МВР заблуждава, че бори домашното насилие от 15 години. А правосъдното министерство се похвали с работата на НПО-тата

''Скрита епидемия''. Правителството обяви 15 мерки за борба с домашното насилие

Рени Петрова 10 август 2023 в 18:15 3497 1

министри

Снимка БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

Правителството обяви мерките за борба с домашното насилие

На специален брифинг с представители на четири министерства, начело с премиера Николай Денков, днес беше обявено какви мерки ще предприеме правителството за борба с домашното насилие. На брифинга МВР заблуди, че се бори с проблема от 15 години, а правосъдното министерство се похвали с работата на неправителствените организации.

Представител на всяко от министерствата разказа какви мерки ще бъдат взети, като от вътрешното ведомството обявиха, че се борят с домашното насилие от 15 години. Справка на OFFNews, направена в края на 2022 г., показва, че „домашно насилие“ се споменава в едно изречение в годишния отчет на министерството чак през 2019 г. - за 2018 г.

Че дори няма статистика за случаите на домашно насилие в България, твърди и бившият полицай и зам.-директор на Главна дирекция „Национална полиция“ Благородна Макева, която напусна системата през 2021 г.

От правосъдното министерство пък се похвалиха с работата на неправителствените организации, като дори дадоха пример, че някои от тях са създали денонощна гореща телефонна линия за подаване на сигнали за домашно насилие. Тази към правителството – създадена от Националното бюро за правна помощ, работи от 9 до 17 ч., но МС ще „се постарае“ да увеличи часовия диапазон.

"Скрита епидемия"

"През последните дни и седмици се появи информация за много, някои от които изключително тежки, случаи на насилие. В единен момент избухна тази информационна вълна. Това е било скрита епидемия в последните години, а сега, окуражени от подкрепата, много повече хора се осмелиха и решиха да разкажат за проблемите си". Така министър-председателят Николай Денков коментира вълната от сигнали за домашно насилие и обяви, че правителството ще предприеме 15 мерки за борба с него. 

По думите на Денков, тъй като насилието присъства в живота около нас и няма да изчезне от само себе си, трябва да се направи всичко възможно да бъде намалено.

"Затова на миналото заседание на Министерския съвет помолих министерствата на правосъдието, на труда и социалната политика, на вътрешните работи и на образованието и науката да направят вътрешен преглед не толкова на това какво се прави, а на базата на цялото информация да кажат какво липсва и трябва да се направи, за да има превенция, предотвратява на домашното насилие и подпомагане на жертвите", обясни премиерът. 

От думите му стана ясно, че почти всички мерки са на ниво министерства МС, като има някои предложения за промени в законодателство - например да се прецизират текстовете за ранните бракове, защото това също е форма на насилие.

За набелязаните мерки ще е нужен около месец, за да бъдат стартирани.

Министерството на образованието с мерки в училищата и детските градини, ще осигурят медиатори и психози за жертвите на домашно насилие.

На брифинга бяха представени отделните мерки във всяко от четирите министерства.

Министърът на образованието Галин Цоков обясни, че има различни прояви на агресия както от деца, така и от учители. Има и такива с белези на насилие в самото семейство.

Една от мерките ще бъде създаване на Национална програма за подкрепа на личностно развитие, чрез която ще бъдат финансирани дейности за работа с родители за справяне с агресията.

През следващата учебна година година да се въведе програмата и в детските градини, за да бъде разширен обхватът и взаимодействието с родителите.

Ще се изградят екипи за медиация на конфликти и такива спрямо деца с проявено насилие в семейството. В екипите ще участват педагогически специалисти, психолози и юристи.

Предстои въвеждане на ментори за справяне с агресията и приобщаване в училища и детски градини. От тази година те ще влязат в над 30 училища, а догодина - ще има в отделни области. Целта е да се изградят екипи от 2 или 3 души, които да консултират в училища с особена агресия. 

Министерството на образованието ще наблегне на увеличаването на броя на психолозите, които да работят и в детските градини.

Друга мярка е осигуряване на психологическа помощ за всяко дете и ученик, която да е безплатна. 

Цоков допълни, че ще бъде развита позитивната образователна среда, като се въведат програми за емоционално и социално учене, както развитие на емоционалната интелигентност, за да се развие емпатия за овладяване на чувствата и да проявя просоциално поведение.

"Важно е и детското участие и самоуправление, например по модел на миротворци - ученици подкрепят ученици. Вече има програма на училище без насилие, по която бяха заснети два филма с конкретни преживявания, свързани с агресия. Готови са и могат да се предоставят на институциите. От опита на децата въздействието върху връстниците е по-голямо", допълни той. 

Според него това може да бъде приложено от началото на следващата година, но няма да имат краткосрочен ефект. Затова са важни програмите, свързани с възпитателната работа, които да помогнат и на родителите. Създадена е и  инициатива за сутрешна приказка, в която родители разказват приказки. Тя може да го продължим и в началното училище.

