Новият парламент: Падна една от възможностите за саботаж на кворума, службите на отчет всеки месец

Йорданка Веселинова 31 октомври 2022 в 19:15 8013 0

Архив

Снимка ГНЕС/Благой Кирилов

Пленарната зала на парламента.

Председателският съвет в НС ще изслушва службите веднъж в месеца, а парламентарните комисии ще заседават минимум по веднъж в месеца, вместо както досега - веднъж седмично. Така депутатите ще могат да работят по-малко, но ще получават същите пари.

Това са основните промени, които бяха приети по време на задеданието на временната комисия, която работи по Правилника за организацията и дейността на Народното събрание. В момента депутатите работят по Правилника на 47-ото НС. Новият ще влезе в сила, когато бъде гласуван в зала. Очаква се това да се случи още тази седмица. Утре ще се проведе второ заседание на временната комисия, по време на което ще се решат най-ключовите въпроси, регламентиращи какви ще са правилата на кворумните игри и процедурните хватки в този парламент.

Депутатите приеха предложението на "Демократична България" председателският съвет всеки месец да изслушва ръководителите на службите за сигурност. 

Мина и искането парламентарните комисии да заседават най-малко веднъж месечно - вместо веднъж седмично, както беше досега. Това на практика означава, че за по-малко работа народните представители ще получават същите бонуси. (Бонусите към депутатските заплати се определят от участието им в комисии, а не от броя на заседанията - б.а.)

Освен това заседанията на Комисията за контрол на службите стават открити. Досега всички обсъждания в тази комисия се провеждаха при закрити врата. Възможи са и закрити заседания, които ще се провеждат по решение на депутатите.

Саботажът на кворума с негласуване пък вече няма да е възможен. Според приетото предложение на ПП народните представители, които са в пленарна зала или в комисия, ще са длъжни да гласуват. Председателят на комисията Христо Гаджев от ГЕРБ-СДС възрази, че негласуването е упражняване на волята на народния представител, а Мирослав Иванов от ПП го опонира и припомни, че депутатите имат опция "въздържал се".

Бе прието и предложението на "Продължаваме промяната" председателят на парламента да може да сменя главния секретар на НС по всяко време. До момента той се сменяше при избирането на нов председател. В 48-ото НС вече възникна казус около назначението на новия главен секретар - Стефания Караславова. По данни на гражданското движение БОЕЦ за нея има три одиторски доклада. Именно за това бившият депутат от "Има такъв народ" Иво Атанасов, който вече е в парламентарната група на "Продължаваме промяната", поиска оставката на председателя на парламента Вежди Рашидов - заради лошо управление на администрацията на Народното събрание и назначението на Караславова, която по думите на Атанасов е "калинка" на ГЕРБ.

С новия правилник ще се сложи и край на стенографския протокол от изслушвания и дебати в комисии. Такъв обаче ще има при обсъждането на законопроекти и проекторешения. От групата на ГЕРБ-СДС мотивираха идеята си с натовареността на стенографите в парламента, които например през март тази година са изписали над 4000 стр. протоколи.

Друга промяна е свързана с дневния ред - председателят на НС ще трябва да представя проект на дневен ред за парламентарната седмица не по-късно от 12 ч. във вторник. Приета бе и идеята на ПП закрити заседания да се провеждат и по искане на министри или на премиера. До момента това бе възможно с решение на Министерски съвет. Другата възможност е по решение на председателя на НС.

Отхвърлена обаче бе идеята на ПП нечленуващите в парламентарни групи депутати да имат места в парламентарните комисии. До момента имаше такава възможност, но тя не бе задължителна. Така например в миналия парламент отцепниците от ИТН загубиха местата си в комисиите, в които членуваха. Т.нар. група на отцепниците обаче не получи места в нито една от комисиите. Аргументът, с който днес депутатите отхвърлиха това предложение, бе че така се насърчава политическото номадство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови