МОСВ сливало регионалните инспекции на София и Перник за засилен контрол

OFFNews Последна промяна на 03 април 2020 в 20:37 7922 0

Министерството на околната среда и водите предлага промяна в правилника за устройството и дейността на регионалните инспекции по околната среда и водите, с която да се слеят инспекциите в София и Перник.

Това се посочва в отговор на министъра на околната среда и водите Емил Димитров на въпроси, зададени от депутатите от БСП Евдокия Асенова, Любомир Бонев и Иван Ибришимов на 27 март.

Ибришимов пита министъра какво налага в обстановката на извънредно положение да се правят "доказано неефективни" структурни промени в териториалните администрации. 

Другите двама депутати от БСП искат отговор защо трябва да се закрие РИОСВ-Перник. 

В отговорите си министърът е посочил, че причините са свързани с оптимизация на структурата на регионалните инспекции. РИОСВ - София обхваща територията на област София и София-град, където е значително завишен броят на инвестиционните предложения, процедирани по реда на ЗООС, както и броят на подаваните сигнали за нарушения на екологичното законодателство. "Всичко това изисква множество проверки и предприемане на навременни действия от териториалния орган, осъществяващ множество правомощия", добавя Димитров.

Димитров отговаря, че общата численост на персонала в инспекцията към момента е 46 служители и това не е недостатъчно.

Според министъра чрез вливането ще бъде подсилено експертно РИОСВ-София, което ще гарантира ефективност и ефикасност на работата му.

Териториалният обхват на РИОСВ-Перник обхваща общините oт областите Перник и Кюстендил. Част от предприятията, които осъществяван икономическа дейност на територията им, имат специфичен предмет на дейност, което налага непрекъснат контрол от органите на екологичното законодателство, а именно ТЕЦ "Република" - Перник, ТЕЦ "Бобов дол", площадки за съхранение и третиране на отпадъци, фармацевтична промишленост, металообработване, се посочва в отговора.

Министърът смята, че точно в момента на извънредна ситуация контролът на дейността на дружествата трябва да бъде завишен, което не е гарантирано от съществуването на самостоятелен орган на власт на същата територия, на която се намират инвеститорите.

Той допълва, че промяната ще позволи дейността на експертите да бъде контролирана от орган на власт със седалище в друга област, в случая РИОСВ-София.

Очакваните резултати от административната реформа ще се постигнат чрез изнесени работни места, извън седалището на РИОСВ-София. Чрез тях ще се постигне баланс в правомощията на директора на РИОСВ в различни общини, като това няма да се отрази на общата численост на персонала, смята министърът по околната среда и водите.

Според депутатите от БСП Евдокия Асенова и инж. Любомир Бонев са несъстоятелни изложените мотиви за оптимизация на персонала и за по-голяма ефективност при работата.

"От мотивите може да се обоснове виждането на министерството за персонален проблем в закриваната структура. Индиректно се правят внушения, че настоящият състав не може да се справи с вменените му по закон задължения. В хипотеза, в която смятате, че експертите не могат да се справят, може да се потърси персонална промяна, а не да се стига до закриване на цялата структура", категорични са депутатите от БСП.

Те напомнят, че през 1997 г. инспекцията в Перник е била преструктурирана в отдел на софийската. От 2003 г. до 2007 г. отделът е закрит, а част от служителите са били пренасочени за работа в РИОСВ-София. През 2008 г. отново е била възстановена, защото е било установено, че без РИОСВ-Перник не е възможно извършването на ефективен контрол.

Народният представител от БСП от област Кюстендил д-р Иван Ибришимов смята, че създаването на една централизирана софийска мега структура би утежнило и забавило обслужването на гражданите и бизнеса в региона.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X