БСП: Не публикувайте указа за ордена на Вартоломей

ОFFNews 11 ноември 2015 в 10:59 2273 0

Председателят на парламента Цецка Цачева да провери дали била е изпълнена цялата процедура по награждаването с орден „Стара планина” първа степен на Вселенския патриарх Вартоломей. 

Това поиска лидерът на БСП Михаил Миков в пленарна зала. Според него президентът Росен Плевнелиев сам е взел решението да награди Вартоломей I. 

„Няма никаква информация на страницата на президента, този указ не е оповестен, нито на Министерски съвет на кое заседание е взето решение за награждаване на Вселенския патриарх”, мотивира се от парламентарната трибуна Миков. 

Миков подчерта, че указът за ордена на Вселенския патриарх още не е публикуван в "Държавен вестник" и призова това да не става, докато не се установи дали е изпълнена процедурата.

Цачева обясни, че ще потърси информация дали има решение за награждаването на Вселенския патриарх. Тя подчерта, че няма правомощия да спре обнародването на указа на президента.

През последните дни президентската институция търпи сериозни критики заради това, че Вселенският патриарх беше награден с най-висшето държавно отличие, след което поиска страната ни да да върне на Гърция църковни ценности. 

След думите на Вселенския патриарх, премиерът Бойко Борисов отказа да се срещне с него.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!