Йовчев: Цветанов да говори за насилие е все едно Хитлер – за правата на човека

Елица Мартинова 17 декември 2013 в 09:50 3147 54

Цветлин Йовчев

Снимка Сергей Антонов

Цветлин Йовчев

 

„Като чуя г-н Цветан Цветанов да говори за полицейско насилие днес, все едно слушам Хитлер да говори за правата на човека.“

Това заяви пред ТВ 7 вътрешният министър и вицепремиер Цветлин Йовчев. Думите на вицепремиера са коментар по изказването на Цветанов, който миналата седмица заяви, че МВР упражнява насилие над протестиращите.

Като пример за оперативните похвати на МВР по времето на Цветанов Цветлин Йовчев посочи ареста над бившия общински съветник на Варна Борислав Гуцанов.

„След като е установено безспорно, че в МВР е имало нещо нередно, да си морален съдник...“, каза вътрешният министър визирайки делата, които се водят срещи предшественика му.

Йовчев определи Цветанов като „съвременния Павлик Морозов“.

„Цветан Цветанов чака като малко дете да го погалят по главата, да избършат сълзите му и пак да му дадат да си играе с пушката на дядо му, след като едва не е застреляло родителите си“, каза още вътрешният министър.

Протестите

Вицепремиерът коментира, че протестите са политически и партиите, които са отговорни за тях, трябва да поемат своята отговорност. По думите му, ако правителството беше подало оставка в средата на годината, ефектът върху държавата е щял да бъде крайно негативен.

„Какво щеше да стане, ако правителството беше подало оставка през юни-юли? Щяхме ли да се разплатим с бизнеса? Какво щеше да стане със социално слабите? Какво щеше да стане, ако не бяхме актуализирали бюджета?“, попита риторично вътрешният министър.

Йовчев заяви още, че в последните дни омразата на протестиращи е минала всякакви граници. Той предупреди, че напрежението може да излезе извън контрол.

„Това може да отвори рана, която ще зарасне много трудно след това. От страна на протестиращите няма чуваемост. Опитите за агресия рушене на имущество са повече от един. Тези, които стоят зад това, си мислят, че контролират процеса, но нещата не стоят точно така. Ръководителите на протеста не искат държавата да затъва“, каза Йовчев.

Той отказа да назове открито кои според него са политическите организатори на протестите, но подчерта, че „тяхната цел да се доберат отново до властта“, като за целта „насърчават едни млади хора да правят неща, които не разбират“.

Обвиненията срещу ДАНС

Вътрешният министър коментира и обвиненията срещу ДАНС на Кольо Парамов, който в интервю за OFFNews заяви, че в „Национална сигурност“ вече имат сили да са като Шесто управление на бившата Държавна сигурност. Според Йовчев това са голи обвинения, които не почиват на никакви доказателства. По думите на вътрешния министър в България често се изнася информация, без тя да е подплатена с факти.

Йовчев отхвърли категорично и тезата на ГЕРБ, че ДАНС са спуснали оперативна информация за Христо Бисеров към централата на ДПС. Вътрешният министър определи като „много позитивен“ факта, че веднага, след като е получен сигнал срещу високопоставен политик, той е бил предаден на Прокуратурата, без да има какъвто и да е чадър над Бисеров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!