Калфин ще е вицепремиер и министър социалната политика

OFFNews 06 ноември 2014 в 14:31 9880 11

Ивайло Калфин ще бъде вицепремиер и министър на социалната политика в бъдещото правителство. Това обяви председателят на АБВ Георги Първанов.

Той каза, че Националният съвет на партията подкрепя и програмната декларация с приоритетите на бъдещото правителство с мандат на ГЕРБ.

Първанов обясни, че в 18-те точки на ГЕРБ, по които бяха проведени консултациите с парламентарно представените партии е имало „стремеж към замразяване на доходите и пенсиите“, което обаче в декларацията е преодоляно. Той каза, че са постигнати текстове, които „позволяват динамично развитие на този въпрос“.

"Всички искаме да видим различен тип политика в България. Това, което се случва в България не е традиционно", коментира Калфин. Той обясни, че с декларацията е станало ясно, че мнозинство в парламента може да бъде формирано и по този начин - чрез широка подкрепа. Калфин обясни, че в случая не може да се прави аналогия с "тройни коалиции". 

Той каза още, че партията му ще оттегли подкрепата към правителството в момента, в който започнат да се прокарват неясни решения.

Партията на Първанов постигнала и друг пробив – развитие на ядрената енергетика. Темата в точките на ГЕРБ била подценена, но сега „въпросът е решен ясно и чисто“ – няма да има мораториум и след удължаване на живота на 5 и 6 реактор на АЕЦ „Козлодуй“ ще се върви към развитието нови ядрени мощности. АБВ са се преборили и въвеждането на смесена система за гласуване с мажоритарен елемент. „Това е своеобразен пробив който ще трябва да бъде разширяван за в бъдеще“, обясни Първанов.

Той коментира програмната декларация, с която се формират приоритетите на бъдещото правителство така: "Няма по-подробна, по-детайлна и, в немалка степен, убедително разработена програмна декларация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!