"Няма спор между мен и Борисов - за 25 години само при ГЕРБ няма лидерска криза"

OFFNews 20 март 2015 в 22:18 2905 0

ГЕРБ може би е единствената партия, която от 25-годишния преход не е имала проблем между първия и втория. Докато във всички останали политически формации ще видите, че всъщност проблемите са възниквали в това кой да кара партията и кой да я ръководи, заяви Цветан Цветанов пред БНТ.

Няма как да има разногласия, защото ние работим с господин Борисов от 2001 година. Това, което сме извървели, като път сме минали през всякакви възможни напрежения, създаване условия и среда, която е удобна за наши политически опоненти, за да я пускат в публичното пространство. ГЕРБ може би е единствената партия, която от 25-годишния преход не е имала проблем между първия и втория. Докато във всички останали политически формации, ако забележите и можем да коментираме всяка една партия поотделно, ще видите, че всъщност проблемите са възниквали в това кой да кара партията и кой да ръководи партията. Аз смятам, че колективната работа е много по-ценна и този сплотен екип, който има в ГЕРБ и това, че винаги сме в ситуация да работим само напред, показва и резултатите, които имаме е последните 8 години, каза Цветанов.

На въпрос дали съжалява за оставката на министър Вучков, Цветанов отговори така:

"Министър Вучков беше част от експертите в изготвянето на управленската програма за сектор „Сигурност“ още от 2008 година. И смятам, че той е един достоен експерт, преподавател по наказателен процес и всички законодателни промени, които са били от 2009 до 2013 година. Когато беше заместник-министър, той отговаряше точно по правната материя, и беше човекът, който участваше активно във вътрешно-ведомствените нормативни документи, които трябваше да бъдат подготвени и в Министерството на вътрешните работи, за да бъдат вземани като решения от Министерски съвет."

Смятам, че премиерът и министър Вучков са тези, които трябва действително да вземат решения, които са добри в интерес на държавата, заяви зам.-председателят на ГЕРБ.

Цветан Цветанов твърди, че правителството знае какво трябва да довърши в сектор "Сигурност".

"Знаем какво трябва да довършим. Защото в момента на първо четене предстои гледането на законодателния пакет за военното разузнаване, за цивилното разузнаване, устройствения закон и Националната служба за охрана. Тук е моментът да споделя, че в рамките на 25 години тези служби нямат абсолютно никаква законова форма за тяхното функциониране.

Те са винаги в подзаконови нормативни актове, което смятам, че 25 години е абсолютно дълъг период от време, когато тези служби не са имали тази възможност. Но тук всъщност длъжници са политиците. Тук искам да благодаря, че темата за този пакет от законодателни промени възникна още април месец 2012 година. Това беше в първия мандат на ГЕРБ и тук искам специално да поздравя и президента, който на Консултативен съвет успя да събере всички парламентарно представени партии в 41-то НС и тогава между другото дебатът, който се водеше и опозицията тогава предложи точно този устройствен закон. Ние се съгласихме."

"Подкрепяме действията на президента, когато те са в интерес на държава и към момента нямаме радикални различия, за да имаме някакво противоречие. Да не забравяме, че президентската институция беше натоварена - в рамките на две години президентът да се възползва от конституционното си право и да състави два служебни кабинета. Това беше изключително отговорна задача, защото знаете какво голямо противопоставяне имаше между политическите парламентарно представени партии и предизборните кампании, които бяха толкова неприятни, че дори българските избиратели се отблъснаха и намалиха своята избирателна активност", каза още председателят на парламентарната група на ГЕРБ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!