Парламентът въвежда по-тежки наказания за детско порно в интернет, авторски права и хакерство

Компютърните престъпления ще се наказват по-тежко от причиняване на смърт по непредпазливост.

OFFNews 28 октомври 2020 в 11:22 2837 1

Крум Зарков смята, че от по-тежките наказания няма да има ефект

Парламентът повиши наказанията за разпространението на порнографски материали в интернет, нарушаване на авторски права, хакерски престъпления и други компютърни престъпления с промени в Наказателния кодекс. Те бяха приети на първо четене и ще станат закон след още едно гласуване в комисии и едно в пленарна зала.

За склоняване на лице до 14-годишна възраст, да участва или да наблюдава действителни, виртуални или симулирани полови сношения между лица от еднакъв или различен пол или похотливо показване на човешки полови органи, содомия, мастурбация, сексуален садизъм или мазохизъм, се наказва с лишаване от свобода до шест години. В сега действащия закон е е записано до пет години.

До шест години затвор ще е наказанието и за тези, които чрез употреба на сила или заплашване, или чрез използване на положение на зависимост или надзор склонява непълнолетно лице да участва в действително, виртуално или симулирано блудствено действие, съвкупление, полово сношение, включително содомия, мастурбация, сексуален садизъм или мазохизъм, както и за похотливо показване на човешки полови органи.

Разпространението на порнографски материал на лице, ненавършило 16 години, ще се наказва с лишаване от свобода до 6 години и глоба до 5 000 лева.

Използването на чужд обект на авторско право, без съгласие на носителя на съответното право, ще се наказва с лишаване от свобода от една до шест години и с глоба до десет хиляди лева.

Който издава или използва под свое име или под псевдоним чуждо произведение на науката, литературата или изкуството или значителна част от такова произведение, ще се наказва с лишаване от свобода до три години или с глоба от сто до триста лева, както и с обществено порицание. Когато гореспоменатото деянието е извършено в интернет или са причинени значителни вредни последици, наказанието е лишаване от свобода до шест години и глоба до десет хиляди лева.

За неправомерно осъществяване на достъп до информационна система или части от нея, в немаловажни случаи наказанието ще е лишаване от свобода до шест години и с глоба до три хиляди лева. Ако деянието е извършено от две или повече лица, наказанието е лишаване от свобода до шест години и глоба до пет хиляди лева.

Неправомерното използване на компютърни данни в информационна система или спирането на достъпа до такива данни, в немаловажни случаи се наказва с лишаване от свобода до шест години и глоба до десет хиляди лева. Ако с деянието са причинени значителни вреди или са настъпили други тежки последици, наказанието е лишаване от свобода до седем години и глоба до двадесет хиляди лева.

Който въведе компютърен вирус в информационна или компютърна мрежа, се наказва с лишаване от свобода до седем години и глоба до пет хиляди лева. Ако от деянието са настъпили значителни вреди или е извършено повторно, наказанието е лишаване от свобода до девет години и глоба до двадесет хиляди лева.

Нашите критики към законопроекта са, че с поправките борбата срещу тежките престъпления няма да бъде подобрена с нищо, заяви депутатът от БСП Крум Зарков по време на дебатите. Според него законът трябва да бъде преработен из основи, ако искаме да бъде ефективен. “Увеличават се наказанията. Само че всички знаят, че трудността при тях е в доказването и това няма да се промени с нищо, вдигайки наказанията“, обясни Зарков. Той заяви, че ако промените бъдат приети, че всички компютърни престъпления ще се наказват по-тежко от такива като принуда и причиняване на смърт по непредпазливост.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews