Кметове в Кърджалийско със списъци за купуване на гласове с дърва за огрев

Министърът на земеделието Христо Бозуков сезира прокуратурата за незаконни заповеди на бившия директор на БАБХ

Рени Петрова 08 ноември 2021 в 15:28 3574 0

Снимка МЗХГ

За схема за купуване на гласове чрез дърва за огрев в Кърджалийско разказа министърът на земеделието, храните и горите Христо Бозуков.

Пред БНР той обясни, че в определен район в Кърджалийска област горските стопанства и кметовете имат по три списъка – "един за една партия, втори за втора партия и трети за тези, които не са в никоя партия, и по тези списъци въздействат върху населението".

Още през юни министърът на вътрешните работи Бойко Рашков разказа за подобен случай в Смолян, където хората получават дърва само ако "гласуват правилно". След това и областният управител на града Стефан Сабрутев разказа за натиск и заплашване, че ако дадена политическа сила не е на власт, местните няма да получат дърва.

По думите на Бозуков 80% от хората в списъците на кметовете вече са получили дърва за огрев, а в района на Гоце Делчев вече има излишък на дърва в складовете. Стана ясно и че е провел среща с Асоциацията на общинските гори, на която са му "заявили, че това е политически въпрос и дърва ще има веднага след изборите в изобилие".

Незаконосъобразни заповеди в полза на няколко фирми за внос на пилешко месо 

По повод приключилия одит в Агенцията по храните земеделският министър заяви, че "има доста интересни неща".

Проф. Бозуков каза, че ще сезира прокуратурата за незаконосъобразни заповеди на предишния директор на БАБХ. Той съобщи, че проверката на инспектората сочи, че БАБХ е действала в полза на конкретни големи фирми. Вносът на пилешко месо е бил ограничаван под претекст, че има салмонела.

"Според данни на НСИ от януари 2020 г. до август 2021 г. вносът на пилешко месо е 155 683 т за месо и 7 368 т за яйца, а износът е 57 т на месото. По-голямата част на вноса и износа на пилешко се извършва от няколко големи търговски дружество - "Агроконсулт Инженеринг" ЕООД, "Градус 1" ЕООД, "Градус 98" АД, "Жюлив" ЕООД и "Премиум Фууд България" ЕООД", каза той. 

Не е установено наличие на салмонела при доставките от ЕС от тези дружества, но в продължение на 6 месеца със заповед на изпълнителния директор на БАБХ е упражняван официален контрол на всяка пратка птиче месо от Полша на основание незаконосъобразно издадени заповеди на изпълнителния директор, допълни земеделският министър. 

По думите му не става ясно защо са издадени тези заповеди, след като от края на 2019 г. до септември 2020 г. няма случай на салмонела при пилешкото месо. А в заповедта пише птичето месо и субпродукти да бъдат поставени под забрана до получаване на резултати от лабораторното изпитване, без да има нужда, без да има особен случай на салмонелата.

"Заповедите на изпълнителния директор са незаконосъобразни и са предпоставка за корупционни практики от служители от областните дирекции по безопасност на храните, извършващи официален контрол на пратките с птиче месо с произход Полша и внос от трети страни. Фактът, че е извършен такъв контрол, за да се задържа внос на месо и яйца предизвикват известни съмнения", заяви още той.

Ще бъде потърсена дисциплинарна отговорност от служителите на централното управление на БАБХ. 

Имало е и "превъзлагане на дейности, които БАБХ може да направи в лабораториите си, а по незнайно какви причини те са възлагани на други лаборатории". Това е довело до натрупване на задължения от 18 млн. лева, като договорите са били финансово необезпечени и негарантирани.

От всички заявени животни, виртуалните са около 30% 

Относно констатираните нарушения в Софийска област за това, че фермери кандидатстват за евросубсидии с "животни-фантоми" Бозуков отбеляза, че излизат все нови и нови данни и предстои сигналите да бъдат предоставени на ДФ "Земеделие" и на Агенцията по храните за извършване на проверки. По думите му "виртуалните животни са около 30%"

"И констатираните нарушения ще се отразят върху изплащането на суми. Засега констатацията е, че около 30% от заявените животни са в сферата на виртуалните", каза още той. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови