Христо Иванов: Гешев доведе до безпрецедентна криза правовия ред (видео)

OFFNews Последна промяна на 22 октомври 2020 в 11:12 4857 3

Снимка Цветомир Петров/БТА

Главният прокурор Иван Гешев доведе до безпрецедентна криза правовия ред в България, заяви съпредседателят на Демократична България Христо Иванов на протест пред Висшия съдебен съвет.

Пред сградата на ВСС граждани скандират „Гешев е позор” и издигат плакати със снимката на главния прокурор. Днес сме тук, за да поискаме оставката на Гешев и да поискаме от ВСС да започне дисциплинарно производство срещу него, заяви Иванов. Той каза, че ВСС трябва да поиска отстраняването на Гешев по конституционният член за действия накърняващи престижа на правосъдието. “Не знам дали не е останало едно действие на Гешев, което не е накърнило престижа. Не е останал един принцип на справедливия процес, който не той не е нарушил”, каза Иванов.

“Аз лично съм пускал сигнал до ВСС, с което съм ги призовал да се сезират за множеството нарушения на Етичния кодекс на българския магистрат, които той е извършил – за множество нарушения на всички практически, принципи на справедливия процес, които е извършил, добавя се ново основание и с резолюцията на ЕП”, заяви още Иванов.

Протестът иска пленумът на ВСС да обсъди исканията за започване на дисциплинарно производство и освобождаване на Гешев. Още на 22 юли Христо Иванов сезира ВСС с такова искане с мотива, че за една година на поста си Гешев е допуснал тежки системни нарушения, включително на законови разпоредби, на Етичния кодекс на българските магистрати и на презумпцията за невиновност.

“Неговите действия доведоха до мащабна политическа криза и безпрецедентна резолюция на Европейския парламент с верни негативни констатации за положението в България. С това той преизпълнени предвиденото в конституцията основание за уволнение – “действия, които накърняват престижа на съдебната власт”, заяви Христо Иванов.

Като точка в дневния ред обаче на Пленума на ВСС не са включени исканията за стартиране на дисциплинарно производство и освобождаване на Иван Гешев. Иванов призова Висшия съдебен съвет да започне дисциплинарно производство по освобождаването на Иван Гешев и така да покаже, че в България има някой над главния прокурор. 

“ГЕРБ и ДПС е коалицията на главния прокурор. Хората, които са във ВСС са избрани заедно от тях”, заяви Иванов. Посочи, че не е оптимист за развитието на заседанието днес. “Ще започне едно позорно замитане, ще се леят опорки от ПИК и от пеевската пропаганда… черното ще се нарича бяло, ще се лъже в потресаваща степен”, прогнозира той.

“Тази заличка мирише, мирише на страх. Тези хора, които трябваше да бъдат избрани с високи морални и професионални качества, миришат на страх, защото всички са подбрани да бъдат зависими, да подлежат на страхуване. Това тук не е основа на независимостта и на законността, това е един кафез за уплашени пощенски гълъби. Пощенски гълъби, които получават своите указанията в Сарая и само ги изпълняват тук и ги формализират”, заяви Христо Иванов. Той изброи причините за освобождаването на Гешев, сред които и предложението за отпадане на третата съдебна инстанция, което нарече “чудовищно, безпрецедентно нахалство”.

“Това е конституционен въпрос, не е тема на прокуратурата да определя структурата на българското правосъдие. ГЕРБ в своята т.нар. нова конституция предвидиха тази законодателна инициатива, така както от години българското наказателно законодателство всъщност се пише в кабинета на главния прокурор по поръчка на Пеевски. Тези хора, ако бъдат оставени така, ще премахнат третата съдебна инстанция и ще концентрират всичко в своя наказателен съд”, каза Христо Иванов.

Той посочи и отказа на военната прокуратура да разследва гардовете на НСО, които блъскаха участниците в акцията в “Росенец” и поругаха българското знаме.

“Да знаете, в българската република всеки може да хване флага и да го хвърля по земята. Аз не искам да живея в такава република. Искам да живея в република, в която да се гордеем със своя флаг и своята законност. Защото флагът е символ на тази република, а смисълът на тази република е правосъдието, справедливостта и законността. И докато няма страх от закона и отговорност, докато няма правосъдие, гарантирано от истински магистрати, ние няма да можем да бъдем достойни граждани. И сме тук за нашето достойнство”, заяви Иванов.

Пленумът на Висшия съдебен съвет ще обсъди Обръщението на съюза на съдиите в България и Доклада на Европейската комисия за върховенството на закона.

Протестът беше организиран от инициативата "Правосъдие за всеки", участваха и активисти на "Боец" и "Демократична България".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12435

3

Jinx

25.10 2020 в 15:59

И това е част от рекламната кампания на Иванов

4000

2

Ivo Ivanov23

22.10 2020 в 15:45

Тоя си е хванал Гешев на мушката и го изкарва по-черен от дявола. Не защитавам главния прокурор обаче това постоянно очерняне даже е услуга за него. Щото в един момент писва и почваш да се чудиш..абе тоя дето го храни стока ли е изобщо. Или се чуди как да изкара дивиденти на чужд гръб.

12392

1

мгергов

22.10 2020 в 13:22

Имаше време, когато Христо Иванов можеше да направи нещо за правовия ред, е, не го направи. Сега критикува - явно това по-добре го може.