Президентско вето и за Кодекса на труда

ОFFNews 27 декември 2011 в 19:33 2295 0

Георги Първанов Снимка: БГНЕС
Георги Първанов Снимка: БГНЕС

Президентът Георги Първанов ще наложи вето върху последните промени в Кодекса на труда, прокарани от ГЕРБ чрез парламента. Решението съобщи самият той след среща с представители на бизнеса.

С тях се завишиха критериите за представителност на работодателските организации, която им дава право на участие в Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС). Критериите вече не покрива Българската търговско-промишлена палата (БТПП), което автоматично я изключва от тристранката. НСТС е съвещателен орган към Министерския съвет, в който участват синдикати, работодателски организации и държавата. През него минават всички решения за промени в социалната сфера. БТПП не отговаря на изискването да не извършва дейности, възложени й със закон или нормативен акт - палатата издава документи за временен внос и износ и сертификати. БТПП е най-старата работодателска организация в България, има над 100-годишна история. "Вън от обстоятелството, че в противоречие с конституцията и Закона за нормативните актове тази разпоредба по същество отрича нормативния и общозадължителен характер на законите, тя допуска и забранената от конституцията злоупотреба с права. В случая се създава възможност държавата да злоупотребява с права спрямо нежелана от нея като социален партньор работодателска организация, като й възлага изпълнението на определени функции. Такова изискване безусловно би лишило такава организация от възможността да участва в социалния диалог", се казва в мотивите на президента Първанов. Държавният глава е против и увеличението на членовете на синдикатите и работодателските организации, за да бъдат представителни.

"Нецелесъобразно е изискването за национално представени организации на работодателите да се признават само тези, които обединяват браншови или отраслови структури и предприятия, в които са наети не по-малко от 100 хиляди осигурени по трудов договор лица. Многократно завишеният количествен критерий ще създаде проблем с представителността на организации, които работят в иновативни и високотехнологични сектори. Затруднява се постигането на един от приоритетите на ЕС – да се гради икономика на знанието. Проблем ще възникне и при представителността на малките и средните предприятия, които са гръбнакът на българската икономика и чиято представителност ще бъде затруднена в сравнение с представителността на крупните предприятия", посочва още президентът. Първанов оспорва завишените критерии с мотив, че те нарушават конвенцията на Международната организация на труда, която гарантира еднакво третиране на работодателските и синдикалните организации. Само в рамките на месец Георги Първанов налага за втори път вето върху текстове, приети от парламента. Той оспори и увеличението на пенсионната възраст чрез поправка в Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване и Кодекса за социално осигуряване. Мнозинството в парламента обаче прегласува същите текстове. Така от 1 януари възрастта за пенсиониране във всички категории труд се увеличава с 4 месеца. От януари 2013 и януари 2014 година ще има още две увеличения с по 4 месеца, така че общото повишение на възрастта до 2014 година ще е с 1 година. Тези промени бяха наложени в разрез със закона - без съгласуване в тристранния съвет, което дава основание за оспорването им в съда.
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови