Quantcast

"Кой Ви каза, че технологията за добив на шистов газ е вредна?"

Къде имаме пример на природно бедствие от тази технология? - пита Елена Поптодорова

OFFNews Последна промяна на 18 януари 2015 в 18:47 60211 177

Елена Поптодорова.

Защо е чувствително българското общество? Какво се е случило, което да го направи силно съмняващо се и враждебно към шистовия газ? Какво е станало? Кой е казал, че технологията е вредна? Къде имаме пример на природно бедствие от тази технология? Дайте ми един пример, заяви пред bTV българският посланик в САЩ Елена Поптодорова.

Чакам да видя примера с недобра технология, който да обоснове протестите, които се случиха преди каквото и да е станало. Вие разбирате ли, че не беше драснато и с нокътче, когато започнаха протестите? Това не Ви ли навежда на размисъл? - попита тя.

Каква вреда би донесло добиването на шистов газ, ако то е със сигурни технологии? Освен тази, че ще направи България независима и точно тези руски капитали вече няма да имат такъв монополен достъп. Аз друга щета не виждам. И ако това определяме като щета, то, да, ние никога няма да търсим различни източници. Нали така? - заяви дипломатът.

За какво й е на Америка шистовият газ в България? Тя има предостатъчно, тя има запаси и излишни количества, каза Поптодорова.

В Америка бизнесът е абсолютно самостоятелен в действията си. „Шеврон” предложиха да правят проучвания в България - след Румъния, Полша, Украйна, Турция, компанията отдавна работи там. Внезапно изригнаха протести с абсолютно неясно основание, освен това – да не се допусне диверсификация на източниците на енергия у нас. Въпрос е на договори – сядаш и договаряш умно, коментира българският посланик в САЩ.

„Газпром” е от една друга корпоративна култура - нали затова говорим за върховенство на закона, нали затова не стана "Южен поток", говорим за различни култури и манталитети, които опират до всичко. Те опират и до това дали ще имаш показни разстрели на улицата, дали ще имаш олигарси, продължи дипломатът.

Визите за САЩ няма да отпаднат скоро

Поптодорова не е оптимист за скорошното отпадане на визите за български граждани за САЩ.

Според сега действащото изискване те ще отпаднат, когато процентът на откази падне под 3 пункта, а той в момента е 15.

„Има шанс скоро процентът на откази да се смени на 10, има внесено такова предложение”, обясни посланикът.

„Може би когато свършим малко от останалата работа по промяната на средата, ще отпаднат и визите”, прогнозира тя.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

09.02 2016 в 22:19

Госпожо.
Можете да ни напишете или кажете каквото умът ви диктува, но очите ви ни казват друго.
Искрено ви съжалявам !

22.01 2016 в 10:05

НЕУВАЖАЕМА шистова своднице,

При таз технология СЯРНА КИСЕЛИНА СЕ ВКАРВА ДЪЛБООООКО ПОД ЗЕМЯТА!
ТОЕСТ - ТРОВИ ПОДПОЧВЕНИТЕ ВОДИ!!!!!!!!
МНОГО МЕ Е ЯД, ЧЕ ШИСТИТЕ ШЕ ФАЛИРАТ. ЩОТ ИНАЧЕ ЩЕШЕ ДА САТНЕ СЛЕДНОТО: СЕРНАТА КИСЕЛИНА ОТРАВЯ ОРГАНИЧНИА ЖИВОТ ОТГОРЕ ЧРЕЗ ПОДПОЧВЕНИТЕ ВОДИ. АЛЧНИТЕ КОПОЛЕНЦА, ДЕТ СА РОДИЛИ "ТЕХНОЛОГИАТА" - УМИРАТ.
КРАЙ НА ОРГАНИЧНИА ЖИВОТ....

22.01 2016 в 09:39

Хората ще го добиват и ще ни го продават изгодно както токът от марицита

20.01 2016 в 12:36

Уважаема Госпожо,
Ако изобщо това е Ваше мнение,кой Ви принуди да го изкажете
"толкова"гласно?!
20.01 2016 в 10:39

Национален предател. Един платен от интернационалните енергийни компании въпрос. Да вредно е не само за околната среда но за цялата флора и фауна в арвала на концесията. И ако се разрпвите малко може и да прочетете че за разлика от други вредни действия спрямо околната среда тук няма адекватни и каквитп и да е компенсиращи т.е. рекултивиращи мероприятия. Сега друг въпрос към Вас кажете ни какви химикали се използват при процеса и колко безопасни са за ОС и хората и какви са загубите при добива.

19.01 2016 в 22:12

Beato, какво по-конкретно от това, че са направили документален филм искате. ФИЛМ!

19.01 2016 в 21:44

Жената зададе конкретен въпрос. Отговорете й с конкретен отговор.
Що за глупости издрънкахте, да не говорим за цинизмите...

19.01 2016 в 20:04

В самите ФАЩ дори направиха ДОКУМЕНТАЛЕН ФИЛМ за вредата от сондиранията за шистов газ. Цели региони са отровени, водата не става за пиене, почвата е отровена, природното екоравновесие е нарушено, хората направо са подлудели, масово се изселват и т.н. И това в самия Четвърти хилядолетен райх.

Ма от бивши КОМУНЕТА И ЧЕРВЕНИ БОКЛУЦИ истина не чакай. Тея са ПАТОЛОГИЧНИ ЛЪЖЦИ. И как е възможно такива КОМПОМЕТИРАНИ ЛИЦА още да са посранници? Къде отиде ДЕКОМУНИЗАЦИЯТА?

Омерзен съм.

19.01 2016 в 19:26

Ама че естествено в България всеки е специалист по всичко, затова сме на тва дередже...

02.02 2015 в 02:01

http://www.usatoday.com/story/money/business/2014/02/22/exxon-mobil-tillerson-ceo-fracking/5726603/