Парламентът не осъди речта на Хюсеин Хафъзов

Елица Мартинова 19 февруари 2014 в 10:47 4426 8

Хюсеин Хафъзов

Снимка БГНЕС

Три декларации по повод петъчното изказване на Хюсеин Хафъзов бяха разгледани днес в пленарна зала. В крайна сметка, с гласовете на "Коалиция за България" и ДПС Народното събрание прие варианта на председателя на парламента Михаил Миков. Единствено неговият текст не споменаваше поименно депутата Хюсеин Хафъзов.

Вариантът на Миков бе по-мек от текстовете в останалите две декларации. В декларацията на Миков не се споменава поименно речта на Хафъзов. В решението, все пак, се посочва, че парламентът призовава "парламентарните групи да не допускат техни представители с неприемливи и провокативни изказвания да създават напрежение, омраза и засягане на националното единство и интересите на българските граждани".

Ето част от мотивите на Миков:

В своята дългогодишна история българският народ има забележителни образци на солидарност, на верска търпимост, на религиозна толерантност.

Категорично и последователно българските граждани са се противопоставяли на всяка политическа или друга провокация, застрашаващи обществения мир, спокойствието на гражданите и националното единение. 

В резултат на това България се е утвърдила като пример за етническа и религиозна толерантност. На този фон, някои ненужни и неуместни събития от последните дни са от естество да застрашат тези достижения.

Декларацията на "Атака"

Първият проект за декларация, разгледан в пленарна зала, бе вариантът на "Атака". Лидерът на националистите Волен Сидеров заяви, че изказването на Хюсеин Хафъзов е противоконституционно и парламентът е длъжен да изрази отрицателна позиция. Сидеров подчерта, че първият проект за декларация е именно на "Атака".

"Нашата декларация бе внесена в деловодството на 17 и какво последва - декларации от партията на ГЕРБ и на БСП. Декларации, които постфактум идваха, за да я изместят и да й придадат други звучене. Да гласуваме автентичната декларация. Първите трябва да бъдат уважавани, защото те прокарват партината в обществото", призова Волен Сидеорв.

Проектът на "Атака" гласи: "Остро осъжда антибългарските и противодържавни изказвания на Хюсеин Хафъзов от ДПС на 14.02.2014 г. по повод на обсъждането на чл. 181 от проекта за нов Изборен кодекс, с които ясно заявява, че няма да спазва Конституцията и Законите на Република България и застрашава установения демократичен и обществен ред. Такива изказвания са недопустими за българския Парламент."

"Изказванията му взривиха българската общественост и доведоха до нарушаване на гражданския и етнически мир, до протести, вълнения и нагласи, които застрашават устоите на демократичното общество и държава", пишат в мотивите си от "Атака".

Декларацията на ГЕРБ

За да представи проекта за декларация на ГЕРБ, на пленарната трибуна излезе зам.-председателят на ПГ ГЕРБ Цецка Цачева. Тя коментира, че наличието на три различни декларации по една и съща тема "говори за авторитета на Народното събрание". Тя коментира, че управляващото мнозинство не е потърсило, както е редът, опозицията, за да бъде изготвен общ проект.

В мотивите към декларацията си от ГЕРБ посочват, че Хафъзов е говорил публично с езика на омразата. От ГЕРБ правят паралел между речта на депутата от ДПС и последвалите ексцесии пред джамията в Пловдив.

"Беше нарушен общественият ред, бяха извършени провокации срещу религиозен храм, бяха нанесени щети на публична собственост. Въпреки всичко това, и до момента нито Хюсеин Хафъзов, нито неговата ПГ, нито ръководството на парламента, нито партията-мандатоносител БСП не се разграничиха от изказванията на 14.02.2014 г.", пишат в мотивите си ГЕРБ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!