Идентифицирането на местния потенциал е ключов момент в разработването на новата оперативна програма за развитие на регионите

OFFNews Последна промяна на 18 февруари 2020 в 17:41 819 0

„Това, което планираме, е регионалните съвети да имат право да избират проекти, които имат по-широк мащаб, а не са само за конкретно населено място. Такива, които имат за цел да решат по-мащабен проблем на ниво област, а защо не и цял район. Целта е да получим едни интегрирани проекти, а не да се направи единствено енергийна ефективност на една сграда или ремонт на даден обект“. Това коментира днес Цветелина Атанасова, заместник главен директор на Главна дирекция „Стратегическо планиране и програми за регионално развитие“ към МРРБ на форума „Създаване на възможности за младите“, организиран от Национална младежка конференция.

По време на срещата бяха дискутирани професионалното образование и обучение, което да осигури възможности за работа на младежи в градовете и селските райони.

Основна цел на новия подход в регионалната политика е създаването на модел на планиране, който ще отчита нуждите на хората и който на принципа „отдолу-нагоре“ ще може да генерира проектни идеи, които в своята цялост да решават комплексно проблеми на по-голяма част от територията на страната, обясни още Атанасова.

В рамките на предложения нов интегриран териториален подход се предвижда всички населени места да бъдат с осигурен достъп до ресурси. В това число попадат и малките населени места, като стремежът е намаляване на дисбалансите, които съществуват в момента. Целта на тази инициатива е да няма непокрито място в България и така наречените „бели петна“, които нямат достъп до финансиране от европейските фондове, да изчезнат.

По този начин ще се подобри качеството на живот и ще се създадат условия за развитие на младите и образовани хора чрез създаване на благоприятни условия за училищно и университетско образование, здравословен начин на живот, за тяхното професионално, социално и личностно реализиране. “Следващият програмен период ще целим много по-комплексен ефект от инвестициите. Това може да бъде постигнато чрез разработване на интегриран проект – такъв, който включва в себе си не само за ремонт и реконструкция на дадена сграда, а предвижда и допълващи „меки“ мерки в образование и създаване на работни места“, коментира още тя.

Цветелина Атанасова призова младежките организации да бъдат активни, като дадат своето мнение по отношение на трудностите и проблемите в своите населени места, за да могат да бъдат търсени съвместни решения за тяхното разрешаване.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови