Партиите във властта ще си оправят отношенията на Съвет за развитие

OFFNews 18 януари 2015 в 21:11 3644 2

Румяна Бъчварова.

До този етап координацията във връзка с цялостната политика на правителството, базирана на коалицията, ставаше в лични контакти. От миналата седмица имаме вече конституиран Съвет за развитие. Това е един орган към Министерския съвет, в който ще бъдат обсъждани всички спорни въпроси на коалицията, ще бъдат обсъждани и въпроси, които са свързани със стратегическото развитие. Той така беше и създаден този съвет пак през първия мандат на ГЕРБ и се надявам да имаме много по-добър ефект, отколкото начина, по който действаме досега. Аз съм председател на съвета и в този смисъл това е една от моите отговорности, един от моите приоритети.

Това обяви заместник министър-председател по коалиционната политика и държавната администрация Румяна Бъчварова в интервю за БНР.

В Съвета за развитие участват всички министри, вицепремиери, с представители на ръководствата на парламентарните групи. Там, където има нужда, ще участват и представители на ресорните комисии в парламента. Т.е. това е орган, който на територията на правителството двете власти си взаимодействат, за да могат да бъдат взети решенията. Надявам се това да сработи добре, защото имам впечатления от това как работеше самият орган, въпреки че в него не участваха и парламентарни представители, каза вицепремиерът.

В рамките на този орган, мисля, че ще можем да провеждаме дискусиите, които иначе текат по медиите. Голямото предизвикателство пред междукоалиционните отношения е в това, че ние приехме, че се обединяваме в рамките на определена програма, определени тези, но остана възможността всяка една от политическите сили да прокарва своите собствени политически идеи и да търси мнозинства извън коалицията. Мисля, че това беше ключът към постигане на съгласието, защото до този момент каквото и да било взаимодействие между отделни партии се базираше на изричното „или-или“, т.е. ти нямаш никаква свобода извън тези отношения. Оказа се също, че има аналог в световната практика – т.нар. „гъвкави коалиции“, „гъвкава геометрия на политическите отношения“. Има рамка, която гарантира управлението, стабилното управление, надявам се, и оттук нататък в парламента всяка една от партиите може да се опитва да отстоява собствените си политически идеи, заяви Румяна Бъчварова.

Съдебната реформа трябва да се случи

Съдебната реформа е ключът към успеха на нашето развитие оттук нататък и аз мисля, че има консенсус, че тя трябва да се случи. Големите разминавания започват и ще продължат за начина, по който тя трябва да се случи. Две неща са изключително важни. Първо – да имаме открит и публичен разговор по тази тема, защото сигурно си давате сметка колко време проблемите в съдебната система под сурдинка, отказ да се обсъжда, липса на визия за това какво трябва да се случи. Мисля, че сега е дошъл моментът и, доколкото имам впечатления, има и от съответните институции готовност да започнем този разговор по публичен начин, за да го направим по най-добрия начин. И второто е, че просто трябва да признаем всички слабости и този, който е против реформата, трябва да обясни, защото аз в момента не виждам някакъв сериозен интерес за това да бъде спряна реформата. Тя е условие за жизнеността на целия обществен организъм оттук нататък, каза вицепремиерът.

Аз се впечатлих от подготовката, която имаше Кери

До този момент на България се гледаше като на един евентуално потенциален скрит, завоалиран партньор на Русия, което отслабва позициите на цялата общност, която се опитва да преодолее проблемите си, които има с Русия. Сега се видя, че нашата позиция наистина е последователна и затова е и подкрепата, която ни е декларирана. И най-важното нещо – струва ми се, че на последните срещи много ясно пролича, че България е разпознаваема със своите проблеми и особености от световните политици. Досега някак си интересът към страната ни беше доста по-общ, а сега аз се впечатлих изключително много от подготовката, която имаше Джон Кери и целият му екип за ситуацията в страната и за възможностите, които оттук нататък може да се продължи. Така че не искам да звуча патетично, но мога да ви уверя, в опита ми от последните години, че по-успешни визити като че ли не сме имали, категорична е Бъчварова.

Ще стане ли Борисов президент?

Това, че Борисов е много подходящ за президент, е ясно май от началото на политическата му кариера. При самия старт на правителството той заяви, че към този момент няма решение да се кандидатира и че неговата амбиция е да има един наистина успешен мандат като премиер по-скоро, отколкото да заема един или друг пост. Имаме година и половина до момента, в който това трябва да се реши, и аз мисля, че едно такова решение предстои. То в момента не е взето, то не е и важно към този момент, защото ние имаме действащ президент и правителството има изключително много работа, заяви вицепремиерът.

Не е случайно, че Борисов го каза - и аз го повторих – че неговото заявление в момента е, че целта към момента е успешен цял мандат на това правителство. Правителството работи, ясна е посоката, в която работи. Предстоят едни местни избори, на които на друго ниво трябва да се вземат решения – става въпрос и за други политики. Следващата голяма тема, около която може да се спекулира, са президентските избори и мисля, че точно поради тази причина тя се включва в политическото говорене. В момента все пак нещо трябва да се каже, да предположим, да видим, но аз не виждам нито един обективен факт, който налага да обсъждаме тази тема в момента, каза Бъчварова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови