Йоханес Хан: Държавите в региона още имат проблеми с независимостта на съда

OFFNews 19 януари 2016 в 13:37 2822 3

Йоханес Хан: Държавите в региона още имат проблеми с независимостта на съда

Снимка БГНЕС

Държавите в региона на Югоизточна Европа имат проблеми по отношение на върховенството на закона и с независимостта и отчетността на съдилищата.

Това каза еврокомисарят по Йоханес Хан, който присъства на традиционната среща на бизнеса, организирана от в. "Капитал". Той каза, че подкрепя казаното от президента Росен Плевнелиев за необходимостта от още усилия в тази посока. По-рано държавният глава постави въпроса за нови конституционни промени. „Реформите са на дневен ред и съдебната реформа е в центъра – без нея нищо друго не може да се направи. Тази реформа в българското правораздаване трябва да се ускори, защо не и с последваща промяна в Конституцията, за да имаме шанс да възвърнем доверието на инвеститорите“, заяви президентът, който също взе участие във форума.

Еврокомисарят Хан обясни, че държавите членки на ЕС, които се намират на Балканите, имат известен напредък в борбата с организираната престъпност. Те според него обаче са недостатъчни, за да бъдат разрушени изградените криминални мрежи.

"Разбира се, корупцията остава много широко разпространена в много области на обществения живот и на икономиката. Силната политическа воля е абсолютно необходима за изкореняване на корупцията и в това отношение съм съгласен с президента – необходими са допълнителни усилия", каза Хан.

Критиките на му дойдоха, след като първоначално той похвали лично вицепремиера Томислав Дончев за доброто усвояване на евросредствата през първия програмен период. "Това постижение само 2 г. по-късно е наистина впечатляващо. При сравнение с други страни в подобна ситуация България може да бъде отличена като държавата, която може да бъде давана за пример за свършена изключително добра работа", посочи Хан.

По думите му най-голямото предизвикателство за ЕС остава бежанската криза. По думите му около по официални 60 млн. души са разселени в Европа, докато прогнозите показват много по-голямо количество хора.

"Около 20 млн. от тях се намират по непосредствените граници на ЕС. Това е глобално предизвикателство, което поставя на изпитание ЕС. Никоя държава не може да се справи сама и поради позицията си Европа е особено уязвима и трябва да работи като единна държава", каза Хан. Той се съгласи, че Евросъюзът работи бавно, а това не се отразява добре на държавите от Югоизточна Европа, които са най-потърпевши от миграционния натиск. Според него решението е в подкрепа от държавите от Западна Европа.

„Укрепването на външните граници трябваше вече да е факт, а не все още да говорим за него. Нямаме време за губене. Времето за действие отдавна е настъпило. Настъпило е и времето да проявим и лидерски качества“, каза Хан. Той обясни, че като еврокомисар ще положи усилия Югоизточна Европа да не се превърне в център за прием на емигранти за сметка на държави, които са решили да затворят границите си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!