''Парламентът не работи, за да покажем на ГЕРБ ''дебелия край''. Но ГЕРБ си управляват – сега, в момента, все повече''

Ако няма Народно събрание да зададе евроатлантическа посока на Радев, властта му ще расте, предупреждава Елисавета Белобрадова в призив да бъде избран председател

Александра Маркарян 20 октомври 2022 в 12:31 9964 4

Елисавета Белобрадова

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Елисавета Белобрадова в пленарната зала на Народното събрание.

"Бойко Борисов и (президентът) Радев си стиснаха ръцете още юни. Това е важно да се каже, защото в момента навсякъде се завръщат хората на ГЕРБ по места и висши администрации. И когато казваме, че сме големи революционери и парламентът не работи само и само да покажем на ГЕРБ дебелия край, да знаете - ГЕРБ си управляват. Сега. В момента. Все повече. И ако няма парламент да зададе евроатлантическата посока на Радев и да установи стабилност на най-висшия орган в страната, властта му ще расте."

Това предупреждава народният представител от "Демократична България" Елисавета Белобрадова в публикация във Фейсбук на фона на блокираната работа на 48-ото Народно събрание заради липсата на председател. Такъв не бе избран вчера, както повелява парламентарният правилник, и депутатите бяха принудени да "спрат часовника". Дадоха си 17-часова почивка и в 10 часа тази сутрин продължиха "първото си заседание".

По конституция председателят на Народното събрание трябва да бъде избран в първия ден от работата му и да поеме ръководните си функции от откриващия заседанието най-възрастен народен представител. Тази чест в 48-ия парламент се падна на 70-годишния Вежди Рашидов.

48-ото Народно събрание сложи край на обичайната при конституирането на предишните парламенти практика председателя да предложи най-голямата парламентарна група и той да бъде утвърден безметежно. Кандидатурите се оказаха четири и в рамките на вчерашния ден се увеличиха на пет: на първите по резултат от изборите и по брой депутати ГЕРБ-СДС (Росен Желязков); на "Продължаваме промяната" (Никола Минчев); на БСП (Кристиан Вигенин); на "Възраждане" (Петър Петров), към които бе добавена и на ДПС (Йордан Цонев). Никой не спечели вота на мнозинство и започна оттегляне на кандидатури. Първи това направиха ПП снощи, днес и г-н Желязков бе оттеглен, но гласуванията не дадоха нужния резултат. След пореден председателски съвет се очаква нов вот в пленарната зала.

В този контекст Белобрадова призова да има избор с аргумента, че мотивът "да накажем ГЕРБ" на останалите парламентарни формации е несъстоятелен и с предупреждението, че това работи в полза на президента Румен Радев, който сега управлява държавата чрез служебен кабинет, и не пречи на ГЕРБ, които и без друго си управлявали.

Ето какво пише тя:

"1. ГЕРБ отровиха предходния парламент с ужасяващата си деструктивна работа. Насладата, която изпитваха от това да унищожават институцията нямаше как да не даде резултати. Никой не иска да ги доближи на пръчка разстояние и съвсем основателно.

2. Асен Василев твърди, че ГЕРБ са свалили правителството. За мен мнозинството носи отговорност да крепи правителството. В този смисъл ИТН са причината правителството да падне. ГЕРБ просто го официализираха. Дали е било план, дали е било продадено още в самото начало - на теория и практика ИТН свалиха правителството.

3. Бойко Борисов и Радев си стиснаха ръцете още юни. Това е важно да се каже, защото в момента навсякъде се завръщат хората на ГЕРБ по места и висши администрации. И когато казваме, че сме големи революционери и парламентът не работи само и само да покажем на ГЕРБ дебелия край, да знаете - ГЕРБ си управляват. Сега. В момента. Все повече. И ако няма парламент да зададе евроатлантическата посока на Радев и да установи стабилност на най-висшия орган в страната, властта му ще расте.

4. Очевидно е, че партийните кандидатури не работят в този фрагментиран парламент. И не е въпросът да посочим с пръст КОЙ НЯМА ДА МОЖЕ ДА ИЗЛЪЧИ ПРЕДСЕДАТЕЛ. Ясно е кой - никой. Въпросът е да намерим начин да излъчим председател. Затова панаирите трябва да спрат.

5. Председател на Народното събрание трябва да има. ПРЕДСЕДАТЕЛ ТРЯБВА ДА ИМА в името на парламентарната ни република. България има нужда от парламент, защото имаме закони за приемане, бюджет, допълнително законодателство, свързано с плана за възстановяване, свързано с възстановяване на парламентарната демокрация, както е записана в член първи от Конституцията.

И въобще, ще напомня съдбата на ИТН. Не защото е важно какво се случи с тях, а защото е поучително какво става, когато потънеш в персоналната, емоционална наслада да размахваш мачете, защото към даден момент, във вторник да речем, имаш лайкове, в сряда си прав, в четвъртък си недоспал и в петък трябва да си тръгваш по-рано, че имаш да ходиш на Велинград.

Идеята на парламентарната демокрация е ние да работим. Ама не да казваме, че искаме да работим, но едикойси ни пречел. Това вече го казвахме на хората 2 години. Трябва верно да се свърши работа някаква, ако е възможно.

А, и да освободим господин Вежди Рашидов от това всеобщо предизвикателство".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови