Държавата сезира ЕК за гръцкия данък

OFFNews 08 април 2015 в 13:22 4221 3

Държавата сезира ЕК за гръцкия данък

Министерският съвет взе решение за подаване на жалба до Европейската комисия за т. нар. гръцки данък. Гърция въведе данък в размер на 26% на всички сделки и трансакции от България. 

Със свое решение днес правителството сезира Еврокомисията на основание Договора за функционирането на Европейския съюз и определен с решение на гръцкия финансов министър списък на държавите с преференциален данъчен режим. 

Процедурата по разглеждане на жалбата включва две фази - административна и съдебна, като административната фаза е задължителна. Тя може да приключи с издаване на мотивирано становище от ЕК в тримесечен срок, след като на всяка от заинтересованите държави е предоставена възможност да изложи съответно съображенията относно собствените им позиции и тези срещу ответната страна, писмено и устно.

Ако Комисията не издаде становище, това няма да е пречка за България да сезира Съда на Европейския съюз.

Решението на Министерски съвет е изготвено във връзка с изпратеното на 30 март 2015 г. писмо до европейския комисар по икономически и финансови въпроси, данъчно облагане и митнически съюз Пиер Московиси, в което се изразява позицията на Република България, че въвеждането на данъчно облагане с 26% данък при източника на всички сделки и трансакции с източник в България, както и в Ирландия и Кипър, е дискриминационна и непропорционална мярка.

Позицията на страната ни във връзка с данъка внесе известен разнобой в правителството. На него вицепремиерът Меглена Кунева даде да се разбере, че предприетите мерки от финансовия министър Владислав Горанов и екипа му няма да се окажат ефективни. Според вицепремиера Кунева много по-добър резултат биха дали двустранни преговори между България и Гърция, отколкото жалба пред Еврокомисията. Тя бе категорична, че за разрешаването на казуса трябва да се върви по пътя на дипломацията, а не на конфронтацията. 

Брюксел очаква изясняване на обхвата на декрета, в който е предвиден този данък, за да може да прецени потенциалния негативен ефект върху общия пазар, съобщи говорителят на Европейската комисия Аника Брайдхард. Тя отказа коментар дали България би могла да получи компенсации от Брюксел за евентуални загуби в резултат на гръцкия данък.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!