Който твърди, че изборните резултати са манипулирани, е невежа или лъжец

В Европа машинно гласуване няма, твърди Михаил Константинов

OFFNews 17 април 2021 в 18:34 6897 2

Снимка uacg.bg

Михаил Константинов

"Ние сме демократична република и всеки може да си иска, каквото и да било. Но моята оставка е едно, или там по-скоро - моето отстраняване от поста, а съвсем друго е да се твърди, че моето дружество извършва манипулация на изборните резултати. Защото те това казват – че „Информационно обслужване“ извършва манипулация на изборните резултати. Който твърди такова нещо, е или лъжец, или изборен невежа, или комбинация от двете."

Това коментира пред Радио Фокус председателят на борда на директорите на дружеството „Информационно обслужване“ проф. Михаил Константинов.

"При дистанционно гласуване тайна на гласуването няма"

Сега, ще коментирам само неща, от които така да се каже - би трябвало пряко да разбирам, няма да давам политически оценки, защото не ми е работа и не ми е приятно. Що се касае до изборното законодателство – да, разбира се, нищо лошо няма. Изборното законодателство не е свещена крава, трябва да се променя. Но някои от промените, които се анонсираха, изискват промяна в Конституцията, и това трябва да е ясно на всички. Например т.нар. дистанционно гласуване, което е или интернет гласуване, или гласуване по пощата, то изисква от Конституцията мисля, че чл. 10 беше, да се премахне изискването за тайна на гласувалия, тъй като при дистанционно гласуване тайна на гласуването няма. Тайна на гласуването може да се осигури само при гласуване в присъствието на секционна комисия, каза Михаил Константинов.

Ще ви дам един пример. Ако в секцията, където гласувате, излезете от тъмната стаичка и си покажете бюлетината, как сте гласували преди да я пуснете в урната, изобщо никъде няма да я пуснете. Комисията ще направи вашия глас недействителен, а вас ще ви изритат от секцията. Защо? Защото сте нарушили Конституцията и съответно Изборния кодекс. Така че нека хората, които искат да въведат дистанционно гласуване, да бъдат така добри да направят тази малка промяна в Конституцията. На мен лично тайната на вота изобщо не ме интересува в личен план, но тя е въведена, за да има свобода на волеизявлението на избирателя, да се чувства той свободен в избора си, да не се чувства задължен да угоди на някого или пък някой да му е платил и да контролира как той гласува. Затова е тайната на вота. Така че ОК – махат тайната на вота и се въвежда дистанционно гласуване, заяви математикът.

За гласуването по пощата

А само да ви припомня още нещо интересно. Всички сме чували за една много прилична европейска държава – нарича се Република Австрия. Това е една от най-добре работещите демокрации, разбира се, има малко неприятно нацистко минало, но след края на Втората световна война Австрия се намира като изключително привлекателна, законова и т.н. държава. Ненапразно много българи са избрали да живеят там. През 2016 г. австрийският Върховен съд или Конституционен съд – не знам точно, отмени президентските избори, касира ги, втория тур на президентските избори. Такъв срам в историята на Австрийската република никога не се беше случвал от нейното основаване – мисля, че беше 1920 г. е основана Австрийската република, след разпада на Австро-Унгария. И така, ще повторя: заради дефекти в гласуването по пощата австрийският Върховен съд или Конституционен съд отмени втория тур, касира ги. И това е държава, която работи като часовник. Как работят австрийските пощи, как работи австрийската администрация – това е една мечта. Така че нека нашите хора, които ще въвеждат пощенско гласуване – в което няма нищо лошо, разбира се – да вземат този опит и да видят какво се е случило в Австрия и да не го допускат, каза Михаил Константинов.

"В Европа машинно гласуване няма"

Какво се случи на 4 април? В цял един изборен район беше отменено машинното гласуване поради грешка в софтуера, който изкривяваше резултатите. Ако вотът беше само машинен, Конституционният съд щеше задължително да касира изборите в този район, защото хората гласуваха за едно нещо, а получаваха нещо друго. Само фактът, че там имаше и хартиено гласуване, спаси гласуването във Великотърновския изборен район – мисля, че е №4. Така. И, естествено, любимата си тема отново ще повдигна – как никой на тия въпроси не даде отговор. В Европа машинно гласуване няма. Мога да го повторя – няма машинно гласуване. Мога да го потретя. Колко хора гласуват машинно в Европа? По-малко от 1%. А там, където имаше машинно гласуване, хората си изхвърлиха машините. В Германия машинното гласуване е забранено с решение на Конституционния съд, и то с такива съображения и мотиви, които всеки може да провери в интернет, които на практика заличават това гласуване от правния мир на федералната република, заяви още Михаил Константинов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3025

2

Емил Теофанов

18.04 2021 в 14:17

Г-н Константинов, предполагам че можете да четете на Английски? Моля ви, запознайте се със следната сборна статия в енциклопедията:
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Electronic_voting_by_country

Не е добре така да излагате титлата "Професор".

Обърнете специално внимание на електронното гласуване в Естония — този народ сякаш е дошъл от бъдещето. Само със смарт-лична карта хората правят чудеса.