Борисов на крака в парламента по въпроса за арменския геноцид

Нели Чолашка 24 април 2015 в 11:11 2603 10

Премиерът Бойко Борисов изненадващо пристигна в парламента, след като депутатите решиха, че ще обсъждат и гласуват проекторешението на „Атака“ за признаване на геноцида над арменците в Османската империя.

След консултации с коалиционния партньор – Радан Кънев от Реформаторския блок, и председателката на парламента Цецка Цачева, Борисов обяви, че ГЕРБ ще подкрепи, но не с думата „геноцид“, а „масово избиване“.

„Историята си е история, жертвите са си жертви и този ден трябва да бъде възпоменаван в тяхна памет и не само в тяхна, но и на българските такива. това което предложиха сега от герб е масово изтребление на армен;ите е да бъде признато и мисля, че ще се намери консенсус в тази посока“, коментира Борисов след совалките.

Той уточни, че от ГЕРБ винаги са отчитали това, че на границата ни с Турция има проблеми.

„Те направиха жестове сега към нас, знаете, с износа на месо, където контрасанкциите на русия ни удариха много в селското стопанство. надявам се че ясното разграничение между Османска империя и сегашна Турция и безспорни исторически факт, че са изтребени хора тогава и убити ще се отчете и от турското правителство. Надявам се ние не можем да направим по-различно от това да признаем масовото изтребление на арменците защото герб е партия, която винаги е била против това“, коментира още премиерът.

Малко по-рано от срещата излезе съпредседателят на групата на Реформаторския блок Радан Кънев.

На въпрос защо в коалицията има разногласия по въпроса за арменския геноцид, Кънев каза:

„Всички гласувахме по един и същи начин а въпросът беше дали да се отложи днешният дебат по процедурен метод, което се е случвало не веднъж и е доста срамна страница от БГ парламентаризма или като отговорни и сериозни хора да проведем дебати и гласуване“.

Според него това е много важен ден в българския парламентаризъм и той се радва, че премиерът го е оценил и е дошъл в Народното събрание.

След като приключиха консултациите в кабинета на Цецка Цачева, Данаил Кирилов от ГЕРБ, председател на правната комисия, поиска половин час почивка. Вероятно ще се изготвя нов текст, в който геноцидът да е сменен с "масово изтребление".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!