ГАЛЪП: 30% от българите подкрепят признаването на арменския геноцид

OFFNews 24 април 2015 в 11:15 3093 11

61% от хората у нас не са чували за арменския геноцид, 39 на сто са запознати с темата.Това показват данните от проучване на Галъп, проведено от 30 януари до 5 февруари 2015 г. по поръчка на Посолството на Република Армения в България сред 1011 души.

Това означава, че, около 2 милиона от българските граждани, които към момента се намират у нас, са информирани за зверствата, извършени в Османската империя, информират от Галъп.
На въпроса „А според Вас лично трябва ли или не трябва българският парламент официално да признае Арменския геноцид в Османската империя?“ мнозинството (60%) заявява, че не знае или не може да прецени. За сметка на това под 10% от всички респонденти са на мнение, че българският парламент не трябва официално да признава арменския геноцид. 31% са на обратното мнение.

Ако за база се вземат само отговорилите, че са чували за арменския геноцид, 66% са на мнение, че българският парламент трябва да го признае, а 6% - че не трябва. При всичките условности и отчитане на сравнително ниската запознатост, това означава, че около 1 – 1.3 млн. са онези пълнолетни българи, за които може да се смята, че знаят за темата и са общо взето положително настроени по въпроса с официалното признаване.

Проучването на „Галъп интернешънъл болкан” е проведено от 30 януари до 5 февруари 2015 г. по поръчка на Посолството на Република Армения в България, представително е за пълнолетното население на страната и обхваща 1011 пълнолетни българи чрез пряко интервю по домовете. Максималното стандартно статистическо отклонение при 50-процентните дялове е ±3%, а 1% от извадката се равнява приблизително на 55 хил. души.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!