На живо: Първи резултати за ЕП - крайнодесните печелят в Австрия, ХДС - в Германия, поражение за Макрон от Льо Пен

ОБНОВЯВА СЕ "Нова демокрация" е първа в Гърция

Мая Младенова 09 юни 2024 в 19:26 2929 0

Пленарната зала на ЕП

Снимка Пресцентър на ЕП

Пленарната зала на ЕП

Крайната десница спечели убедително вота за Европейски парламент във Франция и Австрия и стана втора в Нидерландия и Германия. Въпреки това Европейската народна партия (ЕНП) запазва лидерството с най-много спечелени резултати, сочат първите данни от екзит половете в ЕС. Активността за съюза е 51%.

Резултатите се актуализират.

Германия

С пръв резултат в Германия излиза с голяма преднина консервативният блок Християндемократически съюз/Християнсоциален съюз (ХДС/ХСС), набирайки общо 29,5 процента от гласовете. Това сочат екзит половете, предаде БТА. Оспорваната надпревара за второто място във вота, за което е бореха крайнодясната "Алтернатива за Германия" и участващите в управляващата коалиция Германска социалдемократическа партия (ГСДП) и "Съюз 90/Зелени" според екзит пол данните се разрешава в полза на "Алтернатива за Германия" с 16,5 процента от гласовете. Другите две партии получават съответно 14 процента и 12 процента от подкрепата на избирателите.

В 20:15 в ЕП ще има пресконференция с първи резултати за България и Хърватия, a в 21:15 - в Испания, Франция и Дания.

Австрия

Крайната десница в лицето на Австрийската партия на свободата (АПС) бележи изборна победа на евровота в Австрия, сочат първите прогнозни резултати.

Гърция

Управляващата дясноцентристка партия Нова демокрация печели изборите за Европейски парламент в Гърция, но с резултат, който е малко по-нисък от последните проучвания на общественото мнение преди вота. Нова демокрация получава между 28 и 32 процента от гласовете. Основната опозиционнна сила, лявата СИРИЗА, е подкрепена от между 15,2 и 18,2 процента. Лявоцентристкото движение ПАСОК събира между 10,9 и 13,9 на сто. За Гръцката комунистическа партия (ГКП) са гласували между 7,9 и 10,3 процента. Националистическото „Гръцко решение“ има подкрепа в интервала между 7,6 и 10 на сто. Следва консервативната партия „Ники“ с между 2,9 и 4,9 процента. Сериозни шансове да прескочи 3-процентния праг има и лявата евроскептична партия „Курс на свободата“ с между 2,6 и 4,6 процента. На ръба е и новата популистка партия „Глас на разума“ с 2,2 – 3,6 на сто, предава БТА.

Нидерландия

Коалицията „Зелени леви“ – Партията на труда печели изборите за Европейски парламент в Нидерландия, сочи екзит полът. Коалицията ще има осем депутатски места. Крайнодясната и евроскептична Партия на свободата, на която предричаха между 8 и 10 места, остана втора - със 7 депутатски места. Преди пет години партията на Герт Вилдерс нямаше нито един евродепутат. Според екзитпола Народната партия за свобода и демокрация ще има 4 евродепутати, Християндемократическият призив – 3, Д66 – 3, Селско-гражданското движение – 2, а Партията за защита на животните, Реформаторската партия, Волт и младата партия Нов обществен договор – по 1, съобщава БТА.

Малта

В Малта на първо място е Лейбъристката партия с 44,67%, а втора е Националистическата партия с 42,52%.

Хърватия

Първа в Хърватия стана Хърватската демократична общност (HDZ) с 33,74%.

На второ място е коалицията около опозиционната Социалдемократическа партия с 27,81 процента, предаде БТА.

Националистическото „Отечествено движение“ печели 8,67 процента, а екологичната лява формация "Можем!" - 5,84 на сто.

Франция

Френската крайнодясна партия "Национален сбор" на Марин льо Пен печели убедително европейските избори с 32,4 процента от гласовете. Това става ясно от сондажа на френския Институт за изследване на общественото мнение (Ifop) и консултантската компания "Фидюсиал", представен от телевизия Те Еф 1.

Далеч зад нея, с двойно по-малко гласове, на второ място остава центристката партия на президента Еманюел Макрон "Ренесанс" с 15,2 процента. Трета е коалицията Социалистическа партия - "Плас Пюблик" с 14,3 процента.

Крайнолявата "Непокорна Франция" печели битката за четвъртото място с дясноцентристката "Републиканците". Двете партии получават съответно 8,3 и 7 на сто от гласовете.

В Европейския парламент ще излъчат представители още "Еколозите", с 5,6 на сто от гласовете, и крайнодясната "Реконкиста", която получава 5,1 процента, прескачайки с малко минималния праг от 5 процента.

След резултата президентът Макрон обяви, че разпуска парламента за нови избори.

    Мая Младенова

    Мая Младенова e журналист, редактор и преводач. Започва кариерата си преди близо 20 години във вестникарството. Заместник главен редактор на OFFNews от 2012 г. Пише за медии, политика и др.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Русия търси разкол в българската църква, за да бъде избран проруски патриарх