Местан: Не ме допуснаха до заседанието на ръководството на ДПС

OFFNews 24 декември 2015 в 15:37 10425 9

Снимка БГНЕС

Лидерът на ДПС Лютви Местан се появи по-рано днес изненадващо в Кърджали и даде спешна пресконференция. Не нея той обяви, че няма намерение на подава оставка.

По същото време Централният съвет на ДПС и парламентарната група на партията се събра, за да изключи Местан от партията и парламентарната група. Неговото място беше заето от Четин Казак, Мустафа Карадайъ и Рушен Риза.

На извънредната пресконференция в Кърджали лидерът обяви, че дори не е бил допусанат до заседанието на Централния съвет.

Публикуваме пълната реч на Лютви Местан:

От медиите научих за свиканото заседание на Централния съвет, по устав то трябва да се състои на 11 януари преди началото на новата парламентарна сесия, аз не съм свиквал такова заседание. Проявих инициатива вчера и многократно звънях на г-н Рушен Риза, за да го питам дали това е вярно. Едва снощи късно към 22-23 ч. той ми върна обаждане и потвърди. Но обърнете внимание на последващия въпрос: как така аз не зная, ще бъда ли поне допуснат на това заседание, той изрази съжаление, че не е в състояние да ми даде положителен отговор. Помолих го днес поне до 9,30 ч. да ми потвърди, че мога да участвам на заседанието на ЦС, което ще се проведе в Бояна, на място, известно като Сараите. Изчаках до това време, все още нямам обаждане. Уговорката беше, че ще имам обаждане само ако ще бъда допуснат до заседанието.

Обърнете внимание на това обстоятелство. Аз помолих за пресконференция, аз дължа отговори пред избирателите и пред българското общество, защото интересът към случващото се в ДПС е огромен, и в такава ситуация един политик дължи своите откровени и доблестни отговори.

След изказването на 17-и след полунощ на новогодишния купон на ДПС от страна на почетния председател д-р Доган, в което той отправи към няколко групи критики, акцентът на които беше категоричното му несъгласие с декларацията пред парламента по повод кризата със сваления руски самолет от турските ВВС. Аз си дадох сметка, че толкова ясна и силна критика от създателя на ДПС има нужда от много искрен и дълбок дебат, първо, за местните структури на партията, защото това е фундаментално важен проблем, свързан с евро-атлантическата ориентация и на ДПС, и на България, дълбок дебат във всички структури с последващ такъв сериозен и в ЦС на ДПС.

Според мен този дебат трябва да се проведе на 11 януари преди откриването на зимната сесия на НС, там трябва да се чуе категоричната позиция на членовете на ЦС относно тази декларация. Тя представя една много ясна позиция, а определянето й като тежък политически гаф представя алтернативна позиция. Разбира се, че партията трябва да се определи. И ако настроенията са в полза на критиките а, естествено, не получавам вот на доверие и тогава продължаването ми като председател би било невъзможно. Това не би било нито драма, нито проблем за мен, защото собствено по отношение на евро-атлантическата ориентация на ДПС аз не мога да правя компромиси пред никого, заявявам, пред никого. Нашата декларация целеше да покаже, че в критична ситуация и нашата държава, и отделни политически партии са в състояние да изразят ясна и категорична евро-атлантическа позиция.

Впрочем, оставам с впечатление, че критиките срещу тази декларация сякаш отдавна излизат извън контекста на самия документ. Използвам момента, за да попитам дали подобна ясна позиция може да се определи като тежка политическа грешка или гаф. Тази декларация е написана така, както често работя в ПГ, в присъствието на колегите, диктувам текстове и тя се роди по същия начин.

Тя почива на факти, които са потвърдени в официалната позиция на НАТО, изразена на извънредната среща на страните-членки на пакта, с която още веднъж се признава правото на всяка държава в него да защити своя суверенитет. С това ние казваме, че не е вярно, че няма позиция на НАТО. Позиция на НАТО, при това консенсусна и с участието на българския посланик там, имаше реакция веднага в деня след инцидента. Нашата декларация просто препотвърждава позицията на НАТО и търси балансите с безспорното участие и на страните, които не са членки на НАТО. Защото ИДИЛ е предизвикателство не само срещу евро-атлантизма, но и срещу съвременната цивилизация и човечеството.

Във връзка с намесата на други държави в решаването на конфликта – тяхната военна намеса не може да има като скрита цел защитата на режима на Башар Асад, защото той е в основата на огромната бежанска криза, която заля Европа, застрашава и България. Последните две точки в нашата декларация са призиви за още по-активен диалог между страните от НАТО и ЕС за разработването на обща политика и конкретно решително противодействие срещу експанзията на Ислямска държава и нарастващата терористична агресия. В последните думи от документа ние подкрепяме призива на НАТО за деескалация на отношенията между Русия и Турция, и за връщане към политическия диалог.

В тази декларация аз не виждам нищо, което да може да се определи като политическа грешка, обратно, тя е ярка изява на образа, който се опитваме да изградим на ДПС от толкова години – като евро-атлантическата партия на България. Защото, това ще го кажа с болка, за съжаление, публичният образ на ДПС е натоварен с няколко страшни митологеми – че това е едва ли не корпоративна, олигархична партия. Но това е съчетано с още по-страшния мит, че партията представлява руските интереси. За да се стигне до онази публикация в „Ню Йорк Таймс“ преди година с тезата, че в България има две проруски партии на власт – БСП и ДПС.

Положихме огромни усилия да освободим образа на ДПС от оковите на тези митологеми, без да се връщам назад към въпросите кое, кога и защо ги е породило, усилията ни бяха насочени към изчистването на този образ. Защото съзнаваме, че с тези наслоения върху публичния образ ще бъде трудно връщането на ДПС към легитимната власт в България. Знаехме, че това е залогът на участието ни в едно следващо управление на страната. Но според нас евро-атлантизмът не е абстракция или гола фраза, той е израз, изпълнен с конкретно съдържание и предполага също така непрестанно, последователно, адекватно поведение на всяка партия, която се идентифицира с тази ценност.

Основното обвинение срещу мен на г-н Доган е, че понеже има мащабни трансформации в света, че от еднополюсен, той се трансформира в многополюсен, основно заради факта, че Русия ще се наложи с всички средства и ако трябва и силово. Аз мисля, че от тази гледна точка евро-атлантическата позиция на всяка страна в НАТО става още по-задължителна. Балансите, за които говори д-р Доган, могат да се търсят от различните държави, съобразно статуса им. България и ДПС не могат да правят това като неутрална страна, например като Сърбия. България и ДПС не могат да застанат като неутрални между Русия и НАТО. Нашата позиция е балансирана и ние търсим баланса на първо място от гледната точка на статута на България като пълноправен член на НАТО, защото това съответства на българския национален интерес.

Това е сблъсък на противоположни позиции по отношение на мястото на България в геополитиката и респективно позициите на ДПС. За нас е много важно да видим какво е отношението преди всичко на избирателите на ДПС към този казус. Аз съм сигурен, че огромната част от тях не биха видели никакъв проблем в декларацията, дори бих казал, че я приветстват. Впрочем, това е оценката и на анализатори, които не биха могли да причислим към други, които по една или друга причина се намират под руско влияние. Опитът тази откровена про-натовска позиция на ДПС да се представи като протурска и оттам да се правят внушения, че ДПС се превръща в Пета колона на чужда държава, е некоректен и неприемлив за нас. Ако този инцидент се беше случил не между Турция и Русия, а между която и да е НАТО-вска държава и Русия, аз щях да изразя абсолютно същата категорична позиция. Не зная обаче тогава дали някой щеше да оцени позицията ми като прогръцка или пролатвийска. Независимо в какво качество, независимо какъв ще бъде статусът ми, аз ще следвам тази линия, защото интересът на избирателите на ДПС и на общността, която представляваме, е България да се развива като страна – пълноправен член на Европа, ЕС и НАТО, и да развива добри отношения с всички свои съседи и стратегически партньори, в това число и с Република Турция.

Ние също констатираме, че Европа изживява криза, налице е огромен геополитически разлом. Но не е достатъчно само да се констатира това, въпросът е да се предлагат и решенията. Дълбоко сме убедени, че решението е в укрепването на ЕС и задълбочаването на солидарността между страните – членки на ЕС и НАТО. Този съюз е създаден да гарантира мира и съвсем естествено е във военно отношение той да не е конкурентен. Но смятам, че това не е основание да не бъдем оптимисти за бъдещето на ЕС, защото точно той гарантира на Европа вече над 70 години мир. Затова като адекватен отговор на кризата това ръководство на ДПС и на парламентарната група още преди година представи на лидерите на либералните партии и на българското общество цялостна концепция за разширяването на ЕС към Западните Балкани и към Източна Европа. Ние виждаме в разширяването на ЕС най-надеждния механизъм за разширяване и на зоната за сигурност на ЕС.

Най-лошият сценарий за ДПС е да се върне към мита за скритата проруска партия, това би било пагубно връщане назад“, заключи Местан. Той направи уговорката да не бъде питан за версиите, с които определени медии го заливаха, от типа „декларацията е получена на територията на някаква чужда държава и ДАНС са засекли това“, и го определи като безумие.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!