Митрофанова внуши, че пращаме военен контингент в Украйна. МВнР: Недопустима дезинформация!

OFFNews 14 юни 2023 в 08:51 6151 17

МВнР

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Сградата на Министерството на външните работи на България в София

Министерството на външните работи осъди като "недопустими" опитите на руската посланичка в България Елеонора Митрофанова за внушаване на дезинформация.

На 12 май 2023 г. беше публикувано обръщение на извънредния и пълномощен посланик на Руската федерация по случай Деня на Русия. Там тя допуска, че "официална София" може да изпрати български военен контингент в Украйна - опорна точка, която посолството споменава вече неколкократно и която се лансира от множество проруски говорители у нас.

В тази връзка МВнР пише:

"Република България остро осъжда безпрецедентната и непредизвикана военна агресия на Руската федерация срещу Украйна и допринася към международните усилия за подкрепа на страната. Последователни сме в позицията си на солидарност с народа на Украйна, както и в безусловната си подкрепа за независимостта, суверенитета и териториалната цялост на страната в нейните международно признати граници, включително териториални води.

Помощта, която Република България оказва на Украйна, закономерно се обуславя от съответните законови норми и правила, като характерните за демократичния процес форми на общуване и отговорно поведение са несъвместими с каквото и да било изкривяване на информацията в общественото пространство.

Неприемливи и недопустими са всякакви опити за пропаганда и дезинформация, които компрометират демократичните ценности.

В този смисъл, България е участник в редица национални и международни инициативи за борба с дезинформацията с ясното разбиране за основополагащата роля на демократичното ни общество в споделените ни усилия за недопускане на внушения и спекулации".

Изявлението на посланичката гласи:

"Скъпи приятели!

Всички ние живеем в трудно време – в периода на глобални кардинални промени, които формират координатната система на новия многополюсен световен ред. В тези условия Русия, като активен субект на протичащите процеси, се стреми не само да гарантира спазването на своите интереси, но и да формулира разбираеми за повечето държави принципи на международни отношения, които се основават на взаимно уважение и равенство, изключващо доминиране и хегемония на едни над други.

Подобно развитие на събитията среща и очевидно ще продължава да среща съпротива от страна на редица държави, произволно приписали си функциите на „жандармеристи“ на планетата. Опитите им да навредят на Русия чрез санкции все още не постигат желаните резултати, нещо повече – осезаемо ощетяват самите инициатори. Налаганите ограничения срещу страната ни със сигурност създават трудности, но в същото време стимулират прехода към самодостатъчност на икономиката и търсенето на нови надеждни партньори, допринасят за консолидацията на населението. Искам да ви уверя, че въпреки усилията на така наречения колективен Запад, Русия ще продължи да върви напред.

Трябва да признаем, че сегашното ниво на руско-българските отношения не отговаря на пълния потенциал на вековните двустранни връзки между нашите народи. Въпреки далеч нееднородните виждания на българските граждани за актуалния дневен ред, София упорито се придържа към антируските наративи. Системното въвличане на страната в конфликта в Украйна, независимо дали става дума за снабдяване на режима в Киев с боеприпаси или например за евентуално изпращане на български контингент в зоната на военни действия, със сигурност ще има негативни последици за двустранния диалог. Убедена съм, че с течение на времето ситуацията ще се подобри. Знаем много добре, че в летописа на нашите страни е имало различни страници, но неизменно трудният период е последван от решителен възход.

Уважаеми сънародници! Този ден отеква в душата на всеки, който свързва своето минало, настояще и бъдеще с Русия, милее и копнее за Отечеството. Като част от отделна самобитна цивилизация с велика история и колосален принос в световната наука и култура, ние сме готови не само да споделим с Родината гордостта от постиженията и победите, но заедно с нея достойно да преодолеем предначертаните ни изпитания.

От все сърце Ви пожелавам здраве и благополучие, успехи в професионалната и обществена дейност.

Честит празник, скъпи приятели! Честит ден на Русия!"

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12078

18

edin slep

14.06 2023 в 16:59

Ех, като я гледам и чета тази кака Митрофанова ме наляга една тъга към жителството, първа и втора програма, България - дела и документи по радиото, записването на ред за телевизор и хладилник, връзките за да си купиш маратонки, подмазването на продавачката на хляб, за да не ти дава смачкан хляб.

Трябва да и дадем почетно българско гражданство на другарката Митрофанова, немедленно!

1809

17

Sia

14.06 2023 в 13:20

Говори като едно време, по комунизма, усещаш как те въвличат във ония хипнотизиращите двучасови рекламни блокове, дето те карат да си купиш наколенките на доктор Пут, или змийска отрова да ти елиминира рака. Само като чуеш комбинацията от думи и вече си в някаква сатирична научна фантастика - психологическа драма, тип "Шоуто на Труман" или "Биг Брадър", където действителността не е истинска. Звучи като в Северна Корея. Там и в Русия така говорят гражданите, нали им гледам лудостите всеки ден по руските медии, първо казват "вярвам на нашия президент" и после каквото имат да кажат, щото иначе ще дойдат да ги приберат. Лудница, чуйте я само - наратив, отечество, гордост, изпитания, самодостатъчност (в 21-ви век коя икономика си е самодостатъчна, ще умра от смях, на кого си мисли, че говори), колективен запад, хегемония, световен ред... Така като чуя някой да говори наистина се чувствам като главен герой в шоуто на Труман със сбърканяците от зомбирания Ватникстан.

9347

15

Анализи

14.06 2023 в 11:44

Тази няма ли най-после да я изгонят. Това е недопустима намеса в нашите работи. Само с коментари в социалните мрежи няма да стане.

12278

14

Bai Tanas

14.06 2023 в 10:56

За какво ни е това руско посолство да питам?
Може ли да го затворим временно за няколко десетилетия докато орките им набият канчетата и започнат да се преструват на преминали катарзис?

15914

13

поп Дръвчо

14.06 2023 в 10:52

Нейно преИЗходителство е донякъде права.

Твърде е възможно след известно време да се наложи изпращане на международен умиротворителен контингент В РУСИЯ.

Това че някои от тези места исторически са Украйна (Белгород примерно) не променя много картинката.

България ще участва, разбира се. Надяваме се без циркове като ходенето в Ирак без патрони.

-1650

10

ob1

14.06 2023 в 10:39

Айде сега тая дърта противна ***** да я обявим за персона нон грата, 48ч и без нея. Пък най-хубаво да си вземе и останалите орки и да се закрива шиб@ното им "посолство"

1020

9

bugomix

14.06 2023 в 10:38

Време е тая представителка на държава която ни определя като неприятелска страна да си ходи!
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки