Мая Манолова: Борисов разказа басня за „независимия" прокурор

Лидерът на Изправи се.БГ" с три конкретни предложения за реформата

OFFNews Последна промяна на 07 декември 2019 в 16:48 5167 4

Мая Манолова

Снимка пресцентър

Мая Манолова определя предложенията на премиера и кабинета като безполезни, противоконституционни и представляващи симулация на съдебна реформа.

„От сутринта премиерът Борисов събра ритуално министрите и започна да разказва баснята за промени в НПК и Закона за съдебната власт, с които се въвеждала фигурата на т.нар. „независим" прокурор. Той щял да разследва главния прокурор и това отговаряло на изискванията на Венецианската комисия. Щял да извършва разследвания на главния прокурор от позицията си на, забележете, началник отдел във Върховната касационна прокуратура".

Това написа Мая Манолова, председател на „Изправи се.БГ" в страницата си във Фейсбук по повод промените в НПК и Закона за съдебната власт, които кабинетът внася, за създаването на фигурата на „независимия" прокурор.

Според Манолова става дума за „съшита с бели конци заблуда, в която Борисов опитва да вкара и българското общество, и експертите, и международните институции“.

Манолова смята, че такава „може да се постигне единствено и само с промени в Конституцията", каквато премиерът „съзнателно не предприема".

Тя е категорична, че правителството „предлага фигура, непредвидена в Конституцията – на т.нар. „независим" прокурор, който щял да разследва началника си – главния прокурор. За всеки юрист в държавата е ясно, че според Конституцията няма „независим" прокурор – пише го в чл. 126 от Основния закон. Затова и Венецианската комисия посочва, че независимо разследване може да се осъществява от независима фигура, извън системата на прокуратурата".

„Според правителството фигурата на „независимия" прокурор щяла да се избира от членове на ВСС – от прокурорската квота – които след като излязат от ВСС обаче, остават подчинени на главния прокурор", казва още Манолова и добавя, че вместо тези промени, могат да се предприемат полезни и ефективни реформи:

Ако Борисов иска да му повярват хората, че не разказва басни с живо включване от заседанията на МС, а мисли за реална реформа на съдебната власт в страната, би могъл да направи следните 3 неща:

1. Да проведе реформата чрез конституционни промени, като събере конституционно мнозинство. Нали имаше политически партньори и стабилно мнозинство? Защо не го прави? Няма 160 гласа ли? Или няма политическа воля?

2. Ако му е толкова „спешно", в края на 10-та година от управлението му като премиер, да инициира истински, а не фасадни промени в Закона за съдебната власт и НПК - такива, каквито са посочени в становищата на Комитета на министрите на Съвета на Европа и Венецианската комисия.

3. Депутатите му да предложат и гласуват промяна на структурата на ВСС, така че да се увеличи броят на съдиите, избирани от съдии, каквато е препоръката на Венецианската комисия".

„Днес премиерът не направи нищо от това. Озадачаващо е, че и опозицията, и парламентарните партии не излизат с позиции. Затова наричам маневрата в Министерски съвет от сутринта басня. И призовавам г-н Борисов да не вкарва в умишлена заблуда хората – номерът няма да мине", смята още Манолова.

По думите й „предложените промени са очевидно противоконституционни и след като кабинетът ги приеме „спешно", все ще се намери орган, от оправомощените, който пък спешно да сезира Конституционния съд".

В края на позицията си Манолова е скептична, че „опитът Венецианската комисия да стане част от ловката маневра на Борисов ще мине".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8296

4

geko

07.12 2019 в 18:27

Смешници страшни са тези. Още не са разбрали, че най-сетне ги почнаха отвън. Няма как да минат тези номера пред никого.

13873

3

emanuilis

07.12 2019 в 18:26

#МаяМа, a.k.a. „независимая газета" feat БСП, @НямаТакъвЧалгар и пасажерския списък на „Титаник", a.k.a. „инициативен комитет".

3910

2

Georgi Gracata

07.12 2019 в 17:34

Институцията главен прокурор е създадена по съветски образец в Димитровската конституция от 1947г. През годините получава различни правомощия,а от 1991г. мандата и се увеличава на 7г-ни. Въпеки,че е част от Съдебната система той е едноличен държавен орган.Питам се какво ще е това чудо на чудесата? ,,НЕЗАВИСИМ ПРОКУРОР"-това е недоносче с най-топлата характеристика.

17268

1

order

07.12 2019 в 17:15

Ами то и Лозан Панов е независим ама ти байхУЙе и шайката ти му разгонвате фамилията с целата репресивна държавна машина...
И за туй го вързахте с главпрокурора та белким само него да може да го бъзикате...

А иначе сега за "независим" прокурор сигур ще си ИЗБЕРЕШ... БАРНИ РЪБала, щото другите юристи били мързеливи, пак според мъдрото заключение на байхУЙя!!!!