Оставка vs. пълен мандат: Нагласите в ПП-ДБ за кабинета са противоречиви

Кирил Петков заговори за 4-годишно управление

Йорданка Веселинова 06 юни 2023 в 17:47 1587 1

Архив

Снимка БГНЕС/ЛЮБА ФИЛИПОВА

Атанас Атанасов, Асен Василев, Кирил Петков, Христо Иванов

Колко дълго ще издържи ротационната неформална коалиция между "Продължаваме промяната-Демократична България" и ГЕРБ-СДС? Отговорите на този въпрос в "Продължаваме промяната - Демократична България" са противоречиви, а всеки погрешен ход може да доведе не само да падане на кабинета, но и до разпадане на новата коалиция.

Новото правителство на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС се роди със заявката за конституционна реформа. Съпредседателят на ДБ Христо Иванов още преди гласуването в зала го определи като "кабинет на конституционната реформа и за рестарт на парламентарната република". Дали това ще се случи е неизвестно, а предположенията биха били просто стреляне в тъмното, тъй като по всичко личи, че промяна на основния закон ще има, но какво точно ще се променя ще решат ГЕРБ-СДС и ДПС, които имат превес в конституционното мнозинство в НС. 

В 49-ото Народно събрание формациите, които вече са поискали реформа в Конституцията са три - ДПС, ГЕРБ и ПП-ДБ. Първите две групи разполагат със 105 гласа, а ПП-ДБ - с 63. Към момента не е ясно кои от останалите политически сили ще участват в изменянето на Конституцията и съответно - какви мнозинства ще се формират.

Заради това още минути след гласуването на кабинета Христо Иванов декларира, че ще поеме политическата отговорност, ако конституционната реформа не отговори на очакванията в обществото. 

"Ако има добър резултат от този разговор (с ДПС за конституционната реформа - б.а.) смятам, че ще си струва. Ако не е добър резултатът, тогава ще можете да ни съдите на тази база, а аз ще си поема политическата отговорност", каза той пред журналисти в НС.

Не такова обаче е мнението на коалиционния им партньор - "Продължаваме промяната". Съпредседателят на партията Кирил Петков заяви, че "личното му желание" е кабинетът да изкара пълен мандат от четири години. Той заяви, че групата му ще отстоява конституционната реформа.

Ролята на ДПС 

Очаква се ДПС да подкрепи един от основните приоритети на кабинета "Денков-Габриел" - за конституционна реформа. Днес санкционираният по "Магнитски" Делян Пеевски и Мустафа Карадайъ гласуваха "за" избирането на правителството. В края на миналата седмица пък се проведоха интензивни лидерски преговори, обявени като разговори за конституционната реформа, след които обаче номинацията за правосъден министър бе сменена. След това, иначе одобрения от националните съвети на партиите състав на Министерски съвет, бе представен официално. 

Днес Христо Иванов категорично отрече да са водени разговори с ДПС за подкрепа на кабинета. Запитан дали с конституционната реформа ще бъде изпран Пеевски и ДПС той отговори така: "Не виждам механизма за това. Целта на правосъдната реформа е да има ефективно правосъдие за всички." Той добави, че не съжалява, че е разговарял с движението и припомни, че винаги е заявявал, че за конституционната реформа ще разговаря с всеки.

На свой ред Кирил Петков определи Пеевски като обикновен депутат. Той отказа да отговаря на въпроси по същество за ролята на ДПС.

"Всеки един народен представител има право да изрази своето съгласие", каза той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови