Окончателно: Компенсации за възрастните с по-ниски пенсии, защитени COVID добавки и повече пари за личните асистенти

На второ четене НС прие удължаването на Бюджет 2021

Йорданка Веселинова 21 януари 2022 в 15:06 2137 0

Снимка parliament.bg

Депутатите приеха на второ четене удължаването на срока на Бюджет 2021 до 31 март след повече от четири часа спорове в пленарната зала. Проектозаконът бе подкрепен със 117 гласа "за", 13 "против" и 7 "въздържал се".

Така окончателно COVID добавките за пенсионерите стават защитени от съдебни изпълнители, възнаграждението на личните асистенти се увеличава, като размерът на средствата ще се определя на база на коефициента от 1,4 от средната работна заплата, а не от 1,2, както предвиждаше първоначалното предложение на Министерския съвет. Освен това се въвежда и нова компенсация, която ще в размер на разликата между основната пенсия и добавка към декември и основната пенсия и добавка към януари. Тези предложения бяха направени и приети по време на вчерашното заседание на бюджетната комисия.

По време на тази точка в зала бяха представители на "Системата ни убива".

Едночасов спор по заглавието и още процедурни хватки

Спорът в залата започна още при предложението за заглавие. Нападки към кабинета и парламентарното мнозинство отправиха ГЕРБ-СДС и "Възраждане".

"Искате да Ви ръкопляскаме за нещо, което ние сме направили миналата година и което вече не работи", обърна се Костадин Ангелов (ГЕРБ) към четворната коалиция. Бившият здравен министър бе категоричен, че няма да подкрепи законопроекта, тъй като в него нямало мерки за коронакризата. Той упрекна кабинета, че не може да изработи годишен бюджет. Тази теза беше подкрепена и от Десислава Атанасова (ГЕРБ), както и от Цончо Ганев от "Възраждане"

Венеция Нецова от "Продължаваме промяната" ги репликира, че правителството забавя внасянето на проекта за Бюджет 2022 г., за да бъде той качествен и целесъобразен. Тя обвини ГЕРБ, които по време на управлението си са репликирали един и същи бюджет, който, по думите ѝ, не е бил съобразен с промените в държавата.

Христо Гаджев (ГЕРБ) я контрира, че през миналото лято, когато Асен Василев беше служебен министър, актуализацията на бюджета беше подготвена за по-малко от месец, докато сега Василев, вече в ролята на редовен министър, не успява да внесе Бюджета за 2022 г.

"Да не се окаже, че след Виденовата зима ще имаме и Кирова зима", заяви председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова. 

След това ѝ изказване и след едночасов дебат и спорове само по заглавието, обсъждането на това предложение бе прекратено.

В този момент се появи и още една любопитна сюжетна линия - Делян Пеевски и даренията му в столичната болница "Александровска".

ДПС: Голяма част от хората дишат благодарение на Пеевски

След това последваха още редица обвинения от ГЕРБ-СДС, че правителството си дава комфорт с удължаването на срока на миналогодишния бюджет. От партията на Бойко Борисов се обединиха и около тезата, че страната няма да има бюджет до април. Това беше и тезата на бившия финансов министър Кирил Ананиев. Неговото изказване беше контрирано от Искрен Митев от ПП, който заяви, че изказването му не е нищо повече от политическо говорене и припомни, че по време на вчерашното заседание на бюджетната комисия финансовият министър заяви, че бюджетът ще бъде внесен до края на месеца.

Докато депутатите от ГЕРБ-СДС дебатираха ще има ли внесен бюджет или не, Асен Василев на пресконференция представяше проекта за Бюджет 2022.

По време на гласуването на отделните предложения по законопроекта правеха впечатление редица процедурни хватки от страна на ГЕРБ-СДС. Депутатите от Борисовата партия бяха почти постоянно на трибуната за изказвания, често не по същество, а след това искаха прегласувания на всеки вот. Освен това при проточващите се обсъждания, когато се предлагаше прекратяване на дебатите, ГЕРБ-СДС, ДПС и "Възраждане" не гласуваха, въпреки че депутатите им бяха в залата.

Пътят на законопроекта

Миналата седмица законопроектът за удължаване до 31 март 2022 г. на действието на разпоредби на Закона за държавния бюджет на Република България за 2021 г., Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2021 г. и Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2021 г. беше подкрепен на първо четене в бюджетната, социалната и правната комисия. В края на седмицата мина успешно и в пленарна зала със 122 гласа "за".

От Министерски съвет, който е и вносител на законопроекта, настояват за удължаване на бюджета, за да има време за качественото изработване на нов. В Народното събрание законопроектът влезе скоростно в комисиите и в зала, а срокът за предложения между първо и второ четене беше съкратен от 7 на 5 дни по предложение на председателя на бюджетната комисия Любомир Каримански от ИТН. Срещу скъсяването на процедурата възразиха от опозицията.

На този фон вече се появиха и първите проблеми на гражданите - заради липсата на бюджет или удължен срок на такъв над половин милион българи ще бъдат лишени от ваучери за храна. 

Законопроектът ще влезе в сила след обнародването му в "Държавен вестник". Вчера финансовият министър Асен Василев направи заявка, че въпреки че има удължен срок на действие на миналогодишния бюджет до края на март, Министерски съвет ще внесе предложението за нов Държавен бюджет до 31 януари. Очаква се той да влезе в комисиите през февруари и да бъде окончателно приет на две четения до началото на март.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови