МВР проверява корупция при строителството на газовата връзка Гърция-България

OFFNews 18 юни 2021 в 17:23 3301 0

Снимка БТА /Христо Касабов

В МВР е постъпил сигнал до служебния вицепремиер и министър на вътрешните работи Бойко Рашков във връзка с изграждането на междусистемна газова връзка Гърция - България.

Министър Рашков е разпоредил незабавна проверка по сигнала. Ще бъдат изискани и данни от Министерството на енергетиката, които да бъдат приобщени към проверката, съобщиха от МВР.

Въпросния сигнал е подаден от председателят на АБВ Румен Петков. В писмото се казва, че изпълнението на проекта е извън всякакви срокове, като алармира за премахване на дейности, заложени в договора за неговата реализация.

Сключеният между ICGB и гръцката строителна компания AVAX за проектиране, доставка и строителство на интерконектора с Гърция е на обща стойност от €144 850 000 с краен срок за изпълнение 28 април 2021 г. и заложени санкции от 90 000 евро на ден на изпълнителя за забавяне на въвеждането в експлоатация. На ниво Европейски съюз, проект IGB е получил последователна политическа и финансова подкрепа, която е от изключителна важност за успешната му реализация – 84 млн. евро. Към настоящия момент има подписани допълнителни документи за удължаване срока за завършване на строителните работи до края на 2021 г. и за ускоряване на плащанията към строителя.

Проектът включва и изграждане на две стратегически Автоматични газорегулиращи станции (АГРС) – Кърджали и Димитровград, които са премахнати от проекта изцяло и от работата на изпълнителя, но не и от общата сума по договора. За тази злоупотреба България със сигурност ще бъде подложена на санкции от съответните европейски институции, в т.ч. и ОЛАФ. Необходимо е да започне незабавна работа по разследване на мотивите за премахване от проекта на двете съоръжения.

От страна на проектната компания ICGB контролът по изпълнение на строителството е изключително занижен и не са предоставени необходимите разрешителни за различните строителни дейности. Считаме, че са извършени тежки престъпления, за които основна отговорност следва да се търси от ръководителя на ICGB Теодора Георгиева и тя да бъде отстранена, се казва в сигнала на Румен Петков.

"Озадачаващо е мълчанието на министъра на енергетиката по случая. Сезирахме министъра на вътрешните работи за извършване на проверка по казуса, поради пълно отсъствие на доверие към Главния прокурор. Коректността и почтеността изисква незабавно да бъдат информирани европейските институции и на първо място ОЛАФ", пише още в сигнала.

Същевременно в петък вечерта проектната компания “Ай Си Джи Би” АД излезе с позиция до медиите, в която се казва:

"Ай Си Джи Би” АД ще окаже пълно съдействие на съответните държави органи във връзка с провеждането на проверка и ще предостави своевременно всяка поискана информация и документация по осъществяването на проекта IGB. Дейността на проектната компания по управление на проекта се осъществява в синхрон с българското и европейското законодателство и отговаря на най-високите стандарти.

Проектът за изграждане на междусистемна връзка с Гърция се финансира частично със средства от европейски структури и фондове, както и със заем от Европейската инвестиционна банка, което налага допълнителен механизъм на контрол. Това гарантира, че всички дейности и процедури по реализацията на проекта се изпълняват съгласно всички законови предписания. IGB подлежи на редовни проверки и одити от независими международни институции, от което зависи усвояването на финансовите средства. Законосъобразността на всички действия на проектната компания и на основните изпълнители е пряко обвързана с напредъка по изграждането на проекта. Без положителни резултати при постоянния извършвания контрол IGB изобщо не би могъл да се осъществява.

Спекулации по темата за извършени нарушения целят единствено да уязвят репутацията на проекта и да доведат до неговото блокиране малко преди той да бъде завършен и въведен в експлоатация. С наближаване на момента на приключване на строителството зачестяват атаките срещу проекта, въпреки напредналата фаза. “Ай Си Джи Би” АД заявява, че подобни опити за неговото проваляне няма да успеят.

“Ай Си Джи Би” АД си запазва правото да предприеме действия по съдебен път при отправяне на внушения или твърдения, несъответстващи на истината."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови