Парламентът не осъди речта на Хюсеин Хафъзов

Последна промяна на 19 февруари 2014 в 10:47 3801 8

Хюсеин Хафъзов

Снимка БГНЕС

Три декларации по повод петъчното изказване на Хюсеин Хафъзов бяха разгледани днес в пленарна зала. В крайна сметка, с гласовете на "Коалиция за България" и ДПС Народното събрание прие варианта на председателя на парламента Михаил Миков. Единствено неговият текст не споменаваше поименно депутата Хюсеин Хафъзов.

Вариантът на Миков бе по-мек от текстовете в останалите две декларации. В декларацията на Миков не се споменава поименно речта на Хафъзов. В решението, все пак, се посочва, че парламентът призовава "парламентарните групи да не допускат техни представители с неприемливи и провокативни изказвания да създават напрежение, омраза и засягане на националното единство и интересите на българските граждани".

Ето част от мотивите на Миков:

В своята дългогодишна история българският народ има забележителни образци на солидарност, на верска търпимост, на религиозна толерантност.

Категорично и последователно българските граждани са се противопоставяли на всяка политическа или друга провокация, застрашаващи обществения мир, спокойствието на гражданите и националното единение. 

В резултат на това България се е утвърдила като пример за етническа и религиозна толерантност. На този фон, някои ненужни и неуместни събития от последните дни са от естество да застрашат тези достижения.

Декларацията на "Атака"

Първият проект за декларация, разгледан в пленарна зала, бе вариантът на "Атака". Лидерът на националистите Волен Сидеров заяви, че изказването на Хюсеин Хафъзов е противоконституционно и парламентът е длъжен да изрази отрицателна позиция. Сидеров подчерта, че първият проект за декларация е именно на "Атака".

"Нашата декларация бе внесена в деловодството на 17 и какво последва - декларации от партията на ГЕРБ и на БСП. Декларации, които постфактум идваха, за да я изместят и да й придадат други звучене. Да гласуваме автентичната декларация. Първите трябва да бъдат уважавани, защото те прокарват партината в обществото", призова Волен Сидеорв.

Проектът на "Атака" гласи: "Остро осъжда антибългарските и противодържавни изказвания на Хюсеин Хафъзов от ДПС на 14.02.2014 г. по повод на обсъждането на чл. 181 от проекта за нов Изборен кодекс, с които ясно заявява, че няма да спазва Конституцията и Законите на Република България и застрашава установения демократичен и обществен ред. Такива изказвания са недопустими за българския Парламент."

"Изказванията му взривиха българската общественост и доведоха до нарушаване на гражданския и етнически мир, до протести, вълнения и нагласи, които застрашават устоите на демократичното общество и държава", пишат в мотивите си от "Атака".

Декларацията на ГЕРБ

За да представи проекта за декларация на ГЕРБ, на пленарната трибуна излезе зам.-председателят на ПГ ГЕРБ Цецка Цачева. Тя коментира, че наличието на три различни декларации по една и съща тема "говори за авторитета на Народното събрание". Тя коментира, че управляващото мнозинство не е потърсило, както е редът, опозицията, за да бъде изготвен общ проект.

В мотивите към декларацията си от ГЕРБ посочват, че Хафъзов е говорил публично с езика на омразата. От ГЕРБ правят паралел между речта на депутата от ДПС и последвалите ексцесии пред джамията в Пловдив.

"Беше нарушен общественият ред, бяха извършени провокации срещу религиозен храм, бяха нанесени щети на публична собственост. Въпреки всичко това, и до момента нито Хюсеин Хафъзов, нито неговата ПГ, нито ръководството на парламента, нито партията-мандатоносител БСП не се разграничиха от изказванията на 14.02.2014 г.", пишат в мотивите си ГЕРБ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

30.09 2014 в 18:17

затвор за всеки който иска да потурчи България отново

19.02 2014 в 14:53

Пръскащят лиги фес ни показа от трибуната на НС какви са настроенията на фесовете по българските земи. Благодарим за откровението, няма да го забравим. Вече няма съмнения какви са мераците на българските фесове и на техните господари от Турция.

19.02 2014 в 12:16

@Христо Лаков, за такива като теб ще има безплатни лазерни сюнети. :)))))

19.02 2014 в 11:28

Нас,дами и господа ни управляват еничари и който е имал съмнение,надявам се днес да се е изпарило. Стигнахме до там в деня на Васил Левски,в българския парламент да не се осъжда,апропо да се приема за нормално народен представител да милее за Османската империя. Ние сме срам за тоя свят и срам за предците си. Единствена надежда да не напусна тая страна на абсурдите ми дава АТАКА ,хората предлагат,ама подкрепа няма...

19.02 2014 в 11:27

Нас,дами и господа ни управляват еничари и който е имал съмнение,надявам се днес да се е изпарило. Стигнахме до там в деня на Васил Левски,в българския парламент да не се осъжда,апропо да се приема за нормално народен представител да милее за Османската империя. Ние сме срам за тоя свят и срам за предците си. Единствена надежда да не напусна тая страна на абсурдите ми дава АТАКА ,хората предлагат,ама подкрепа няма...

19.02 2014 в 11:19

Управляват ни путьовци , затова сме на последно място в Европа. Ще си дълбаем дъното докато изчезнем след 20-30 години .
Драги управляващи, вие сте путки ! Нямам предвид половия си орган, защото и той е по-мъжествен от вас.

19.02 2014 в 11:18

продажници мръсни комунисти и турци заедно с "атака" - продадохте България- безбожници и безродници!

19.02 2014 в 11:04

Урааааааа скоро във веригата "LAFKA" очаквайте подарък - фес......промоциите продължават