Парламентът бламира за последно президента Първанов

OFFNews 19 януари 2012 в 14:00 1524 0

С голямо мнозинство парламентът отхвърли последното вето на президента Георги Първанов. Снимка: БГНЕС
С голямо мнозинство парламентът отхвърли последното вето на президента Георги Първанов. Снимка: БГНЕС

Парламентът отхвърли последното вето върху законови текстове, наложено от президента Георги Първанов, на днешното си заседание. Това стана малко след като новият държавен глава Росен Плевнелиев и вицепрезидентът му Маргарита Попова положиха клетва в Народното събрание пред депутати, министри и дипломати.

Ветото на Първанов от 15 декември беше върху текстове от Кодекса на труда, приети от парламента. С тях се завишават значително изискванията за брой  членове за национална представителност на синдикалните и работодателските организации. Заради тях Съюзът за стопанска инициатива (ССИ) и Български съюз "Възраждане" губят представителност и затова отпадат от Националния съвет за тристранно сътрудничество. В този консултативен орган към Министерския съвет представители на държавата и представителните синдикални и работодателски организации дават становищата си по всички предлагани промени или новости в сферата на социалната политика. Българската търговско-промишлена палата (БТПП) също отпада от НСТС, но заради друга промяна в критериите за представителност. Според текстовете, приети отново при гласуването в парламента, представителните организации не трябва да извършват дейности, изрично възложени само на нея със закон. БТПП издава карнети ТИР, баркодове и сертификати за произход на стоки.

В мотивите на президента Първанов за налагане на вето се посочва, че новите критерии нарушават конституционни права и международно-правни ангажименти, поети от българска страна. Според президента ограничаването достъпа на организациите до тристранния съвет ограничава и социалния диалог в страната. "Нецелесъобразно е изискването за национално представени организации на работодателите да се признават само тези, които обединяват браншови или отраслови структури и предприятия, в които са наети не по-малко от 100 000 осигурени по трудов договор лица", се казва още в мотивите.

Пълния текст на мотивите на президента вижте тук. Въпреки възраженията на Първанов законопроектът за изменение и допълнение на Кодекса на труда беше прегласуван от 123 народни представители. Депутатите, които гласуваха "против" в унисон с желанието на държавния глава, бяха 48, а един се въздържа.

Стенограма от дебатите преди гласуването можете да прочетете тук.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови