Местан: "Атака" цели противопоставяне с проекта за арменския геноцид

Нели Чолашка 24 април 2015 в 11:28 4227 15

Лютви Местан

"Човешката история е безкраен низ от мащабни трагедии отнели живота на милиони човешки същества и днес ние дължим състрадание и съчувствие към жертвите, но съвременна политика следва да се въздържи от избирателен подход, защото няма право на избирателен подход спрямо историческите събития".

Това обяви лидерът на ДПС Лютви Местан по повод проекторешението на "Атака" за признаване на геноцида над арменците в Османската империя, което беше включено в дневния ред на парламента днес след скандал.

По думите на местан проява на политическа мъдрост е в сложното историческо наследство да не се търсят съзнателно теми, които да противопоставят отделните народи

"Проекторешението на „Атака“ цели това - експлоатация на една тема, защо е тази избирателност при това от политически сила, чийто лидер в редица писания отрича най-мащабното престъпление срещу човечеството Холокоста", обяви Местан.

Той уточни, че ДПС ще гласува против не, защото отрича необходимостта от обща оценка на тези събития, а защото считат, че пътят за постигането й може да бъде грешен с едно такова решение.

По думите му парламентите, които имат някакво решение, имат оценка в декларациите си, но избягват думата геноцид.

"Българският парламент днес е единственият, който обсъжда проекторешение, а те по смисъла на Конституцията имат силата на закон, а не са израз на политическа позиция", протестира Местан.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!