Мая Манолова: Шунката в бюджета е за приятелските кръгове, не за гражданите

90 процента от ромите, най-бедните и най-необразованите, избраха Фандъкова за кмет на София, обяви бившият омбудсман

OFFNews 14 ноември 2019 в 12:09 2927 2

„За кого е шунката в Бюджет 2020? За приятелските кръгове отново, не и за хората с увреждания, които бяха ощетени, не и за майките, на които майчинството за пета година остава 360 лева, а в София 7000 деца са извън яслите и градините, не и за военноинвалидите и хората с наследствени пенсии, които пак остават ощетени, не и за медицинските сестри, на които се обяснява, че има 400 млн. лв. повече в бюджета, но техните заплати не се пипат. Миналата година парите бяха с 500 млн. лв. повече и кой техен проблем се реши?” Това заяви в сутрешния блок на БНТ Мая Манолова по повод думите на председателя на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова от ГЕРБ, че бюджетът за 2020 г. бил "пица с шунка".

По думите на Манолова в бюджета за 2020 г. няма пари и за машинното гласуване, за да се подготвят изборите в началото на 2021 г.

"Властта пак ще излъже хората. От 2020 г. трябва да се гласува само с машини, без хартиени бюлетини, в секциите с над 300 души население, но машинно гласуване пак няма да се въведе, защото не са заложени пари за машини в бюджета от правителството“, обясни тя.

Манолова призовава депутатите между двете четения на Закона за държавния бюджет да внесат допълнения, така че да се осигурят машините - независимо дали ще се купуват, или ще са под наем.

Тя заяви също, че шамарът, който хората са ударили на управляващите на изборите в София, още звънти.

„Новият стар кмет е избран с под половината от гласувалите и едва с 20% от имащите право на глас. Видяха се репресията, натискът, безобразията, кражбите, манипулациите и заплахите, които ГЕРБ използваха на тези избори“, каза Мая Манолова. И това издава страх, коментира тя.

За процедурата за избор на Иван Гешев за главен прокурор, която продължава с повторното гласуване във ВСС днес, Манолова посочи, че и преди кампанията, и по време на компанията за кмет е повтаряла тезата си, че че състезанието с един кон не е истинско състезание.

"Въпросът не е персонално в Иван Гешев. Големият въпрос не е дали той, Мая Манолова или Минчо Спасов са номинирани, не е персонален, а в незавършената съдебна реформа, която Борисов обеща, но не направи до края на мандата на г-н Цацаров“, добави тя.

Бившият омбудсман призова премиера да внесе законови промени за довършването ѝ, както и за съдебен контрол върху работата на главния прокурор.

"Човекът, който можеше да издигне главен прокурор, бе именно Бойко Борисов, защото това е негово законово правомощие като премиер. Той избяга от отговорност и си изми ръцете, но иначе говори от името на прокуратурата, като ГЕРБ дава брифинги и обявява на тях, че ще ме съди", каза Манолова.

Тя припомни, че за обидните квалификации, които е направил за хората от Волуяк, два дни преди края на кампанията, е завела иск в съда срещу Бойко Борисов. В интервю пред бТВ премиерът определи хората от Волуяк като "роми, с които Манолова правила уйдурма" и ги набеди в участие в купуване на гласове.

„Поведението на г-н Борисов издава страх - страх, че хората се обединиха в София срещу едноличната му власт. За него няма проблем да влезе в парламента и след 5 минути председателят да е уволнен, нито да свали прозореца на джипа си и да раздава милиони от него. Ето това е едноличната власт, срещу която хората се събраха“, каза Манолова.

Тя категорично заяви, че няма да прави партиен проект, но че до седмица ще обяви новата си инициатива, която нарече  „гражданска платформа”. Манолова я определи като "място за общи каузи, на което хората няма да се делят на десни и леви".

Проблемите на гражданите не са десни и леви, а са с правата им, със свободата на словото, с качеството на демокрацията, с честната бизнес-среда и достъпа до публичните ресурси, с доходите и справедливостта, подчерта Манолова.

Тя обясни, че въпросната организация ще сезира международните органи и институциите у нас за несправедливости и нарушения. Бъдещият проект се основавал на гражданския контрол и гражданския натиск в полза на обикновените хора и решаването на техните проблеми.

Манолова съобщи още, че и два пъти в месеца заедно с други юристи ще предоставя безплатна правна консултация, чрез адвокатската си кантора, за граждани и ще продължи да се бори за техните интереси и права.

Тя обясни и че с екипа ѝ са внесли жалба до ВАС чрез ОИК с 14 класьора доказателства за манипулации на вота и злоупотреба с изборните книжа и гласа на гражданите в София.

Според Манолова има 4 вида злоупотреби, описани в доказателствата. 

От една страна проблем са изборните списъци, от които над 100 хиляди души са изчезнали между двата тура, а властта е нарекла това "техническа грешка", посочи Манолова.

Тя призова за въвеждане на активна регистрация, за да се изчистят изборните списъци от "мъртви души", като припомни, че за 500 хиляди "мъртви души" е признал самият шеф на "Информационно обслужване".

Втората група нарушения са в изборните протоколи, които са поправяни и манипулирани, като оригиналите са различни от тези, публикувани в сайта на ЦИК. Тя посочи, че има редактиране, задраскване, поправяне, протоколи без фабрични номера, подменени протоколи в 60% от секциите, според проверката направена от екипа ѝ.

Само в ромските секции няма грешки в протоколите, 90% от тях избраха г-жа Фандъкова за кмет и гласуваха за властта. Хората, които живеят най-бедно и са с най-ниско образование, тоест, подкрепиха властта, каза тя.

Третата група нарушения тя очерта в огромния брой недействителни бюлетини, чиито процент е много над средния за ЕС - над 15% са те у нас, а средният процент за ЕС е 2-3%.
Като четвърта група нарушения Манолова посочи организацията на изборния процес, купуването на гласове, корпоративния вот, вписването на над 7000 души, от страни в ЕС, които уж са подали декларации, че ще гласуват, а реално гласували са едва 44 души. Манолова не отрече, на въпрос на водещата, че от името на тези хора вероятно е гласувано, без те да знаят.

Тя се обяви и за ясни правила за екзит-половете и тяхното обявяване.

„Цял ден, в деня на вота, социологически агенции и медии обявяваха фалшиви данни за 12-14-16% разлика между кандидатите и това отказа хората да отидат да гласуват“, каза Манолова, като допълни, че разликата реално е била 4% и тя и екипът й ще настояват за въвеждането на ясни правила и санкции за подобна манипулация срещу гражданите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4000

2

Liuba

14.11 2019 в 13:48

А Мая да не би да я е яд, че за нея шунчица няма?

6245

1

kokoten

14.11 2019 в 13:20

Все някога ще изринем Мутрата и паплачта около него и нямам нищо против това да започне с ММ....някак си,останалите извън борда "десни" се ослушват като пут*и в нова риза и не знаят какво да правят,когато е за крадене на пари и гъ*а си дават,а когато е, да се свърши работа почват да разтягат локуми...