Управляващите умуват как със закон да накажат БСП за отсъствието им от парламента

ГЕРБ и Атака: Корнелия Нинова лъже, че от партията не получават заплащане като отсъстват

OFFNews Последна промяна на 21 февруари 2019 в 13:37 2187 1

Политици от управляващото мнозинство обмислят законови промени, с които да наложат по-тежки санкции за отсъствие на депутати от Народното събрание.

Идеята е да бъдат наказани колегите им от БСП, които обявиха бойкот на работата на парламента.

Според инициаторите на извънредното законотворчество лидерът на левицата Корнелия Нинова заблуждава хората с твърденията си, че от партията не получават заплащане по време на отсъствието си.

Преди няколко дена депутатите от БСП обявиха, че прекъсват парламентарната си работа, докато не бъдат отменени спорните промени в Изборния кодекс. От БСП не се върнаха в парламента дори за обсъждането на правилата за селекция на членовете на новата ЦИК, за която толкова настояваха.

След това Нинова заяви, че от партията няма да получават възнаграждение, докато отсъстват от парламента. Тя допълни, че в Правилника за организацията и дейността на Народното събрание (ПОДНС) е "ясно разписано, че като не ходим през деня на работа, не ни се плаща".

"Няма да ползваме коли, няма да ползваме бензин, няма да си получаваме надниците в дните, които сме на работа. Това е ясно разписано в правилника и предлагам да се изпълнява. Правилникът е закон", допълни тя.

Председателят на правната комисия и депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов днес коментира пред журналисти в Народното събрание, че това твърдение е "спекулативно".

"Отсъствайки от парламента, депутатите от БСП получават 1/3 от основното си възнаграждение, което е средната заплата на работещия българин", заяви той.

Кирилов още подчерта, че това може да е малка част от редовната заплата на парламентаристите, но е много за редовия гражданин.

Той още коментира, че продължителното отсъствие на народните представители от левицата налага преразглеждане на санкциите за неприсъствие на депутати, описани в Правилника.

"При всички положения се налага да се съобразят санкциите и правилата във връзка с това, когато имаме отсъствие на цяла една парламентарна група, могат ли да се извиняват отсъствия", допълни Кирилов и добави, че казусът ще бъде повдигнат на заседание на правната комисия.

В момента според ПОДНС за еднократно неоправдано отсъствие "се прави удръжка, равна на дневното му възнаграждение", а при по-продължително отсъствие от три поредни или общо 5 пленарни заседания за съответния месец, "на народния представител се прави удръжка, равна на две трети от месечното му възнаграждение".

Ситуацията коментира и лидерът на "Атака" и депутат от управляващото мнозинство Волен Сидеров, който изрази сходно на това на Кирилов мнение. 

"Ако инициативата на БСП продължи с месеци, задължително в правилника трябва да въведем нови правила за  възнагражденията", заяви той, допълвайки, че от БСП заблуждават хората с неверните си твърдения. 

Той още коментира, че във вторник от партията коментирали подобна промяна с председателя на Народното събрание Цвета Караянчева. Предложението им предвижда депутатите да не получават и тази 1/3 част от заплатата си при неоснователно отсъствие.

"Писмено не сме го представили, ще го представим. ГЕРБ поискаха няколко дни да помислят и да имат някакви съображения", допълни Сидеров. Той още коментира, че нередности със заплащанията не съществуват само в Народното събрание.

"Има агенции, министерства, където взимат повече пари, но там е тихо като в храм. Затова ще започнем да привикваме министри, да ги изслушваме, малко да нарушим тишината в храма на министерствата и агенциите да видим какво правят", заяви Сидеров, като допълни, че за българина винаги е било важно кой какво взима и защо.

Лидерът на "Атака" допълни, че процедурата за извиняване на отсъствията от председател на парламентарна група също ще бъде подложена на преразглеждане.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови