Кабинетът не даде Бузлуджа на БСП, Борисов: Капанът е виден, искат да съборят коалицията

OFFNews 12 юли 2017 в 16:36 12258 10

Кабинетът гласува против искането на БСП да получи безвъзмездно право на ползване за срок от 10 години върху паметника на Бузлуджа.

Предложението е било подкрепено от 7 души, в това число и от премиера Бойко Борисов, а 12 министри са гласували "против", става ясно от стенограмата от заседанието на Министерския съвет. 

От стенограмата става ясно, че склонен за отстъпи паметника на БСП е регионалният министър Николай Нанков. Останалите министри настояват за повече информация или правят предложения за това какво да се включи в договора за безвъзмездно право на ползване. 

Единственият, който е категорично против решението, е вицепремиерът Валери Симеонов. Той обяснява, че има опасност такова безвъзмездно отдаване да се сметне за нерегламентирана държавна помощ. Освен това по думите му има и други, които са заявили желание да поддържат обекта, като посочва в това число община Казанлък, макар от разговора да става ясно, че подобно предложение не е внесено официално. 

Освен това, не е вярно, че само от Българската социалистическа партия е заявена готовност за поддръжка на обекта. Такава готовност има и от община Казанлък, абсолютна готовност. Имат и съответно подготвени идейни проекти, имат и предварително направени преговори по отношение на заснемане, с чужди фирми и т. н. Така че, още веднъж апелирам да не подкрепяме едно такова решение, а по този начин да подкрепим областната управителка, която в момента смело, като една Райна Княгиня, се е изправила и единствена се е осмелила да защити държавната собственост, казва Симеонов и допълва: 

Те искат и още два парцела прилежащи, на които да им променим предназначението, да им дадем право за строеж на тези два парцела и познайте какво ще става.

Освен това, извинявайте за риторичния въпрос, но да сте чули в тези 27 години някой път БСП да вземе нещо от държавата, да го възроди, да го възстанови и да й го върне в някакъв по-добър вид?

В края на изказванията думата взема премиерът Борисов, който подчертава, че искането на БСП е капан и цели да създаде конфликт в коалицията, тъй като единият партньор е категорично против. 

Има един безспорен факт. Преди шест години този имот е бил предоставен на БСП – сиреч, хипотезата на финансовия министър Горанов. За шест години аз не знам да е направено нещо. Според мен, те изчакаха да влезе новият закон в сила, за който всички от БСП са гласували „за“, и веднага след това да го поискат.

Капанът е виден. Прекрасно знаят, че нашият коалиционен партньор, а в една двустранна коалиция няма малък и голям партньор, ще е категорично против. Като се има предвид, че ние имаме повече министри в кабинета, ако наложим едно партийно решение, то ще мине. Сиреч, създават ни веднага тежък конфликт вътре в коалицията. Защото те не правят нищо, Валери, случайно. Веднага след това ще кажат: „Ама той, Борисов, го обеща, даде го, сега се отметна”. Това ще са репликите.

Аз също съм убеден, че ако те са искали да го правят, шест години всичките им тези инвестиционни намерения – първо, второ, трето, четвърто – щяха да го направят. Затова считам, че сегашното им действие е точно да ни сблъска вътре в кабинета при взимането на такова решение. И второ, ако пък им се даде – да почнат да предявяват непрекъснато претенции за съседни територии, за еди какво си. А третият вариант е, ние действително да предприемем това, което пише в закона, казва Борисов.

Борисов подчертава, че в този случай ще излезе, че управляващите са сгрешили, каквото и да направят. 

Вие виждате – за един опасен дори за здравето и живота на хората паметник в София се води партизанска война, подривни действия. Ако държавата тръгне да укрепва паметника на Бузлуджа, всички ще кажат: „Добре, за какво го правите? Харчите пари! Вместо да ги дадете за пенсии или за заплати, ги давате там”. Ако тръгнем да приложим закона, ще кажат: „Те рушат паметници”. Сиреч, това е един много премерен ход на БСП, защото ние на практика нямаме нито един полезен ход. В шаха се казва цугцванг – всеки ход ти е грешен. И затова госпожа Нинова каза: „Искаме го, дайте го”. Но изчака да влезе законът в сила. А той влезе на 7 февруари. Сиреч, шест години – нищо, и след 7 февруари: „Хайде, сега ни го дайте”. Но законът вече е друг. И те са гласували за този закон, допълва Борисов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

26179

5

ELPIDA

12.07 2017 в 18:46

Бойко,хорът ти ни проглуши ушите с един и същ репертоар и фалшиво пеене.Като си слаб музикален педагог и слаб диригент да встъпите с решителна интродукция във вярната тоналност кой ще поддържа паметника, събирай си хористите и НАПУСНЕТЕ сцената.
Четвърти път "бис" няма да има!