Очаквано: Вотът на недоверие е неуспешен, управляващите аплодираха

Кристина Минчева 13 октомври 2023 в 15:43 2736 3

Пленарна зала

Снимка БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

Депутатите гласуваха вота на недоверие

Вотът на недоверие срещу правителството на Николай Денков е неуспешен.

"За" свалянето на кабинета гласуваха 71 депутати - от "Възраждане", ИТН, БСП и независимият депутат Радостин Василев - при необходими 121. 

ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС подкрепиха правителството и - както предупреди лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов - "математиката не излезе".

Както изисква парламентарният правилник, ден преди гласуването депутатите разискваха вота на недоверие срещу кабинета "Денков - Габриел".

Част от мотивите на вносителите включваха опасения, че производството на електричество без въглищните централи ще е недостатъчно за нуждите на страната и усилията за намаляване на въглеродни емисии от производство на електроенергия ще доведат до загуба на повече от половината работни места в област Стара Загора. Опозицията мотивира вота на недоверие и със затворените блокове на АЕЦ "Козлодуй", проекта АЕЦ "Белене", газопровода "Южен поток" и нефтопровода "Бургас - Александруполис".

По-рано днес премиерът Николай Денков отново каза, че "аргументите за вота на недоверие са напълно измислени".

"В тях няма нищо, което да е съдържателно от гледна точка на икономика и енергетика. Има изкуствени страхове, които са разпалени от политици, правещи агитация", коментира министър-председателят.

Половин час преди заседанието лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви в социалните мрежи, че ще отсъства от НС днес, но "ПГ на ГЕРБ-СДС ще гласува в подкрепа на правителството". Борисов уточни, че има предварително обявена предизборна среща в Разград и ще направи коментар по вота пред медиите в града малко след 17:30 часа.

На 4 октомври "Възраждане" и "Има такъв народ" заявиха, че ще внесат вот на недоверие срещу правителството заради провал в енергийната политика. Ден по-късно те бяха подкрепени от БСП, като съвносители, и от независимия депутат Радостин Василев. Така на 5 октомври опозицията внесе вота на недоверие срещу кабинета "Денков-Габриел" в деловодството на Народното събрание.

Темата нагнети напрежението

Въпреки че лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов няколко пъти заявяваше, че ще подкрепи правителството, той предупреди некоалиционните си партньори от ПП-ДБ, че когато ще се гласува вотът на недоверие, им предстои "час по математика". Той заяви, че в политиката най-важна е математиката, както и че политиците трябвало да могат да събират до 121. Тогава съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков му отговори, че математиката е ясна и вотът на недоверие няма да мине.

В най-новата ни история има само един успешен вот на недоверие - този от лятото на 2022 г., с който бе свален кабинетът "Петков".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1650

3

ob1

13.10 2023 в 17:00

Джендо, сам си си отговорил - чебурашките печелят от всеки изгубен в простотии от тия предатели ден.

2550

2

alfakentavur

13.10 2023 в 16:02

Слава на Украйна :)

345

1

Джендо Джедев

13.10 2023 в 15:58

Добре, бе, мен друго ме е яд. И на кокошките им е ясно, че вот няма как да мине докато ГЕРБ и ДПС поддържат правителството. Въпросът е защо тия лwолwовци от опозицията хабят БЕЗЦЕННО парламентарно време с такива глупости? А има толкова много СПЕШНИ за правене неща! Еле па в тая международна обстановка. Тия са за затвор!
 
X

Да помогнем на украинските деца!