Парламентът хем забрани, хем разреши ''златните'' български паспорти срещу инвестиция

Георги А. Ангелов 29 октомври 2020 в 17:16 3442 0

Снимка БГНЕС

Парламентът прие на първо четене три проектозакона за българското гражданство, два от които си противоречат. В първия проект, на правителството, се отменя възможността за даване на гражданство при краткотрайни инвестиции. Във втория проект се остава възможността за гражданство срещу такива, като се прецизират условията за получаване на инвестиционно гражданство. Вторият закон е внесен от депутати от ДПС, ГЕРБ и “Обединени патриоти”, като първият подпис под него е на Йордан Цонев. Интересното е, че този законопроект е отхвърлен само ден по-рано на извънредно заседание на правната комисия на парламента.

Според източник на OFFNews управляващите бързат с вкарването на законопроект по темата, тъй като скоро трябва да отговорят на писмо на Европейската комисия (ЕК) в което изтъкват опасения за предоставяне на гражданство срещу инвестиции и се искат допълнителни подробности за схемата. На базата на писмото комисията ще реши дали да започне наказателна процедура срещу България. Комисията започна процедура срещу тези схеми, наричани още "златен паспорт" в Кипър и Малта.

Отхвърлен беше законопроектът на "Воля", с който се предлагаше да се облекчи процедурата по придобиване на българско гражданство от хора с български произход, живеещи зад граница.

Дебатът в парламента се разгоря върху критиките на Европейската комисия за даване на инвестиционно гражданство и твърденията за корупционни схеми при придобиването на български паспорти.

"Европейската комисия не е забранявала инвестиционното гражданство", каза Йордан Цонев. "Европейските ни партньори не са ни забранявали да имаме инвестиционно гражданство. Не. Никой не може да накара една страна да се лиши от този инструмент, а и Европейската комисия не го прави спрямо България. Прецизирането е едно, забраната е друго", смята Цонев.

"В Европейската комисия, която следи този процес, разбират, че продавайки българско гражданство, продаваме европейско гражданство и нанасяме вреда на сигурността на целия Европейски съюз. Същата тази Европейска комисия и Европейски парламент ги оцени в последните месеци и няма жива сила, която да накара европейските институции да повярват, че това правителство и това мнозинство може да гарантира каквото и да било, камо ли спазването на закона", каза Крум Зарков.

Александър Иванов от ГЕРБ заяви, че законопроектът повишава критериите за придобиване на инвестиционно гражданство и то не бива да бъде пренебрегнато, особено сега по време на пандемия. "Възможността за добиване на такова гражданство, особено сега в коронакризата и пандемията и възстановяването на икономиката на Европа, не трябва да бъде зачеркната тази възможност", каза Иванов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови