Кабинетът вади 7 млн. за идеята "полицай във всяко село"

Юлиан Христов 06 януари 2017 в 10:36 6688 6

Правителството в оставка ще даде 7 млн. лева за борба с битовата престъпност и идеята да има по един полицай във всяко село.

Това се обсъжда на извънредно заседание на правителството днес.

За целта ще бъдат назначени сътрудници по охрана и ще бъдат предоставени нови автомобили. 

В началото на заседанието министърът на вътрешните работи в оставка Румяна Бъчварова обяви, че в следващите дни започва специализирана полицейска операция в пет области, в които „са особено чувствителни в сферата на битовата престъпност“. МВР предлага план, според който в следващите три месеца ще има активна патрулна дейност в 5 области в страната.

За изпълнението на плана ще трябва да бъдат купени нови автомобили. „Вече имаме рамков договор, 297 автомобила през март месец ще бъдат доставени“, поясни министърът в оставка и допълни, че са планирани допълнително други 300 автомобила. Средства ще бъдат отпуснати и за гориво на 1140 автомобила, които всеки ден ще изминават допълнително до 210 км.
Около 5000 малки населени места има в страната и не можем за всички да осигурим полицейско присъствие, затова разработихме план за активна патрулна дейност, който да покрива голяма част от територията и най-рисковите зони, каза Бъчварова.

За патрул и охрана ще бъдат назначавани пенсионирани полицаи или военни. „Затова благодаря първо на законодателите, че макар и в края на годината най-сетне дадоха закон, който дава възможност бивши военни пенсионери да могат да бъдат назначавани на места, където сега са полицаи такива, каквито са и на улицата. За да можем да осигурим чисто физически ресурс хора, които да ги пратим на пътя, на улицата, в селата“, обясни премиерът в оставка Бойко Борисов.

Той обясни, че е "подочул около 100 пъти" как това не може да стане. „Седнахме с финансовия министър Владислав Горанов и вътрешния министър Румяна Бъчварова и най-бързия и лесен начин докато текат тези подготви на новите полицейски служители, да стъпим на тези, които имаме в момента или тези, които можем да освободим заради помощта на армията по границата – като бройки да ги преназначим в районните дирекции. За това днешните 7 млн. отиват да обезпечат тези действия за първите 3 месеца, ако следващото правителство иска да ги продължава ще ги направи, ако не като се върнем ние ще ги направим за цялата година“, обясни той

От тези 7 млн. лв. по бюджета на МВР за 2017 г. 5 000 000 лв. са предвидени за текущи разходи за изпълнение на дейности по противодействие на битовата престъпност, а 2 000 000 лв. за закупуване на нови моторни превозни средства.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29585

5

Izalina

06.01 2017 в 12:16

Ще падна възнак, ще си посипя главата с пепел и никога повече на няма да плюя (открито) по тез три капацитета - боко, бъчва и 'омчето с лошия поглед, ако вземат да осъществят този план.

Ама продължавам да съм скептична за успеха на мисията.

14469

4

случайно прочетох

06.01 2017 в 11:37

“не можем за всички да осигурим полицейско присъствие, затова разработихме план за активна патрулна дейност“

Поредната тъпотия!Вместо пари за заплата на полицай, пари за гориво и разходки!

14344

1

Nibble

06.01 2017 в 10:52

Кво ли още се "натворят" до 20.01.2017г.....???? Дали няма да отпуснат пари за строеж на космодрум...????
 
X

Подкастът на OFFNews