Министерството на труда и социалната политика с мерки за по-висока компетентност на служителите в МТСП и МВР, реагиращи на сигнали. 

Ще бъде предложено развитие на мрежа от специализирани услуги за възрастни и деца, жертви на насилие.

Нужно е такава услуга да има във всяка област. Мерките ще включват подкрепа за жертви на домашно насилие, основано на пола, както и медицински, юридически и социални услуги.  

Ще се създаде Национална програма за превенция на насилието. Предвидени са и мерки за повишаване на експертизата на работещите с жертвите. 

Ще бъдат създадени шест експертни екипи в шестте икономически региона в страната.

Сред другите цели е да се повиши информираността в обществото, за да може всеки да знае кои институции отговарят за това, къде и как могат да получат помощ те или техни близки, пострадали от насилие.

Ще се подобри техническата обезпеченост на служители в дирекциите за закрила на детето и МВР. 

Предстои да се създаде единна информационна система за жертвите на домашно насилие и извършители. Освен това ще бъде създадена структура за развитие на обща комцепниця и политика за превенция на домашното насилие. 

Координационен механизъм ще отговаря за насилието над възрастни.

МВР - от 15 години ангажирано с темата, макар че "домашно насилие" се споменава в едно изречение през 2018 г. Официална статистика за престъпленията има от 2019 г.

От МВР се похвалиха, че са ангажирани с проблема от 15 години и "поне от 10 години" във всички областни дирекции има координатори за защита и превенция. 

Това обаче не е така според отговора именно на МВР до OFFNews в края на 2022 г. 

"Домашно насилие" се споменава в отчета на МВР едва за 2018 г., публикуван през 2019 г., в изречението:

"С решения на Министерския съвет са приети Национална програма за превенция и защита от домашно насилие за 2019 г.; Национална стратегия за намаляване на риска от бедствия 2018 - 2030 г.; План за действие за 2018 г. за изпълнение на Националната стратегия в областта на миграцията, убежището и интеграцията 2015 - 2020 г.; План за изпълнение на Стратегията за противодействие на радикализацията и тероризма през 2018 г. и други".

В прокуратурата обаче статистика се води едва от 1 януари 2022 г. 

На брифинга бе обявено, че тези координатори във всички области полагат "големи усилия" да се насърчават лицата жертви да докладват за случилото се. Сега се създава сектор за методическо ръководство на въпросите служители и се назначава национален координатор - "служител от 12 години, който се занимава предимно с това". Кой обаче е той - не стана ясно. 

Предстои да бъдат назначени координатори на регионално ниво.

Създават се методологически указания за полицаите - как да действат при сигнал, как да работят с жертвата, с насилника. 

Работи се по меморандум за сътрудничество между Министерствата на правосъдието, на вътрешните работи и адвокатските съвети. Идеята е да се повиши информираността за ползване на безплатна правна помощ. 

Експертен съвет ще създаде автоматизирана информационна система, която да осигури възможност за обработка на данните за домашно насилие.

Ще има и мерки за превенция на групи, изложени на по-голям риск.

Според МВР е нужно повишаване на чувствителността на обществото.

От Министерството на правосъдието обявиха какво са направили досега, а не какво ще направят.

Зам.-министърът на правосъдието Емил Дечев разказа какво е направено досега, като призова да се прави разлика между промените в Закона за домашно насилие, инициирани от МП, и тези, приети в началото на август. 

"По инициатива на правосъдното министерство се създаде съвет, чийто председател е вицепремиер, зам.-председател е министър на правосъдието", каза той.

Създадена е система за всички случаи на домашно насилие - жертви, насилници, самото домашно насилие, мерките, институциите. Разработени са програми за превенция и услуги на жертвите. 

От думите му стана ясно, че всеки полицай, получил сигнал за домашно насилие, е длъжен да информира жертвата, че може да ползва безплатна правна помощ, а всеки адвокат от Бюрото за правна защита към правителството е задължен да отиде на мястото, където е жертвата и да окаже правна помощ.

Той даде пример и с работата на неправителствените организации, които са създали денонощни горещи телефонни линии за сигнали на жертви на домашно насилие, подпомагащи социално и психологически, работещи с извършителите и други. 

Дечев обясни, че Националното бюро за правна помощ има линии за правна помощ, които работят 9 до 17 ч. Тя може да бъде използвана от всеки, който смятат, че е пострадал от насилие, а правителството ще се постарае да разшири часовия диапазон. 

Зам.-министърът обясни, че проблемът е свързан с културата, образование и манталитета. 

"Трябва да осъзнаем, че както нанасянето на няколко юмрука на човек на улицата е престъпление, така е престъпление и когато това е извършено под покрив - в домовете. Някои граждани не го осъзнават", заключи Дечев. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

1

dolivo

11.08 2023 в 08:25

А какви са нивата на домашно насилие при циганското население?

Или никой не му се занимава там? Има ли полицай 1 циганин дори, който да може да говори с хората си и да им помага?

Затворени очи и толкоз
 
X

Да помогнем на украинските деца!