Изслушват извънредно утре Иван Гешев в парламента за снимките от спалнята на Борисов

Йорданка Веселинова 14 юли 2022 в 17:50 6150 2

Архив

Снимка БТА/Цветомир Петров

Иван Гешев

На извънредно заседание утре парламентарната комисия по превенция и противодействие на корупцията ще изслуша главния прокурор Иван Гешев за снимките с кюлчетата и пачките на Бойко Борисов.

Поводът е изявлението на Томаш Здеховски относно петорна експертиза, извършена от българската прокуратура и изпратена на Комисията по бюджетен контрол на Европейския парламент.

Вчера Здеховски заяви, че петорна компютърна експертиза на снимките и видеото с бившия премиер Бойко Борисов с кюлчетата и парите, заснети в резиденция "Бояна", показва, че те са били манипулирани.

Той очаче се позовава на информация от българската прокуратура, а не на резултати от някаква експертиза. По-късно говорителят на главния прокурор Сийка Милева отказа коментар, като обясни пред бТВ, че става въпрос за служебна комуникация между българската и европейската прокуратура. Правосъдният министър Надежда Йорданова коментира след заседание на кабинета в оставка, че във ведомството й не разполагат с експертизата, Гешев е намерил за необходимо да информира ЕП, но не и българските депутати.

Вчера вечерта обаче Клаудио Манда - евродепутат и говорител на групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Комисията по бюджетен контрол на Европейския парламент заяви, че "няма позиция на Комисията по бюджетен контрол на Европейския парламент, която казва, че обвиненията и снимките от дома на г-н Борисов са манипулирани или фалшиви".

"Това, което групата на ЕНП се опита да внуши тази сутрин, е ясен удар върху авторитета на ЕС. Ние не можем и няма да позволим Европейският парламент да служи на личните интереси на г-н Борисов", добавя той.

Освен Гешев точно в 12 ч. ще се изслушат и евродепутатите Елена Йончева и Цветелина Пенкова, както и журналистите Атанас Чобанов ("БиволЪ") и Иван Бакалов (e-vestnik.bg).

В четвъртък пред OFFNews Томаш Здеховски обясни, че констатациите за снимките в София са на българската прокуратура, а евродепутатите само са приели за сведение писмото от Прокуратурата на Република България. Здеховски предостави и пълния текст на писмото, изпратено от България.

Снимките с кюлчетата и пачките с евро се появиха през 2020 г. В края на юли СГП се самосезира по публикации в средствата за масово осведомяване и образува досъдебно производство за престъпление по чл. 339а, ал. 1 от НК - използване без надлежно разрешение по закон на специално техническо средство, предназначено за негласно събиране на информация.

На 22 декември м.г. прокуратурата спря производството заради неразкриване на извършителя на престъплението.

В края на януари 2022 г. премиерът Кирил Петков, министрите на правосъдието Надежда Йорданова и на културата Атанас Атанасов, както и главният прокурор Иван Гешев трябваше да бъдат изслушани от мониторинговата група към комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент за ситуацията в България. Част от въпросите към Иван Гешев бяха свързани с разследваният за т.нар. „Барселонагейт“, както и прословутите кюлчета - и за двете се твърди, че са с участието на бившия премиер Бойко Борисов.

При връщането си от Брюксел Гешев призна, че е имало въпроси по двете дела, но обясни, че разследването по "Барселонагейт" не е приключено, изпратени са европейски заповеди за разследване, отговор обаче не е получен от Испания. Какво е отговорил за кюлчетата не се разбра.

В последния месец от миналата година Софийската градска прокуратура възложи на БНБ експертиза и поиска от централната банка да даде информация по серийните номера на банкнотите и кюлчетата.

Лидерът на ГЕРБ пък обяви снимките за класически компромат, изфабрикуван от противниците му, и се ожали, че спи по анцуг, за да не стане отново жертва на нечий обектив. 


Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12073

2

IvanofRumen

14.07 2022 в 20:02

Гешев пазителя на мафията в БГ. Много противна мутра. #оставка каскет

14469

1

случайно прочетох

14.07 2022 в 18:51

Ще бъде интерсно! Какво ли ще осуква Гешев?