Кирил Петков поиска 6 месеца за реформи

Премиерът разбира критиките на президента Радев като предупреждение, а не като жълт картон

Рени Петрова 03 февруари 2022 в 20:11 7265 4

Снимка Министерски съвет

За да се направи правилното плануване на реформите, ни трябват поне 6 месеца. Ако заложим бюджета за цялата година и няма актуализация, отсега не знаем кои ще са най-правилните стъпки за реформите, които трябва да се случат. Трябва да се гледат случай по случай. Реформите трябва да се случват стъпка по стъпка - това не може да се прави ангро, без ясен план.

Това обяви премиерът Кирил Петков за предвидените реформи в обширно интервю за БНТ. 

И уточни, че правителството залага на много промени, които "не могат да станат от днес за днес".

Цената на газа, "Булгаргаз" и КЕВР

Премиерът обясни и защо цената на електроенергията е висока.

"Имаме един скъп доставчик, имаме един евтин. Изведнъж ние се отказваме от евтиния, защото имаме някакво оправдание. Сега новото правителство пита евтиния доставчик - може ли да ни вкарате допълнително газ. И те ни казват - може, но понеже сте се отказали от тези количества до даден период, ще ви ги дадем на пазарна цена. Какво се случва на 1 януари - нека всички българи да платят с 30% повече", обясни Петков кризата с цената на газа.

И подчерта, че идеята е да се взима най-евтиния газ, без никакви посредници.

За мораториума премиерът коментира, че в първия момент, когато правителството е сигурно, че няма как системата да намали повече цените, тогава може да се говори за отпадането му.

Той очаква новите бордове на "Булгаргаз" и КЕВР да са по-прецинзи и по-независими в работата си.

От думите му стана ясно, че номинираният за председател на КЕВР Станислав Тодоров е отказал първия път.

"Каза ,че има по-добър живот и това не му трябва. Единствената причина да са там тези хора е, защото им е писнало. Всеки трябва да плати лична цена. Хора като него ги поздравявам, че си загърбват личния живот, за да изпълнят функцията на институциите", обясни той.

Управлението на COVID кризата

Кирил Петков обясни, че са заварили един модел, който беше функция на това колко са болни на 100 000 души население.

"Ние казахме - не. Нека да направим един модел, който е функция на най-критичния аспект в COVID кризата. Това са интензивните легла. Сега управляваме кризата без реално да има големи мерки на затягане и това да се е отразило на възможността болни хора да имат достъп до интензивни легла", обясни премиерът.

Според него при стария модел сега цяла България щеше да е затворена. И обясни, че до това мнение са стигнали след консултации с лекари, епидемиолози, физици, министри, които са работили без почивен ден.

Петков обясни, че антиваксърите у нас не са една група, те са поне 15 групи с различна мотивация, като общото между тях е, че ако нямат трибуна и не бъдат чути, стават агресивни.

За случая с починалата в Спешното отделение във врачанската болница жена Петков коментира, че е доволен от реакцията здравния министър Асена Сербезова - направи пълна проверка и веднага се взимат мерки за всички спешни отделение.

Съдебната реформа

Според премиера оставката на Сотир Цацаров като шеф на КПКОНПИ е една голяма стъпка напред. За прокуратурата "ще направим всичко възможно". Петков напомни, че в Плана за възстановяване и устойчивост е заложено съдия да стане временно прокурор и да разследва ръководителя на държавното обвинение. Предишният вариант прокурор да разследва главния прокурор "е все едно да разследвате шефа си".

На въпрос за инициираните промени в Конституцията премиерът обясни, че управляващите биха се радвали, ако опозицията реши да подкрепи за "пръв път да имаме независима съдебна система, но това не може да бъде функция на някакъв тип търговия". По думите му това е принципна позиция - "ако искат промяна, добре, но ако се опъват, българският народ ни наблюдава и оценява", коментира той.

Петков е оптимист, че рано или късно тази промяна ще се случи.

"Ние не можем да разделим институциите от хората, те вървят заедно. Не можем да разделим прокуратурата от г-н Гешев", обясни премиерът.

Бюджетът и дефицитите

Министър-председателят обяви, че бюджетът за 2022 г. е с много силни социални елементи, а дефицитът е 4,1%.

"Има много основни идеи - ще направим бюджет на растежа, вкарваме инвестиции от 5,8% от БВП, миналата година са били 2,9%", обясни Петков.

По думите му ни трябват инвестиции в човешките ресурси и затова е предвидено учителската заплата да е 125% от средната работна заплата.

За думите на Асен Василев на Националния съвет за тристранно сътрудничество, че от пазара трябва да се извадят некомпетентни и некадърни работодатели, които не могат да плащат така, че да няма работещи бедни, премиерът заяви, че финансовият министър е казал нещо много важно.

"Не може България да има 50% от продуктивността на труда, а заплащането да е 27%. Това означава, че нещо не се случва правилно. Тук се говори за продуктивност и конкурентоспособност".

На въпрос кадърен работодател ли е държавата Петков коментира, че ако е било така, всеки от управляващите е щял да си върши личните важни неща и че няма министерство, където да няма огромни проблеми.

"Ние не правим движенията политически. Виждаме проблем и тръгваме да го решаваме, какъв е политическият отзвук не ни е приоритет", допълни той.

Без жълти картони

По въпроса дали вижда жълт картон в предупреждението на президента Румен Радев за Северна Македония и "Булгаргаз" Петков отговори, че когато има разделение на властите, е хубаво едната да предупреждава за рискове другата власт. "Така го видях аз - като предупреждение, не като жълт картон", допълни той.

"Вярвам, че отборът, в който сме ние и президентството, е отборът на България. Ако имаме някаква разминавания - това е ролята на разделението на властите. Общият ни интерес за благото на България е един и същ", бе категоричен Кирил Петков.

Отношенията ни със Северна Македония 

Има много ясни сили и в Северна Македония, и в България, които не искат да имаме това добросъседство и стабилност, и те ще използват всяка една възможност следващите седмици да блокират нашия процес. Премиерът Димитър Ковачевски и аз сме отговорни за външната политика на нашите отношения. Познаваме се от две седмици, всяко едно нещо, което е уговорено, е изпълнено, бе категоричен българският премиер.

Според него, ако най-накрая започнем да работим заедно, нашият регион ще стане много по-богат и тук е въпрос на лидерство.

НАТО-Украйна-Русия 

"Всички се надяваме, че ще има деескалация на напрежението. Имаме зависимост от доставките на газ от Русия. От друга страна, Русия има интерес от паричните потоци от продажбата на газа", коментира той по повод напрежението между Украйна и Русия. 

Премиерът посочи, че при проведеният снощи разговор с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг той е приветствал нашата позиция за български батальон под българско командване. 

"Българската армия е част от натовската не трябва да ги разделяме - първо, имаме лидерство, и второ, ясна представа кои са дефицитите, които трябва да допълваме с инвестиции", заяви премиерът.

Вяра

Премиерът Кирил Петков коментира, че перспективата му за управление на коалицията е пълен мандат от 4 години и той вярва в това.

"", допълни Петков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2210

3

fishcake1

03.02 2022 в 22:41

Борисов ви съсипва 11 години държавата, сега ви е домиляло. Айде изтрайте поне няколко месеца преди да роните сълзи за клета майка България.

22548

2

dolivo

03.02 2022 в 21:26

на Борисов даде 11г и резултатите се виждат.

Народа е дал 4 на това правителство.

за 6 ще е достатъчно да се види дали има резултати, разумно искане е

 
X

Да помогнем на украинските деца!