Още по-високи глоби и новите водачи да не шофират от 22 до 6 часа

Корупцията не решите ли, проблемът остава, колкото и камери да сложите, каза Богдан Милчев от Института за пътна безопасност

Ружа Райчева 29 юни 2023 в 17:33 4715 4

Комисията по транспорт и съобщения

Снимка БГНЕС/Люба Филипова

Комисията по транспорт и съобщения

По-високи глоби за нарушителите на Закона за движението по пътищата, новите водачи да нямат право да шофират от 22 часа вечерта до 6 часа сутринта, да отпадне синия талон и фишовете да се връчват по електронен път.

Това са част от всевъзможните предложения на депутатите в опит да се справят с вълната от пътнотранспортни произшествия (ПТП), наречена "войната по пътищата". Днес парламентарната транспортна комисия заседава повече от три часа и разгледа четири законопроекта за промени в Закона за движението по пътищата, внесени от Божидар Божанов (ПП-ДБ), Александър Ненков (ГЕРБ), Настимир Ананиев (ПП-ДБ) и Димитър Найденов (ПП-ДБ). 

Божидар Божанов обясни, че със своя законопроект предлага да отпадне синия талон, както и да отпадне задължението на всякакви стикери. Идеята е проверката да се прави по регистрационния номер на автомобила, а не да се гледа на стъклото и в портфейла, обясни той. Законопроектът урежда заплащането на фишове по електронен път - в момента трябва да се ходи до КАТ, за да се получи фиш. Органите на МВР да спират водачи на автомобили, чиито собственици имат голям брой нарушения и те да им бъдат връчени, предлага още Божидар Божанов. Законопроектът беше приет на първо четене - за гласуваха 11 народни представители, против нямаше, петима се въздържаха.

Александър Ненков представи законопроекта на ГЕРБ, който е разработен заедно със Столична община - по думите на Ненков заради по-честите инциденти в София. ГЕРБ предлагат общините да имат възможност да купят автоматизирани технически устройства (б.а - камери) с техни средства, свързани със ситемата на КАТ, с които да санкционират тези нарушителите на Закона за движение по пътищата. Ненков подчерта, че контролът ще остане в МВР и КАТ, но инвестицията и сертифицирането на тези устройства ще бъде в прерогативите на общините. 

Идеята на ГЕРБ е 70% от средствата от глобите да остават на територията на общините. Александър Ненков изтъкна, че не е дефинирано за какво да бъдат харчени тези пари и предложи да се състави работна група, която да изясни този, както и други въпроси. И законопроектът на ГЕРБ мина на първо четене в комисията - 12 гласуваха за, против нямаше, въздържаха се двама (ИТН). 

В законопроекта си Настимир Ананиев от ПП-ДБ предлага новите водачи да не шофират от 22 часа до 6 сутринта, увеличение на глобите при нарушения, както и новите шофьори да получават половината от контролните точки, които нарушават Закона за движението по пътищата. Законопроектът не беше приет на първо гласуване - 6 гласуваха за, против нямаше, въздържаха се девет депутати. 

Димитър Найденов от ПП-ДБ представи и своя законопроект, който се фокусира върху регламентирането на наказанията за незаконно преминаващите през железопътни линии. Той посочи, че в България редовно има такива случаи. Сегашната глоба е от 20 до 150 лв. за преминаване през ЖП прелез при светлинна сигнализация и спусната бариера. Глоба между 2000 и 3000 лева и нарушителите да се лишават от правото да шофират за 1 година при първо нарушение, а при второ - за 3 години, предлага Димитър Найденов. Законопроектът се прие - за гласуваха 13, против нямаше, въздържаха се двама депутати (ИТН). 

В хода на обсъжданията Министерството на транспорта подкрепи законопроекта на ГЕРБ, както и законопроекта на Божанов, но се противопостави на идеята за отпадането на изискването на документ за техническа изправност на превозното средство.

Председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев апелира да се приеме законопроекта на ГЕРБ - според него той е ключов, за да се намалят случаите на ПТП, защото наличието на стационарните камери биха увеличили контрола на движението по пътищата. Георгиев изтъкна, че общините няма да изземат правомощия на МВР и не мешат в административния процес.  "Общините инвестират, но МВР осъществява контрола", каза той. 

Според председателстващия комисията Георги Свиленски (БСП) е нужен изцяло нов Закон за движението по пътищата. Той се аргументира с факта, че законът е бил променян над 100 пъти:

"Текстове писани хаотично, неговорещи си помежду си. Щом има невръчени фишове - значи не се връчват. Казва общината, че няма камери - значи няма камери. Щом има толкова текстове внесени - значи нещо куца."

Богдан Милчев от Института за пътна безопасност каза, че не може да се правят никакви предложения без анализ и че МВР винаги предоставя данни при нужда. Според него анализът на тези данни сочи, че и законопроектите по никакъв начин няма да повлияят пряко на "пътнотранспортния травматизъм". Той каза, че без да се говори за корупцията в транспортната система, проблемът няма да се реши, колкото и камери да се сложат. 

Диана Русинова от Европейския център за транспортни политики каза, че така "на парче" законовите промени няма да доведат до нищо и подкрепи становището на Свиленски, че е нужен изцяло нов Закон за движението по пътищата. 

В крайна сметка депутатите се обединиха върху идеята, че е нужно да се създаде работна група, която да обедини всичките предложения в едно, както и да вземе предвид мненията на всички заинтересовани страни и експерти. 

Станислав Балабанов каза, че от "Има такъв народ" ще се въздържат от гласуване по законопроектите на първо четене, защото има много необмислени предложения и е нужно прецизиране на текстовете. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

5

dolivo

30.06 2023 в 08:34

Що не питат ChatGPT , как по света се постига ниска смъртност?

Седнали да мислят идиотите

Затягаш изпитите

Бориш корупцията дето дава книжки лесно

Преобразяваш Кат в любезни асистенти при Птп

Психолози да работят с престъпилите , за да няма рецидив

Защо?

Пула ли му на дрогиран шофьор за повишено наказание?

Ми не, когато в дрогиран. Пука му като не е дрогиран.

А пука ли му да се дрогира пак? Дааа, пак ще се напие или боцне или земе хапченце

Там работете

11529

3

borislavus1

29.06 2023 в 23:07

В предложенията има кардинална грешка. Не може само с тояга, трябва и морков.
1. Въвеждане бонус/малус системата на застраховките и да се влияят от броя нарушения.
2. Талонът да не се премахва, а да се вдигне статута на златния талон - да дава привилегии: н-р при дребно нарушение от списък да се отнема но без наказание; обслужване на отделно гише в КАТ вместо 5 часа висене за дребно нещо...
и т.н.
 
X

Да помогнем на украинските деца!