Местан: "Атака" цели противопоставяне с проекта за арменския геноцид

Нели Чолашка Последна промяна на 24 април 2015 в 11:28 3440 15

Лютви Местан

"Човешката история е безкраен низ от мащабни трагедии отнели живота на милиони човешки същества и днес ние дължим състрадание и съчувствие към жертвите, но съвременна политика следва да се въздържи от избирателен подход, защото няма право на избирателен подход спрямо историческите събития".

Това обяви лидерът на ДПС Лютви Местан по повод проекторешението на "Атака" за признаване на геноцида над арменците в Османската империя, което беше включено в дневния ред на парламента днес след скандал.

По думите на местан проява на политическа мъдрост е в сложното историческо наследство да не се търсят съзнателно теми, които да противопоставят отделните народи

"Проекторешението на „Атака“ цели това - експлоатация на една тема, защо е тази избирателност при това от политически сила, чийто лидер в редица писания отрича най-мащабното престъпление срещу човечеството Холокоста", обяви Местан.

Той уточни, че ДПС ще гласува против не, защото отрича необходимостта от обща оценка на тези събития, а защото считат, че пътят за постигането й може да бъде грешен с едно такова решение.

По думите му парламентите, които имат някакво решение, имат оценка в декларациите си, но избягват думата геноцид.

"Българският парламент днес е единственият, който обсъжда проекторешение, а те по смисъла на Конституцията имат силата на закон, а не са израз на политическа позиция", протестира Местан.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25.04 2015 в 09:29

Има достойни турци като писателят Орхан Памук. Вярвам, че има хиляди като него с европейско мислене и ценностна система.Но има и недостойни с остаряло,имперско,османско-анадолско мислене. Такъв е Лютви Местан-НЕДОСТОЕН, ФАЛШИВ, ПРОДАЖЕН, ФАНАТИК слуга на Анкара с нищо не доказва, че е български депутат. С присъщата словесна еквилибристика какво иска да докаже? И да спре да размахва, че е с европейско мислене и ценностна система. Ако смята, че е европеец, нека да отиде във Франция и на пресконференция да каже:Нямало е геноцид, аз отричам. Ще бъде осъден на затвор до 3 години. А толкова е просто и лесно. Аз, като един от близо 8-те милиона арменци, пръснати по света не търсим мъст и отмъщение, не търсим компенсации.Само едно признаване, свеждане на глава и извинение. За да се отърси съвременна Турция от този кървав Геноцид не трябва фанатично ДА ОТРИЧАТ. За да затворим тази страница

24.04 2015 в 19:46

А защо напира толкова за възродителния процес, да си бяхте замълчали. Това твоето агент Павле си е чисто лицемерие.

24.04 2015 в 18:17

Щом арменският геноцид не е геноцид, Людовик ако обича от утре да ми говори не за етническо напрежение (което единствено дпс подклажда) а за интеркултурни недоразумения. Айде да му я видим тая полит мъдрост.

24.04 2015 в 17:45

Няма такова нещо. Османската империя провежда геноцида, всъщност са няколко геноцида, а срамът за Турция е че ги провеждат организирано най-изтъкнатите и хора, военни, лекари и т.н. които тя не преследва след създаването си през 1923 г. и не отрича по-късно като практики, защото ги продължава като национална доктрина. Следват други престъпления, някои от които също са геноцид.
Затова сега отказват да признаят, въпреки, че фактически биха могли да признаят лесно арменския геноцид на думи като престъпление на старата умряла държава.
Но те продължават да упорстват, защото акълът им идва после, както казва поговорката.

24.04 2015 в 15:51

проблемът е, че геноцидът на арменците не е извършен от османската империя, а от новата турска държава.към 1915 османската империя се разпада и е окупирана от страните на антантата,а военните вземат властта и заповат клането, с цел да спасят териториите в мала азия. клането на арменците има двойна роля.от една страна прочиства територията на мала азия от арменци.от друга страна, въвлича като агресори кюрдите-сунити и ги спечелва като част от нова турция.след като кюрдите разбират, че няма да получат никаква автономия, започса геноцид и срещу тях.но те вече нямат подкрепата на арменците и другите немюсулмански малцинства.позната от османската ера политика- водена е същата спрямо албанците, босненците и другите помаци, горани и т.н. ислямизирани групи на балканите.

24.04 2015 в 15:48

Мести отзад да си го намести

24.04 2015 в 15:42

Местанка,
Да го духаш, духаш, духаш, духаш, здраво да го духаш, яко да го духаш и да пукнеш от духанеeee.
:D

24.04 2015 в 13:22

"По думите на местан проява на политическа мъдрост е в сложното историческо наследство да не се търсят съзнателно теми, които да противопоставят отделните народи".

Кой противопоставя народи бе, дебил? Много ти се иска, та да можеш да яхнеш страховете на електората си. Само че тук въобще не говорим за това. Ега те оноди загоряло магаре!

24.04 2015 в 12:50

лютфи местан и бойко борисов,

МЮФТИ и БАНКЯНСКИЯ ПРОСТАК НА НЕУКИТЕ ДОЦЕНТ

дпс и герП

НЕ МОЖЕТЕ ВЕЧНО ДА КРИЕТЕ ТУРСКАТА СИ ЗАВИСИМОСТ!ТУРЦИ СТЕ>>>ТУРЦИ СТЕ>>>ТУРЦИ СТЕ>>>


ТУРЦИ СТЕ>>>ТУРЦИ СТЕ>>>ТУРЦИ СТЕ>>>


ТУРЦИ СТЕ>>>ТУРЦИ СТЕ>>>ТУРЦИ СТЕ>>>

ТУРЦИ СТЕ>>>ТУРЦИ СТЕ>>>ТУРЦИ СТЕ>>>

ТУРЦИ СТЕ>>>ТУРЦИ СТЕ>>>ТУРЦИ СТЕ>>>

ТУРЦИ СТЕ>>>ТУРЦИ СТЕ>>>ТУРЦИ СТЕ>>>

ТУРЦИ СТЕ>>>ТУРЦИ СТЕ>>>ТУРЦИ СТЕ>>>

ТУРЦИ СТЕ>>>ТУРЦИ СТЕ>>>ТУРЦИ СТЕ>>>

ТУРЦИ СТЕ>>>ТУРЦИ СТЕ>>>ТУРЦИ СТЕ>>>