неправомерно получените суми, а тези, които кандидатстват с проекти за оборудване и екстри, няма да получат одобрение, посочиха инспекторите от земеделското министерство. 

В ДФ „Земеделие“ до скоро Атидже Алиева-Вели отговаряше за прилагането на Програмата за развитие на селските райони и съответно финансирането по проектите. Разкрития в сайта за разследваща журналистика „Биволъ“ показаха плътната роднинска схема на раздаване на европейските средства, в която присъства лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. Той и Атидже Вели са от родопското село Борино. Тя стана евродепутат, след като Делян Пеевски се отказа да работи в чужбина. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29216

2

Лопе де Вега

10.06 2019 в 07:19

И втората, и третата, и останалите проверки ще покажат същото. Всичко е точно.

Провериха къща за гости, за която не е използвано европейско финансиране. Някой, със собствени пари, я е построил и използва по предназначение.

ПИТАНЕ: На какво основание проверяват частната собственост? Собственикът не дължи на държавата нищо и няма причина да бъде проверяван. А може би целта е да бъде показана единствената напълно изрядна и законна къща за гости като реклама на програмата?


11519

1

d0ni

09.06 2019 в 23:00

Значи и този път няма да има нарушения. Дали някой ще провери дали има платени данъци за обявените нощувки?