"Кой Ви каза, че технологията за добив на шистов газ е вредна?"

Къде имаме пример на природно бедствие от тази технология? - пита Елена Поптодорова

OFFNews 18 януари 2015 в 18:47 61899 177

Елена Поптодорова.

Защо е чувствително българското общество? Какво се е случило, което да го направи силно съмняващо се и враждебно към шистовия газ? Какво е станало? Кой е казал, че технологията е вредна? Къде имаме пример на природно бедствие от тази технология? Дайте ми един пример, заяви пред bTV българският посланик в САЩ Елена Поптодорова.

Чакам да видя примера с недобра технология, който да обоснове протестите, които се случиха преди каквото и да е станало. Вие разбирате ли, че не беше драснато и с нокътче, когато започнаха протестите? Това не Ви ли навежда на размисъл? - попита тя.

Каква вреда би донесло добиването на шистов газ, ако то е със сигурни технологии? Освен тази, че ще направи България независима и точно тези руски капитали вече няма да имат такъв монополен достъп. Аз друга щета не виждам. И ако това определяме като щета, то, да, ние никога няма да търсим различни източници. Нали така? - заяви дипломатът.

За какво й е на Америка шистовият газ в България? Тя има предостатъчно, тя има запаси и излишни количества, каза Поптодорова.

В Америка бизнесът е абсолютно самостоятелен в действията си. „Шеврон” предложиха да правят проучвания в България - след Румъния, Полша, Украйна, Турция, компанията отдавна работи там. Внезапно изригнаха протести с абсолютно неясно основание, освен това – да не се допусне диверсификация на източниците на енергия у нас. Въпрос е на договори – сядаш и договаряш умно, коментира българският посланик в САЩ.

„Газпром” е от една друга корпоративна култура - нали затова говорим за върховенство на закона, нали затова не стана "Южен поток", говорим за различни култури и манталитети, които опират до всичко. Те опират и до това дали ще имаш показни разстрели на улицата, дали ще имаш олигарси, продължи дипломатът.

Визите за САЩ няма да отпаднат скоро

Поптодорова не е оптимист за скорошното отпадане на визите за български граждани за САЩ.

Според сега действащото изискване те ще отпаднат, когато процентът на откази падне под 3 пункта, а той в момента е 15.

„Има шанс скоро процентът на откази да се смени на 10, има внесено такова предложение”, обясни посланикът.

„Може би когато свършим малко от останалата работа по промяната на средата, ще отпаднат и визите”, прогнозира тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!