Огнян Минчев: Тези европейски избори ще са най-важните от 70 години

OFFNews 06 март 2024 в 09:52 1444 0

Огнян Минчев

Снимка Архив

Огнян Минчев

Европейските избори през 2024 ще бъдат най-значимите от края на 70-те години насам. На тези избори ще бъдат решавани много съществени неща, коментира политологът Огнян Минчев в интервю за БНР.

Според него за първи път от десетилетия насам няма ляво-центристки консенсус в Европейския парламент, към който да се присъедини умерената десница от ЕНП.

Европа е политически разделена и това ще бъде много оспорвано състезание за контрол върху ЕП. Предстои сериозен ръст на по-радикалната дясна политика, прогнозира политологът.

През дълъг период от време християндемократическата десница подкрепяше основните прогресистки политики на ЕС в областта на миграцията, зелената политика и някои основни социални ценности, свързани с по-либерално отношение към общности и човешки права, припомни той.

"С течение на времето се натрупаха напрежения в повечето европейски страни, свързани с хегемонното практикуване на тези политики. Популистката дясна периферия на Европа започна да се мобилизира и разраства през последното десетилетие. На тези избори през юни ще видим една доста разраснала се крайна, популистка десница, която ще постави във фокуса на своята кампания алтернативни ценности и политики на ЕС", смята Минчев.

ЕНП ще трябва да решава дали да мине малко по-надясно и да си партнира с по-умерени политически фракции от десните семейства, или да остане част от ляво-либералния консенсус, който досега доминира европейската политика, посочи той.

"Защото колкото по-консенсусна е ЕНП с левите и центристките сили в Европа, толкова по-голямо пространство се открива за десния популизъм, а това е опасно. Десният популизъм не е просто застъпник за определени ценности. Десният популизъм на практика иска ренационализация на значителна част от европейските политики, което ще постави под въпрос и самата конструкция на ЕС. Това е основният проблем", подчерта политологът.

В Европа има мълчаливо мнозинство за ограничаване на миграцията, подчерта политологът. По думите му, зелени политики се водят в целия свят, но в Европа Зелената сделка е въвела определени стандарти, които са изправили срещу европейското ръководство редица слоеве от обществото.

Във връзка с вътрешнополитическия климат у нас Огнян Минчев коментира, че дори управляващите да постигнат споразумение помежду си, "то ще е доста крехко и кампанията за Европейския парламент ще бъде изпитание за единството на тези две доста раздалечени една от друга политически формации".

Ако се формира правителство обаче, то по-скоро ще оцелее в предизвикателствата на тази кампания, предполага политологът.

"България се намира в уникална ситуация и трябва много добре да осмисли и преосмисли своя национален интерес и средствата за защита на този национален интерес. Ние не сме влезли в НАТО и ЕС, за да се срамуваме от това, а иначе по стар навик да си обичаме Русия. Бидейки член на европейската и атлантическата общност, най-естествената позиция и политика на България е да се опита да максимизира ползите от своето членство и в двете организации", коментира Огнян Минчев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!