Извънредна епидемична обстановка ще се обявява само с решение на правителството

Парламентът гледа на второ четене промените в Закона за здравето

OFFNews 12 май 2020 в 15:44 4366 1

Извънредна епидемична обстановка ще се обявява единствено с решение на Министерски съвет, решиха депутатите с одобрените на второ четене промени в Закона за здравето.

Новите текстове имат за цел да набележат мерките, към които ще се придържа страната ни, за да се опита да ограничи заразата от COVID-19 след края на извънредното положение, чийто срок изтича на 13 май и няма да бъде удължаван.

Извънредна епидемична обстановка ще може да се обявява за определен период от време с решение на кабинета, по предложение на министъра на здравеопазването и въз основа на извършен анализ на риска от главния държавен здравен инспектор.

Първоначалното предложение бе това да става с решение на здравния министър, но управляващите се отказаха от него. Отговорността да се носи от Министерския съвет като колективен орган бе и настояването на опозицията от БСП.

„Ние разчетохме вашето искане като искане за ясно поемане на политическата отговорност”, заяви по време на днешните дебати правосъдният министър Данаил Кирилов.

Всеки, който се е заразил с Covid-19, ще подлежи на задължителна изолация или болнично лечение. Това реши днес парламентът с промените в Закона за здравето на второ четене.

Депутатът от БСП проф. Георги Михайлов заяви, че новият коронавирус не е толкова опасен:

„Сегашната, коментирана от всички нас инфекция Covid-19, това не е особено опасна инфекция - тя не притежава основните белези на особено опасни инфекции, които са свързани с начина на заболяване на пациентите, които са докоснали до нея.

За особено опасните инфекции това значи, че безусловно се разболяваш сериозно, смъртността е значима - не искам да говоря за проценти, тук смъртността и досега се вижда, че не е значима“.

Председателят на здравната парламентарна комисия - народният представител от ГЕРБ Даниела Дариткова, обясни защо Covid-19 налага домашна карантина:

„Преценихме, че трябва изрично да запишем така вече обществено известното и популяризирано заболяване Covid-19, което се предизвиква от нов щам коронавируси, за да може да очертаем мерките, които гарантират справянето на България с това ново епидемично разпространение на вирус, който досега наистина не е предизвиквал заболяване у човека."

Депутатите приеха министърът на здравеопазването по предложение на главния здравен инспектор да разпорежда задължителна изолация.

По предложение на ГЕРБ депутатите одобриха и 8 критерия, част от които трябва да бъдат налице, за да се обяви извънредна епидемична обстановка в страната или на територията на отделен регион.

Глобите за нарушаване на противоепидемичните мерки и за неспазване на карантината остават и след края на извънредното положение

Глобите за нарушаване на противоепидемичните мерки и за неспазване на карантината остават непроменени и след края на извънредното положение на 13 май. Т

При епидемично разпространение на заразни болести министърът на здравеопазването ще въвежда временни противоепидемични мерки по предложение на главния държавен здравен инспектор за територията на страната или за отделна област, решиха депутатите.

Изрично беше посочено, че тези противоепидемични мерки не могат да включват забрана за влизане на територията на страната на граждани на други държави и временно ограничаване придвижването на територията на страната.

Заповедите на министъра на здравеопазването и на директора на съответната регионална здравна инспекция за въвеждане на противоепидемични мерки ще подлежат на обжалване пред съответния административен съд по реда на Административнопроцесуалния кодекс.

Както досега, с глоба от 300 до 1000 лева ще се наказват нарушителите, които не спазват въведените противоепидемични мерки. При повторно нарушение, глобата ще е от 1000 до 2000 лева. Лице, болно от заразна болест, както и заразоносител, което откаже или не изпълнява задължителната изолация и/или лечение, ще се наказва с глоба в размер на 5000 лв.

Контактно лице на болен от заразна болест, както и лице, което е влязло на територията на страната от други държави, което откаже или не изпълнява задължителната карантина, ще се наказва с глоба в размер на 5000 лв., записаха още депутатите.

Крум Зарков от "БСП за България" коментира, че санкциите всъщност остават такива, каквито бяха въведени съвсем наскоро - 1000 лева за неизпълнение на въведените мерки и 5000 лева за неспазване на карантината. Но се въвежда и още една санкция за контактно лице, което откаже да изпълнява задължителна карантина, и то ще бъде глобено с 5000 лева, отбеляза той.

"За да бъдат ефективни едни санкции, те трябва първо да бъдат устойчиви и второ - неизбежни, коментира Зарков. Не размерът на санкцията е важен, а тяхната неизбежност, посочи той и добави, че няма нужда непрекъснато да плашим с тежки санкции.

Заседанието продължава.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови